Perjantaipulla: Suklaababka

tuulinenpaiva-fi-suklaababka

Viikonloppu on parasta aikaa leipomiselle ja nyt syksyisten kelien koitettua keittiössä puuhastelu tuntuu erityisen mukavalta. Viime viikonloppuna mieleni teki leipoa jotain erityisen syksyistä, joten tein suklaababkan. 

Itäisestä Euroopasta lähtöisin oleva babka muistuttaa hieman briossia ja on näyttävästä ulkonäöstään huolimatta todella helppo tehdä. Hieman aikaa leipominen tosin vaatii, sillä taikinan täytyy levätä jääkaapissa yön yli. Käyttämäni ohje on julkaistu Kotilieden Jouluelämää -lehdessä viime vuonna.

tuulinenpaiva-fi-suklaababka-leivontaa

Suklaababka
14-16 annosta

½ dl maitoa
10 g tuoretta hiivaa
7 dl vehnäjauhoja
150 g huoneenlämpöistä voita
½ dl sokeria
1 tl suolaa
4 kananmunaa

Täyte
200 g taloussuklaata
½ dl sokeria
½ tl kanelia
50 g huoneenlämpöistä voita

Voiteluun
1 kananmuna

  1. Liota hiiva kädenlämpöisen maidon joukkoon pikkukulhossa. Lisää puoli desiä jauhoja ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen seistä puoli tuntia huoneenlämmössä, kunnes taikina kuplii. Vaahdota voi, sokeri ja suola yleiskoneessa. Lisää kananmunat ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Vaihda koneeseen taikinakoukku ja lisää loput jauhot sekä maito-hiivaseos taikinan joukkoon. Vaivaa taikinaa koneella 5 minuuttia. (Huom! Itse olen tehnyt koko tämän vaiheen vaivaamalla käsin ja se on toiminut ihan hyvin.) Kaavi pehmeä taikina lastalla kulhoon ja peitä kelmulla. Anna taikinan kohota yön yli jääkaapissa.
  1. Nosta taikina huoneenlämpöön. Rouhi suklaa pienen pieniksi muruiksi. Sekoita sokerin ja kanelin kanssa tasaiseksi. Lisää joukkoon pehmeä voi ja kääntele huolella karkeaksi kreemiksi. Kauli taikina jauhojen avulla suorakaiteenmuotoiseksi suureksi levyksi. Levitä päälle suklaakreemi. Kääri levy tiiviiksi rullaksi.
  1. Halkaise rulla pituussuunnassa ja pyöritä taikinarullat löyhästi toistensa ympärille. Muotoile kranssiksi. Nosta taikinarulla leivinpaperoidulle uunipellille. Voit myös paistaa pullan voidellussa, n. 2,5 litran vetoisessa rengas- tai leipävuoassa. Anna pullan kohota peitettynä huoneenlämmössä 1,5 tuntia.
  1. Voitele pullan pinta kananmunalla. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ritilän päällä.

tuulinenpaiva-fi-suklaababka-2

Chocolate babka. Weekends are the best time for baking, and I especially love to bake when the weather gets a bit cooler. Last weekend, I was in the mood for something autumnal, so I made a chocolate babka — perfect for those cosy evenings at home!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.