Ei uusia sisustushankintoja vuoteen: mitä olen oppinut viimeisten 4 kk aikana

Jo ennen nykyiseen asuntoomme muuttoa, tein päätöksen, etten hanki asuntoomme mitään uutta sisustustavaraa. Nykyinen asuntomme on vain väliaikainen pysähdyspaikka ennen omaan taloon muuttamista, joten miksi käyttäisin rahaa tähän kerrostalokämppään, kun voisin laittaa rahaa säästöön tulevan kodin sisustusratkaisuja varten?

Nyt olemme asuneet asunnossamme neljän kuukauden ajan ja pääsääntöisesti olen pysynyt päätöksessäni. Ainoat hankinnat viimeisten neljän kuukauden aikana ovat olleet välttämättömiä kalustehankintoja (Einon sänky ja oma sänkymme) tai tarpeellisia käyttötavaroita (muutama säilytyslaatikko vaatekaappiin, kaksi kattolamppua ja kolme kukkalaatikkoa parvekkeelle). Näinkin monta ostosta saattaa tuntua suurelta määrältä, mutta kun ottaa huomioon, kuinka paljon sisustushankintoja olen aina aikaisemmin tehnyt muuttojen yhteydessä, on määrä oikeastaan todella vähäinen. Samalla ei-uusia-sisustustavaroita -linjalla jatkan vielä ensi talveen asti, mutta jo viimeisten neljän kuukauden aikana olen tehnyt kiinnostavia huomioita, jotka varmasti tulevat vaikuttamaan omaan ostoskäyttäytymiseeni ja sisustusvalintoihini tulevaisuudessa.

Ensinnäkin olen huomannut, että tuntuu ihanalta, ettei kotiin kerry turhaa tavaraa ja, että tiedän tarkalleen, mitä kaikkea kaapeista ja varastosta löytyy. Kirjoitin aikaisemmin muuton jälkeisestä konmarituksestamme, ja viimeisten neljän kuukauden kestoinen lähes täydellinen sisustushankintapaasto on vain vahvistanut karsimisprojektin aikana heränneitä tunteita. Minua ei enää huvita hankkia kotiin mitään turhaa, vaan yritän miettiä ennemmin, voinko hyödyntää jo jotain omistamaani. Ja jos jotain on hankittava, mietin hankintaa enemmän kuin aikaisemmin. En väitä, ettenkö muka koskaan enää ostaisi vitosen tyynynpäällisiä H&M:stä tai jälleen yhtä lampaantaljaa Ikeasta, mutta pääasiassa uskon, että teen fiksumpia valintoja kuin aikaisemmin.

Sisustushankintapaasto on kaiken kaikkiaan tuntunut mukavalta hengähdystauolta, jonka aikana olen ehtinyt pohtimaan tarkemmin sitä, mistä oikeasti pidän. Monet vanhat tavarat ovat jälleen alkaneet tuntua kivoilta ja olen pannut merkille, mitkä omistamistani tavaroista ovat sellaisia, joiden katselemisesta iloitsen päivittäin ja mitkä taas ovat sellaisia, jotka jäävät aina vain odottamaan vuoroaan varastoon. Tämän prosessin aikana oma sisustusmakunikin on taas kirkastunut itselleni, ja siitä jos jostain on hyötyä sitten, kun saan alkaa tehdä sisustusvalintoja tulevaan kotiimme.

Bonuksena tässä uusien sisustustavaroiden ostamattomuudessa on tietysti vielä ekologiset näkökulmat. Todennäköisesti tulevan kotimmekin sisustamisen kohdalla mietin aikaisempaa enemmän sitä, että tulen tehneeksi valintoja, joita jaksan katsella parhaassa tapauksessa vuosikymmeniä. Varmasti myös valtaosa nykyisistä kalusteistamme ja tavaroistamme löytävät paikkansa uudesta kodistamme ja tuottavat meille iloa vielä pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.