Huonejärjestysleikkejä: avara lastenhuone yläkerrassa

Toukokuun lopusta lähtien kotimme yläkerta on ollut lähes kokonaan lapsen valtakuntaa. Kun vaihdoimme huonejärjestystä, yläkertaan jäi nimittäin vain Samin työpiste, mutta muutoin koko iso avoin tila on vain Einon käytössä. Ratkaisu on ollut ainakin toistaiseksi erittäin toimiva ja Eino viettää runsaasti aikaa yläkerrassa leikkien. Samalla lelu- ja muu kaaos olohuoneessa ja keittiössä on vähentynyt huomattavasti, mikä tietysti ilahduttaa tätä järjestysintoista äitiä. Käytännöllisyyden lisäksi myös yläkerran viihtyisyys on mielestäni parantunut, kun yhteen avaraan tilaan ei ole yhdistetty loputtomasti toimintoja. Jos aikaisemmin tunnelma oli hieman levoton ja sisustuksessa oli vaikea löytää punaista lankaa, kun samassa tilassa oli lapsen makuuhuone, leikkitila, vanhempien makuuhuone ja työskentelypiste, niin nyt yläkerta tuntuu suorastaan rauhalliselta. 

Einolla on uuden järjestyksen myötä runsaasti leikkitilaa ja vapaata lattia-alaa kaikenlaisille puuhille. Kun kotimme on muuten melko pieni, on mukavaa, että pystyimme jättämään yläkertaan avaran huoneen, jossa voi juoksennella ja kehittää leikkejä, joihin tarvitsee vähän enemmän lääniä. Myös Einon Bobles-vaahtomuovipalikat ovat uuden järjestyksen myötä olleet kovemmassa käytössä, kun tilaa niillä leikkimiseen riittää.

Leikkitilan lisäksi halusimme yhdistää lastenhuoneeseen myös ns. vierashuoneen eli meidän tapauksessamme vuodesohvan. Vielä kertaakaan kukaan ei ole yöpynyt sohvalla, mutta sohva on muuten päivittäisessä käytössä yhteisenä lukupaikkana, Einon kiipeilypaikkana ja mukavana istuimena vanhemmille Einon leikkien lomassa tai nukuttamisen aikana.

Kotimme yläkerta on tilana tunnelmallinen viistoine kattoineen ja näkyvine puupalkkeineen, mutta toisaalta tilassa ei ole juuri ollenkaan ns. tavallista seinäpinta-alaa. Tämä asettaa omanlaisiaan haasteita kalusteiden sijoittelulle ja osaltaan myös säilytystiloille. Esimerkiksi Einon sänky on täytynyt sijoittaa hieman hankalasti seinäpalkkien ja vaatekaapin väliin jäävään tilaan. Kaapin ovi on täytynyt teipata kiinni, jottei Eino paukuttele ovea, sillä hän ylettyy siihen sängystä. Voi olla, että sängyn sijoittamista täytyy katsoa vielä uudestaan ennen kuin muutamme täältä pois, viimeistään siinä vaiheessa, kun pinnasänkylaidoista luovutaan.

Tällä hetkellä Einon kaikki lelut mahtuvat yhden Ikean lastenlipaston, yhden vanhan seinähyllyn, yhden kirjakorin ja muutaman lelukassin sisälle. Nämä säilytysratkaisut ovat toimineet toistaiseksi hyvin ja riittänevät vielä myös vuosiksi eteenpäin. Ikean lipasto on sijoitettu vaatekaappien väliin, kakluunin hormin eteen ja toinen hylly on taas portaiden edessä. Mitään suurempia hylly- tai säilytyssysteemeitä yläkertaan ei mahtuisikaan, mutta onneksi nämä riittävät mainiosti.

Yläkerta on nyt jo aika hyvässä järjestyksessä, mutta muutamia pieniä suunnitelmia minulla on vielä mielessä. Ikean lastenlipaston päällä olevaan tyynyyn ompelen uuden päällyksen ja portaikkoseinämälle ajattelin laittaa jonkinlaisen naulakon, jossa voisi säilyttää esim. hetken käytössä olleita vaatteita tai muuta mukavaa. Myös vanha nukkekotini tulee ehkä kohta käyttöön ja sillekin täytyy vielä miettiä sopiva sijoituspaikka. Työpöydän ääreen voisi myös järjestää myöhemmin enemmän piirustusvälineitä. Mahdollisesti myös vaatekaappien oviin voisi keksiä uusia julisteita. Kaikenlaista kivaa sisustuspuuhaa siis yhä riittää!

Now that we’ve converted the room upstairs into Eino’s own room (that also happens to include Sam’s work desk and a sofa bed for any visitors), I feel that the space has finally found its true calling. There are a few details that we may need to adjust in the near future (the location of Eino’s bed, a new cover for the pillow on top of the toy drawer, etc.), but compared to how it was arranged before, the space  upstairs is now one of the most inviting and spacious areas in the entire house – a real blessing when you have a very energetic 1.5-year old running about and enjoying life to the fullest!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.