Valinnanvaikeus joululeivonnaisten äärellä

Yksi joulun parhaista puolista on mielestäni leivonnaiset. Aina joulunalusaikaan selaan läpi lehtiä ja keittokirjoja ja suunnittelen mielessäni, mitä kaikkea ihanaa leipoisin juuri tänä vuonna. Suunnitelmissani siintää usein aivan liikaa kaikkea pikkuleivistä ja pullista kakkuihin asti, mutta onnekseni olen aina tullut järkiini ennen joulua ja toteuttanut vain osan suureellisista joululeivontasuunnitelmistani. Kun joulupöytään ei istahda kuin muutama ihminen, on turha leipoa sekä pipareita, torttuja, hedelmäkakkua, muffinsseja, suklaakakkua, limppua että kotitekoisia makeisia. 

Joulun alla minun täytyy siis aina tehdä hankalia valintoja kaikkien ihanien joululeivontareseptien äärellä. Tänä vuonna olen päätynyt kolmeen jo hyväksi todettuun reseptiin sekä yhteen uuteen ohjeeseen.  Piparkakkuja leivoin äidiltäni saamani reseptin mukaan jo itsenäisyyspäivänä, ja joulukuun alkupuolella tein pakastimeen sahramipullaa ruotsalaisesta Underbara Julhem -lehdestä tänä vuonna löytämäni reseptin mukaan. En ole koskaan aikaisemmin leiponut sahramipullaa, mutta voi olla, että teen tämän ohjeen mukaan pullaa toistekin. Kotitekoisella mantelimassalla täytetyt pullat ovat nimittäin ehdottomasti kaiken vaivan arvoisia, vaikka työvaiheita riitti kahdelle päivälle.

Olen muutenkin suuri mantelimassan ystävä, ja siksi aion leipoa ensi viikolla vielä saksalaista joulupullaa, stollenia. Tein viime vuonna stollenia ensimmäistä kertaa ja tänä vuonna aion käyttää samaa hyväksi toteamaani reseptiä, joka on julkaistu Kotilieden viime vuoden Joululeivonta -lehdessä. Kaupasta ostettukin stollen on hyvää, mutta itse tehty kyllä vie mielestäni voiton. Tänä vuonna taidan kuitenkin puolittaa ohjeen määrät, sillä en usko, että kolme ihmistä saa syötyä kahta suurta stollen -pitkoa joulunpyhien aikana, vaikka kuinka tekisi mieli.

Ensi viikolla aion leipoa myös joululimppua. Olen tehnyt limppua samalla reseptillä nyt ainakin viiden vuoden ajan, enkä usko, että viitsin tulevaisuudessakaan vaihtaa toiseen ohjeeseen. Tämä luottoresepti löytyy alta! En enää muista, mistä olen ohjeen alun perin löytänyt, mutta arvelisin, että se on peräisin jostain kotimaisesta aikakauslehdestä. Monista työvaiheista ja pitkästä ohjeesta huolimatta limppu on mielestäni melko helppo tehdä. Ohjetta kannattaa kuitenkin seurata tarkasti, sillä esimerkiksi viime vuonna limpustani ei tullut niin hyvää kuin aikaisemmin, koska unohdin lämmittää pellit uunissa etukäteen ennen leipien laittamista niiden päälle.

Nämä limput on leivottu vuoden 2011 jouluna vanhempieni luona.

Olutlimppu (3 kpl)

juuri:
nokare (n.2 g) tuorehiivaa
1 ½ dl kylmää vettä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

taikina:
2 ½ dl kylmää vettä
2 ½ dl tummaa täysmallasolutta
1/3 palaa tuorehiivaa
2 dl ruisjauhoja
1 ½ dl grahamjauhoja
2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl jauhettua pomeranssia
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua neilikkaa
1 dl tummaa siirappia
½ dl voisulaa
2 tl suolaa
n. 12-13 dl vehnäjauhoja

olutkuori:
n. 1 tl tuorehiivaa
2 dl tummaa olutta
2 dl ruisjauhoja
½ tl suolaa

pinnalle: n. ½ dl ruisjauhoja

Juuri
Liuota hiiva veteen, lisää vehnäjauhot ja vaivaa seosta n. 10 min. Lisää suola ja vaivaa vielä hetki. Peitä huolellisesti ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli tai muutamaksi tunniksi.

Taikina
Sekoita vesi, olut ja hiiva. Lisää juuri, ruis- ja grahamjauhot, mausteet, siirappi ja suola. Lisää vehnäjauhot. Vaivaa muutama minuutti ja lisää voisula. Vaivaa jauhotetulla pinnalla n. 10 min. kunnes taikina on kimmoisaa ja sileää. Siirrä voideltuun tai kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla. Anna kohota puoli tuntia, paina ilmakuplat pois ja anna kohota toiset puoli tuntia.

Olutkuori
Liuota hiiva kylmään olueen. Lisää jauhot ja suola. Anna kohota kelmulla peitettynä puoli tuntia.

Leipien muotoilu ja paisto
Muotoile leivät. Sivele olutkuori leiville käsin. Ripottele päälle ruisjauhoja. Peitä ja anna kohota 45 min. Lämmitä uuni 250 °C ja lämmitä pelti siinä samassa. Siirrä leivät lämmitetyn pellin päälle ja paista leipiä aluksi 250 asteessa 5 min. ja laske sitten lämpöä 200 asteeseen. Paista leipiä vielä n. 45 min.

 

Christmas baking on my mind. I love baking for Christmas, and it’s always difficult to decide what to bake for each year. There are so many interesting and delicious Christmas recipes, but unfortunately even I can’t eat an endless amount of Christmas goodies! This year, I’ve already made gingerbread cookies and Swedish saffron buns, and next week I’m going to bake Finnish Christmas bread (you can find the recipe in Finnish above) and a traditional German stollen. It seems that this year’s Christmas bakes are going to be very multicultural indeed — I can’t wait for next week when I can enjoy all the wonderful things I’ve baked!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.