Juhannusviikon pihakuulumiset

Kesä on edennyt jo pitkälle ja juhannuskin on ohi, joten puutarhapäivitys voisi olla paikallaan. En ole alkukesän aikana ehtinyt kuluttaa aivan niin paljoa aikaa puutarhanhoitoon kuin olisin halunnut, mutta siitä huolimatta pihalleni kuuluu oikein hyvää. Seuraavaksi pieni puutarhakatsaus siis! 

Perennat

Perennapenkit ovat paljon rehevämmän näköiset kuin viime vuonna, mistä olen todella iloinen. Olen siis onnistunut tekemään jotain oikein! Kaikkien kolmen ja puolen penkin perennat on istutettu paikoilleen kesän 2016 alussa tai sitä edeltävänä syksynä, joten ymmärrettävästikin kasvit totuttautuivat ja juurtuivat uusille kasvupaikoilleen vielä edellisenä kesänä. Tänä kesänä osa perennoista on lähtenyt varsin villiin kasvuun ja osa taas sinnittelee kasvupaikoillaan hieman kitukasvuisina. Parhaiten penkeissä näyttää tällä hetkellä pyyhkivän pioneilla, suikeroalpilla ja tarha-alpilla. Näistä viimeksi mainitut ovat toki helposti leviäviä kasveja ja minulle se sopii paremmin kuin hyvin, sillä juuri nopeaa runsautta ja rehevyyttä kukkapenkkini kaipasivatkin. Myös suuriksi puskiksi kasvaneet pionit tuovat penkkeihin rehevyyttä vihreillä lehdillään. Tänä vuonna pionit taitavat jopa kukkia, ainakin pulskista nupuista päätellen!

Tarha-alpi
Kuunliljoja ja suikeroalpia (ja jalavan siemeniä, jotka pitäisi nyppiä pois…).
Pioni kukkii kohta!

Hieman huonommin penkeissä menee taas salkoruusulla, akileijalla ja tarhavärimintulla. Näistä ensimmäinen ei yllätä, sillä käsittääkseni salkoruusu on hieman hankala kasvatettava. Sain äidiltäni kaksi salkoruusun juurakkoa, joista toinen ei tänä vuonna noussut penkistä ollenkaan ja toinen on jämähtänyt matalaksi lehtiryppääksi. Katsotaan, innostuisiko kasvi vielä parempaan kasvuun kesän kuluessa! Tarhaväriminttu on niin ikään vielä aika vaatimattoman näköinen, mutta ehkäpä sekin vielä kesän aikana saa kasvuspurtin, sillä se kukkii kuitenkin vasta loppukesästä. Syksyllä 2015 istuttamani akileija kasvoi viime kesänä melko suureksi ja siihen tuli runsaasti kukkia. Tänä vuonna kasvi on kuitenkin jäänyt pikkuiseksi ja kukkiakin siinä on vain yksi. Enpä tiedä, mikä on mennyt vikaan, mutta ehkä akileija on taas sitten ensi vuonna terhakkaampi?

Rikkakasvit rehottavat takapihan penkissä.
Kasvilavojen takana on kaksi kasvusäkkiä, joissa kasvaa kesäkurpitsaa ja talvikurpitsaa.

Talon takana oleva perennapenkki on muodostunut varsinaiseksi rikkakasvimagneetiksi, sillä sinne ei ole istutettu tarpeeksi kasveja. Kylvin penkkiin tänä vuonna kaliforniantuliunikon siemeniä, jotta penkkiin tulisi vähän lisää täytettä ja siemenet ovatkin itäneet hyvin. Lähitulevaisuudessa pitäisi kuitenkin laittaa puutarhahanskat käsiin ja nyppiä penkistä pois suurimmat rikkakasvikasvustot. Muistan, että ennen tänne muuttamista haaveilin omasta pihasta ja rikkakasvien kitkeminen tuntui minusta aivan ihanalta ajatukselta, mutta nyt voin todeta, että voisin tehdä vähällä ajallani jotain muuta kuin nyppiä vuohenputkia kukkapenkistä. Täydellisyyttä kaipaava luonteeni ei kuitenkaan anna periksi perennapenkin rikkaruohoistumiselle, joten tiedän, että kohta minut löytää kyykkimästä takapihalta, vaikka kitkeminen ei kiinnosta tällä hetkellä pätkääkään.

Kasvilavat ja tomaattilaatikko

Kasvilavat ovat nyt pystyssä toista kesää ja kylvämäni siemenet ovat lähteneet hyvään kasvuun. Salaattia on riittänyt jo syötäväksi asti ja pinaattiakin voisi alkaa jo kerätä. Myös korianteria, persiljaa ja tuoksuampiaisyrttiä voi alkaa kohta poimia lavoista käyttöön. Sokeriherneet kasvavat rehevästi, porkkanat pitäisi kohta harventaa ja uusintakylvöjä pitäisi tehdä ainakin salaateista ja korianterista. Kasvilavakasvatus sujuu siis mainiosti myös tänä kesänä. Suurempia ongelmia ei vielä tänä kesänä ole ollut. Kovin reheviltä lavat eivät tosin vielä näytä, mutta viimeistään sitten kun kylvämäni kääpiösamettikukat kukkivat, tulee lavoihinkin vähän väriä.

Myös tomaatit ovat lähteneet hyvään kasvuun omassa laatikossaan. Esikasvatin tomaattien taimet sisällä ja siirsin kasvit ulos kesäkuun alussa. Tomaattilaatikko on sijoitettu aurinkoiselle seinustalle ja sen päälle on laitettu vanha ikkunalasi, joten oikeastaan laatikko on kuin minikasvihuone. Kun tomaatit ovat kasvaneet niin suuriksi, etteivät ne mahdu enää lasin alle, otan sen pois ja annan kasvien rehottaa vapaana. Istuttamani tomaattilajike on onneksi kehitetty ulkokasvatusta varten, joten eiköhän tomaattisatoa ole odotettavissa, vaikkei loppukesä olisikaan trooppinen.

Kesäkukkaistutukset ja pihan oleskelualue

Tänä vuonna pyrin toteuttamaan kesäkukkien kanssa periaatetta ”vähemmän on enemmän” ja melko hyvin siinä olen onnistunutkin. Yksi amppeli, muutama isompi kesäkukkaistutus ja pari pienempää kesäkukkaruukkua riittävät hyvin. Lisäksi olen istuttanut erilaisia yrttejä ruukkuihin ja kesäkukkien joukossa kasvaa myös amppelimansikkaa.

Kirjoitin keväällä tänne, että suunnitelmissani oli houkutella Sam nikkaroimaan pihallemme porrashyllykkö yrttien ja kesäkukkien kasvattamista varten. Ajatus oli sinänsä hyvä ja meillä olisi ollut varastossakin sopivia rakennusmateriaaleja, mutta vauvaelämän aikataulut tulivat väliin, joten hankimme hyllykön uutena Clas Ohlsonilta. Pikkuinen hylly on ollut käytössä oikein kätevä ja sopii mielestäni pihan yleisilmeeseen hyvin, vaikka se onkin eri sävyinen kuin kaikki muut pation kalusteet. Myös uudet istuintyynyt ja ulkomatto ovat löytäneet paikkansa pihan oleskelualueelta. Hankimme pihalle myös aurinkovarjon lähinnä Einoa ajatellen. Kaikki on siis valmiina kesäistä pihahengailua varten, toivottavasti kesästä tulee pitkä ja lämmin!

Even though taking care of our baby has taken some time out of my usual gardening routines (as was to be expected!), I’ve still been able to devote a little time to taking care of our backyard. Overall, things are looking very lush and green, and I’m happy to see that my flowerbed and raised garden beds are blooming so well. We’ve also purchased some extra furnishings: a shelf for our potted plants, some new outdoor pillows, as well as a parasol so that we can spend more time outside with Eino. Now all we need is a warm and long summer!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.