Eteinen uusiksi osa 1

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-lahtotilanne

Olemme onnekkaita, koska asunnossamme on melko suuri eteinen. Se on tilana valoisa ja suuri huonekorkeus saa eteisen myös tuntumaan ilmavalta. On ihana joka päivä astella eteisen kuluneita puurappusia ylös taloon ja jo eteisessä tuoksuu ihanasti puutalolta. Näistä positiivisista puolista huolimatta, eteinen on aiheuttanut minulle viime aikoina päänvaivaa. 

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-portaat

Säilytyspulmia

Nyt kun olemme asuneet tässä asunnossa yli vuoden, olen huomannut, etteivät eteisen säilytysratkaisut ole tarpeeksi toimivia. Takeille eteisessä on kyllä tarpeeksi suuri naulakkosyvennys, mutta kengät, pipot, hanskat, huivit, pyöränlamput ja muut tilassa pyörivät pikkutavarat eivät millään tahdo pysyä järjestyksessä. Nykyisin esimerkiksi korit hanskoille ja pipoille sijaitsevat hattuhyllyllä, mikä on niille täysin looginen paikka, mutta yli kolme metriä korkeassa tilassa myös hattuhylly on varsin korkealla (ainakin tällaiselle keskivertomittaiselle). Tästä aiheutuu se, ettei hanskoja ja pipoja jaksa asetella käytön jälkeen nätisti omiin koreihinsa, vaan ne on helpompi jättää eteisen tason päälle lojumaan. Pikkutavaroille tarkoitettu kori eteisen tason päällä taas pursuaa yli äyräiden kaikenlaista tavaraa aurinkorasvasta ja bussiaikataulukirjasta pyörän tarvikkeisiin ja ilmastointiteippiin. Kori on siis joko liian pieni tai sitten siihen on vain liian helppo kerätä myös kaikkea eteiseen kuulumatonta tavaraa.

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-lahtotilanne2

Eteisen säilytysratkaisut kaipaavat siis selvästi muutosta, ja tilasinkin jo Ellokselta kaksi uutta seinälle kiinnitettävää koria pipoille ja hanskoille. Vielä en ole varma, mitä teen eteisen tason pikkutavarakorille, mutta uskon, että siihenkin löytyy jokin järkevä ratkaisu. Kenkien määrälle eteisessä ei oikein voi mitään, mutta ehkä sinne voisi tuoda vanhan kenkäkaappimme, joka on nyt varastossa. Ainakin se näyttäisi siistimmältä kuin eteisen lattialla nyt ajelehtivat irralliset tennarit.

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-matto-ja-kengat

Muita käytännön pulmia

Syksy saapuu ja sen mukana kuraiset kelit. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä vaaleanharmaat puulattiat, ei kurajäljiltä eteisen portaissa voi välttyä – vai voiko? Tällä hetkellä meillä on eteisen portaissa kaksi eteismaton kappaletta. Toinen niistä on alimmalla porrastasolla ja se on ollut käyttötarkoitukseen ihan sopiva. Toisella portaalla oleva maton kappale on sen sijaan portaalle aivan liian pieni, eikä se pysy paikoillaan. Kaksi eteismaton kaistaletta ei myöskään riitä estämään tarpeeksi hyvin kuraisia kengänjälkiä muilta portailta. Olenkin nyt tilannut kaksi uutta porrasmattoa eteiseen ja toivon, että ne auttaisivat pitämään eteisen vähemmän kuraisena. Matot saapuvat samassa paketissa uusien seinäkorien kanssa, joten jonkin ajan kuluttua koko eteisemme kokee pienen uudistuksen!

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-portaat-ennen

Olen tässä eteispohdintojeni aikana tullut myös tulokseen, että eteisen taso saa siirtyä muualle. Alun perin valkoinen taso on hankittu edelliseen asuntoomme makuuhuonekalusteeksi ja nyt katseltuani sitä vuoden verran nykyisessä eteisessämme, olen huomannut, ettei se ole oikeastaan eteiskalusteena kovin kätevä. Se ei tarjoa merkittävästi säilytystilaa ja se saa eteisen tuntumaan ahtaammalta. Eteisen tason päälle kerääntyy myös liian helposti kaikenlaista tavaraa, mikä saa koko eteisen näyttämään sekavalta. Kaluste saa siis siirtyä muihin tehtäviin joko yläkertaan tai sitten varastoon odottamaan tulevia aikoja.

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-eteisen-taso

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-tilanne-ennen

Eteinen ja esteettisyys

En ole koskaan erityisemmin sisustanut eteistä. Kaikissa aikaisemmissa asunnoissamme eteiset ovat olleet niin pieniä tiloja, ettei niihin ole mahtunut juuri muuta kuin kynnysmatto, neljä kenkäparia ja säilytystilaa takeille. Nykyisessä eteisessämme tilaa kuitenkin riittää ja minua on alkanut häiritä eteisen sekava yleisilme. Lähes kaikki eteistavaramme kalusteista mattoihin ovat joko edellisiin asuntoihin hankittuja tai sukulaisilta saatuja. On mahtavaa, kun samoja tavaroita voi kierrättää asunnosta toiseen, mutta varjopuolena on se, ettei huoneella ole yhtenäistä ilmettä. Uskon, että kotoa olisi mukavampi lähteä ja kotiin olisi ennen kaikkea mukavampi tulla takaisin, jos eteinenkin olisi sisustettu viihtyisäksi tilaksi niin kuin koko muu asunto. Miksei eteinen voisi olla myös esteettinen tila käytännöllisyyden ohella?

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-takkeja

Kunhan syyskuu pyörähtää kunnolla käyntiin ja pakettini Ellokselta saapuu, otan siis eteisen uudistamisen projektikseni. Lopputuloksena on toivottavasti viihtyisämpi, kauniimpi ja myös toimivampi eteinen. En malta odottaa!

tuulinenpaiva.fi-eteinen-uusiksi-ikkuna

Entryway makeover, part 1. We’re lucky because our entryway is quite large, and the space is bright, airy and has high ceilings. I also like the old wooden stairs and wooden floors. But despite all these positive aspects, there’re still some problems with our entryway. For example, our storage solutions could be more functional, as could the carpets as well. That’s why our entryway is going to get a mini-makeover: I want the space to be more functional but also more aesthetically pleasing. In our previous apartments, I haven’t really paid any attention to decorating the entryway, because the spaces have always been so tiny. Now that we actually have a larger entryway, I would love to make the space into a nicely decorated room like the rest of the house. During the next couple of weeks, I’m going to tackle all these problems in our entryway and hopefully create a more functional and beautiful space!

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.