Kaikki kotini viherkasvit

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit

Mielestäni koti ei tunnu kodilta ilman viherkasveja, ja olen ollut tätä mieltä jo paljon ennen kuin kaktuksista ja muista viherkasveista tuli trendikkäitä sisustuselementtejä. Suurin osa kotimme viherkasveista on saatu joko vanhemmiltamme tai muilta sukulaisilta ja ne ovat muuttaneet mukanamme asunnosta toiseen. Osa kasveista on majaillut myös opiskeluaikojeni kimppakämppä- ja soluasunnoissa. Itselleni viherkasvit ovatkin lähes kuin lemmikkejä, eivätkä vain vihreitä sisustuksen täydentäjiä. Saatan kuulostaa hieman höperöltä, mutta iloitsen joka kerta, kun joku kasveistani innostuu kukkimaan tai näyttää muuten voivan erityisen hyvin. 

Kotonamme on tällä hetkellä 12 viherkasvia sekä kaksi chilin tainta, jotka yritän saada selviytymään kasvilampun alla talven yli. Enempää kasveja meille ei tällä hetkellä oikein mahtuisikaan, sillä suurin osa kasveistamme on jo nyt varsin suurikokoisia. Uusien hankkimisen sijaan keskitynkin mielelläni hoivaamaan jo olemassa olevista kasveistamme mahdollisimman hyvinvoivia yksilöitä. Kasvien hoitaminen ei mielestäni vaadi juurikaan aikaa eikä vaivaa. Kastelen kasvit noin kerran viikossa, vaihdan mullat kerran vuodessa ja annan lannoitetta keväällä ja kesällä vain harvoin eli silloin, kun jaksan ja muistan. Lisäksi pyyhin joidenkin kasvien pinnalta välillä pölyt sekä sumuttelen silloin tällöin suurta palmuamme suihkepullolla. En väitä olevani mikään viherkasviekspertti, mutta näillä metodeilla en ole vielä onnistunut tappamaan yhtäkään kasvia, ja suurin osa kasveista jaksaa myös kukkia kauniisti jopa useamman kerran vuodessa.

Kiinanruusut (Hibiscus rosa-sinensis)

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-kiinanruusut

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-kiinanruusu-kukkii

Rakkaimmat kasvini ovat kaksi kiinanruusua, jotka olen saanut pistokkaina äidiltäni. Useimmiten kasvikaupoissa näkee myynnissä kiinanruusuja, joissa on yksinkertaiset punaiset kukat. Omat kiinanruusuni kukkivat kuitenkin tummanpunaisin todella kerrotuin kukin, jotka voivat olla halkaisijaltaan jopa kymmenen senttimetriä suuria. Kiinanruusut eivät vaadi sen enempää hoitoa kuin muutkaan viherkasvini, mutta kesäaikaan kasveja saa kastella useamman kerran viikossa ja lisäksi keväällä mullan vaihdon yhteydessä kasveja pitää leikata. Kiinanruusuni ovat tällä hetkellä varsin suuria, ja ajattelinkin, että ensi keväänä niitä voisi trimmata vähän ankarammalla kädellä, jotta ne eivät tulevaisuudessa peittäisi aivan koko ikkunaa. Kiinanruusut tuntuvat viihtyvän erinomaisesti juuri vanhan talon vetoisalla ikkunalaudalla, jossa on talvisin viileää, mutta valoista. Uuden kerrostaloasunnon tasaisen lämpöisässä huoneilmassa en nimittäin saanut kertaakaan kiinanruusuja kukkimaan, mutta täällä ne kukkivat useamman kerran vuodessa.

Anopinkieli (Sansevieria trifasciata)

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-anopinkieli

Myös anopinkieleni on alun perin äidiltä saatu pistokas ja se on ehtinyt kasvaa jo varsin kunnioitettavaan kokoon. Olen aikaisemmin ajatellut, että anopinkieli on hieman tylsä viherkasvi, mutta mieleni muuttui kertaheitolla toissavuoden kevättalvena, kun todistin ensimmäistä kertaa anopinkielen kukintaa. Tähtimäiset ja sirot, vaaleat kukat tuoksuivat niin huumaavilta, että nyt odotan jatkuvasti vain, että kasvini intoutuisi kukkimaan jälleen. Viime keväänä kasvi ei kukkinut, luultavasti sen takia, että siirsin sen suurempaan ruukkuun. Ehkä ensi keväänä taas onnistaa?

Kentiapalmu (Howea forsteriana)

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-kentiapalmu

Uusin viherkasvimme on olohuoneessa majaileva suuri kentiapalmu. Hankimme kasvin Plantagenista edelliseen asuntoomme, ja se on löytänyt hyvin oman paikkansa myös nykyisessä asunnossamme. Suuri kasvi sopii hyvin korkeaan olohuoneeseemme ja se tuo mielestäni huoneeseen myös hauskaa 1900 -luvun vaihteen porvariskodin tunnelmaa. Kentiapalmu viihtyy hyvin hajavalossa, joten kasvin nykyinen sijoituspaikka olohuoneessa on sille oivallinen. Silloin tällöin palmua täytyy sumutella suihkepullolla, mutta muuten se on ollut varsin helppohoitoinen. Hankimme kasville aikoinaan altakasteltavan ruukun, jossa on pyörät alla, ja se on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi. Kookasta kasvia on pyörien avulla helppo siirrellä esimerkiksi siivotessa.

Peikonlehti (Monstera deliciosa)

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-peikonlehti

Peikonlehdet ovat käsittääkseni tällä hetkellä trendikkäitä viherkasveja. En ihmettele sitä yhtään, sillä helppohoitoisempaa ja rehevämmäksi kasvavaa viherkasvia saa etsiä. Oma peikonlehteni on muistaakseni mummiltani saatu pistokas ja se on ollut mukanani kaikissa asumuksissani kotoa pois muuton jälkeen. Vaikka peikonlehti ei ole minusta mitenkään erityisen sykähdyttävä viherkasvi, pidän kuitenkin sen rehevyydestä ja viidakkomaisesta tunnelmasta. Tällä hetkellä peikonlehti tuo vehreyttä yläkertaamme.

Kliivia (Clivia miniata)

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-kliivia

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-kliivia-kukkii

Yksi suosikkiviherkasveistani on keittiön ikkunalaudalla nököttävä kliivia. Kasvi on tullut meille Samin vanhemmilta ja se on aikoinaan ollut koristamassa myös Samin opiskeluaikaisen sinkkumieskämpän ikkunalautaa (minuun teki tietysti suuren vaikutuksen se, että Samilla oli ikkunalaudalla hengissä olevia kasveja). Kliivia on ehdottomasti kauneimmillaan kukkiessaan keväällä suurin oranssein kukin, mutta mielestäni pelkät vihreät lehdetkin ovat ihan söpöt. Kovin vaikea kasvatettava kliivia ei mielestäni ole, sillä se viihtyy pitkään samassa pienehkössä ruukussa, eikä se muutenkaan vaadi minkäänlaista erikoiskohtelua kukkiakseen.

Rahapuu (Crassula ovata)

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-kiinanruusut-ja-rahapuu

Rahapuu on ehdottomasti kaikista viherkasveistani tylsin, mutta en raaski luopua siitä. Kasvin olen saanut joitakin vuosia sitten pistokkaana kaverilta, ja on kieltämättä ollut mukava seurata, kuinka alun perin hontelosta taimesta on kasvanut jo ihan kunnon kokoinen kasvi. Näin talviaikaan olen sijoittanut rahapuun olohuoneen ikkunalaudalle, mutta kesällä siirrän sen keittiöön, sillä olohuoneeseen porottava aurinko on sille liikaa.

Joulukaktus, viirivehka (Spathiphyllum) ja muratti (Hedera helix)

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-ylakerrassa

Yläkerrassa, oman työpöytäni päällä majailee kolme kasvia: joulukaktus, viirivehka ja muratti. Näistä kolmesta kasvista suosikkini on joulukaktus, joka kukkii hennon vaaleanpunaisin kukin. Tällä hetkellä kaktus on sijoitettu hieman liian pimeään paikkaan, mutta sille ei ole oikein kunnolla tilaa muuallakaan asunnossamme. En ole varma, jaksaako kaktus kukkia tänä vuonna, mutta ainakaan se ei näytä voivan mitenkään erityisen huonosti, vaikka kasvin sijoituspaikka onkin vähän hämärä. Voi kuitenkin olla, että yritän järjestää kaktukselle vielä uuden majapaikan. Viirivehka joutuu niin ikään kasvamaan hieman liian hämärissä olosuhteissa. Kasvi voi muuten hyvin, mutta näin vähävaloisella paikalla se ei kuki ollenkaan. Omasta mielestäni viirivehkan valkoiset kukinnot eivät kuitenkaan ole erityisen kauniit, joten minua ei haittaa se, että tällä hetkellä kasvi pysyttelee vain vihreässä asussaan. Muratti sen sijaan viihtyy erinomaisesti myös tällä vähän hämärämmällä sijoituspaikalla ja annan sen luikerrella rauhassa alas portaikkoa pitkin.

Kasvilampun alla

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-vihervalo

Meillä on keittiössä Kekkilän Vihervalo -lamppu, jonka alla talvehtivat tällä hetkellä kaksi chiliä, jotka viettivät kesän olohuoneen ikkunalaudalla. Chilit ehtivät alkusyksynä hieman nuupahtaa, joten olen leikannut ne lyhyiksi. Lampun alle päästyään kasvit ovat kuitenkin alkaneet kasvattaa uusia lehtiä, joten uskoisin, että ne selviävät pienellä valohoidolla talven yli. Lampun alla on myös yksi pieni kaktus sekä kliivian taimi, jonka erotin viime keväänä isosta kliiviastamme. Kekkilän Vihervalo on mielestäni varsin kivan näköinen kasvilamppusysteemi, mutta löysimme vasta tänä syksynä siihen tarpeeksi neutraalin väriset lamput. Yleensä kasvilamput välittävät todella pinkkiä valoa, josta tulee mieleen jonkinlainen huumekasvattamo tai buduaari, mutta Nelson Gardenin kasvilamppujen väri on mukavan neutraalin kylmän valkoinen. Nyt kasvilamppuun ei kiinnitä oikeastaan ollenkaan huomiota sen ollessa päällä. Yleensä laitan lampun päälle aamuisin kahdeksan aikaan ja sammutan iltakuudelta.

tuulinenpaiva-fi-viherkasvit-ylhaalla

Viherkasvien lisäksi pidän myös erilaisista leikko- ja ruukkukukista, joita ostan kotiin silloin tällöin. Nyt odotan jo hieman joulukuuta, sillä silloin voin koristella kodin erilaisilla joulukukilla. Otin tänään jo muuten ensimmäisen askeleen kohti joulua, kun löysin H&M Home -myymälän aleosastolta seitsemällä eurolla täydellisen hyasinttiasetelmavadin! En usko, että messinginväristä laakeaa vatia on alun perin tarkoitettu käytettäväksi alustana hyasintti-istutukselle, mutta mielestäni se on kuin sitä varten luotu. Tänä jouluna minun ei siis tarvitse miettiä, mihin hyasinttini istutan. Viime vuonna muistan naamioineeni hyasinttien ruman muoviruukun kierittämällä sen ympärille jouluisen servietin… Lisää joulukukista kuitenkin sitten vasta joulukuussa, tämä julkaisu alkaa olla jo pienen romaanin mittainen!

 

All of our houseplants. I really love houseplants, and I’ve been a big fan of them even before they became trendy. We have 12 different houseplants, and currently there isn’t any room for more, since almost all of our plants are quite large. My favourite plants are our two hibiscuses, our snake plant (or mother-in-law’s tongue) and our clivia miniata. I also really like our big palm tree (Howea forsteriana) because it reminds me of historical house décor styles from the turn of the 20th century. Taking care of the plants is very relaxing, and I think that our houseplants are more than just home décor elements. Most of our houseplants have been with us for years now and in every one of our previous apartments, and I think that it’s always exciting when some of our plants begin to bloom!

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.