Ikea hacks – kaikki irti ”halpiskalusteista”

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-tyopoyta-hylly

Pyrimme hankkimaan suurimman osan kalusteistamme käytettynä, mutta joskus edessä on tilanne, joka vaatii upouuden kalusteen hankinnan. Tällöin suuntaamme useimmiten Ikeaan. Syy tähän kauppavalintaan on osaltaan taloudellinen, mutta siihen vaikuttaa myös se, että Ikean laajoista valikoimista löytyy yleensä se, mitä juuri silloin etsimme. Hankimme nimittäin uusia kalusteita oikeastaan vain silloin, kun tarvitsemme tietynlaisen kalusteen, jollaista on lähes mahdotonta löytää kirpputorilta (ellei ole useampaa vuotta aikaa odotella, että sopiva kävelee vastaan). Tällaisia kalusteita ovat olleet esimerkiksi keittiömme saareke, olohuoneemme ruokapöytä sekä yläkerran kaksi työpöytää. 

Vaikka ruotsalaisesta sisustustaivaasta voikin löytää hyviä diilejä, ovat Ikea-kalusteet usein kuitenkin hieman persoonattoman näköisiä. Samat kalusteet tulevat vastaan kavereiden kotona, televisiossa ja lehtien sivuilla ja pahimmillaan Ikea-kalusteet voivat saada kodin näyttämään liian uudelta ja katalogimaiselta. Pidän itse hieman kuluneesta ja kotoisasta tyylistä eli viihdyn toisin sanoen ympäristössä, jossa pöydässä saa olla naarmuja ja hyllyissä saa näkyä ajan kuluminen (kunhan ei ole kyse halvoista lastulevykalusteista, niitä eivät mitkään elämän jäljet nimittäin kaunista).

Uudet Ikea-kalusteet on kuitenkin helppo naamioida saumattomaksi osaksi muuta ”jo elämää nähnyttä” sisustusta pienillä keinoilla. Uuden ruokapöydän ympärille voi kerätä kokoelman kierrätystuoleja, tavanomaisen tuolin voi asustaa lampaantaljalla tai tyynyillä – tai sitten voi muokata kalusteesta juuri omaan tarkoitukseen sopivan pienellä tuunauksella. Tästä viimeksi mainitusta keinosta käytetään nimitystä ”Ikea hack”. Verkko on pullollaan erilaisia esimerkkejä ihmisten persoonallisista Ikea-kalustetuunauksista, ja itsekin olen hypännyt mukaan tähän samaan ilmiöön. Keittiösaarekkeemme sekä oma työpöytäni ovat kokeneet pieniä muutoksia, jotta ne sopisivat kotiimme paremmin.

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-saareke

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-saareke-verholla

Keittiösaarekkeemme kaksi hyllyä ovat pienehkössä vuokratalon keittiössämme arvokasta säilytystilaa. Keittiösaarekkeessa majailevat kaikki kattilamme, patamme, paistinpannumme, leikkuulautamme sekä erilaiset keittiön pienelektroniikkatuotteet. Nämä tavarat vievät paljon tilaa, eivätkä ole erityisen esteettistä katseltavaa pinottuina saarekkeen avohyllyille. Jotain täytyi siis keksiä näköesteeksi!

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-saareke-verhon-takana
Totuus verhon takana.

Päätin asentaa saarekkeen pöytälevyn alapuolelle verhokiskon (minä päätin, mies hoiti käytännön toteutuksen) ja kiinnittää saarekkeeseen verhon, joka olisi helppo tarvittaessa avata ja sulkea. Minulla oli jo tarkoitukseen sopiva kangaspala kaapissa, joten ostettavaksi jäi vain yksi edullinen verhokisko. Ompelin verhon reunat siistimmiksi itse, asensin verhon paikoilleen kiskoon ja nyt meillä on keittiössä saareke, joka kätkee sisäänsä paljon tavaraa, mutta näyttää kuitenkin siistiltä. Ruudullinen verhokangas tuo mielestäni myös keittiöömme kotoisuutta ja lisäksi se saa Ikeasta hankitun saarekkeen näyttämään kuin varta vasten meidän keittiöömme suunnitellulta.

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-tyopoyta

Toinen ”Ikea-hack” kotonamme on yläkerrassa sijaitseva työpöytäni. Tarvitsin tänne muutettuamme uuden työpöydän, sillä vanha kirpparilta hankittu työpöytäni oli tänne aivan liian suuri. Tavoitteenamme oli siis löytää pieni ja siro työpöytä ja Ikean kirjoituslipasto täytti nämä kriteerit mainiosti. Yksi ongelma kirjoituslipastossa kuitenkin oli: säilytystilan puute. Omalla työpöydälläni ei ole suurta kasaa elektroniikkaa ja kaikki mapit ja paperit säilytän muualla kaapissa. Tarvitsin kuitenkin ehdottomasti tilaa kynille, muistilapuille, meikeille, peilille sekä kaikenlaiselle pienelle sälälle, jota työpöydälle aina kertyy.

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-tyopoyta-tauluhylly

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-tyopoydalle-sailytystilaa

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-tyopoyta-teline-peilille

Päätin siis asentaa kirjoituslipaston sisälle erillisen pienen hyllyn, jonka päälle mahtuvat kaikki pientavarat. Hylly on oikeasti tauluhyllykkö Ikeasta ja sen päälle mahtuvat juuri sopivasti kaikki pienet tavarat omissa purnukoissaan. Meikit säilytän suuressa vaaleanpunaisessa laatikossa ja päivittäin käytössä olevalle peilille asensimme telineen eli muutaman ruuvin lipaston oikealle ulkopuolelle. Nämä ratkaisut ovat toimineet täydellisesti: kaikille tavaroille on omat paikkansa ja pöytä on helppo pitää siistinä.

tuulinenpaiva.fi-ikea-hack-tyopoyta-tauluhyllylla-sailytystilaa

 

Ikea hacks: making the most of what you’ve got. Ikea hacks have been trendy for some time now, and I think that they’re a brilliant way of making Ikea furniture look more interesting. A little furniture makeover can also make any piece more functional. I’ve “hacked” two of our Ikea pieces:  our kitchen island and my writing desk.

I attached a curtain on our kitchen island with a curtain rail so that all our cumbersome pots and pans wouldn’t be permanently on show. This has worked tremendously and I think that the curtain definitely adds a little something to the kitchen island as well. I modified my writing desk by installing an Ikea picture shelf to the inside of the desk. The shelf provides me with some much needed storage space for pens, post-its and all the other little things that otherwise tend to pile up on my desk. I also added a few long screws to the side of the desk so that I can hang my mirror that I use daily, since I don’t have any other place for storing it.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.