Kaikki mulle heti nyt eli kertomus olohuoneen muodonmuutoksesta

tuulinenpaiva.fi-living-room-before-and-after

Kaikki alkoi, kun katsoin talvella Netflixistä ohjelmaa Small space, Big Style. Ohjelmassa esiteltiin eri puolella Amerikkaa sijaitsevia pieniä asuntoja, joissa on otettu vähäiset neliöt tehokäyttöön. Pikkuruisiin kerrostaloyksiöihin New Yorkissa oli saatu sijoitettua yhtä paljon eri tiloja ja toimintoja kuin keskikokoiseen rivitaloasuntoon ja alle 50 neliöisiin vuokra-asuntoihin oli järkevillä sisustusratkaisuilla luotu tarpeeksi tilaa jopa perheitä varten. Ohjelmaa katsoessani mieleeni nousi ajatus: voisinko minäkin saada kaiken haluamani muuttamatta pois ihanasta 78 neliön asunnostamme? 

Juhla-ateria saarekkeen äärellä = huono idea

Kaikki, mitä halusin, oli erillinen ruokailutila, jossa voisin viettää aikaa ystävien ja perheen kesken ja syödä kahden tunnin pastapäivällisiä. Kun muutimme asuntoomme viime syksynä, ajattelimme, että kahden aikuisen taloudessa ruokailutilaksi riittäisi mainiosti irrallinen Ikeasta ostettu saareke. Hankimme saarekkeen ympärille baarituoleja ja järjestely toimikin hyvin hetken aikaa. Tupaantuliaisissa ja muissa pippaloissa vieraat eivät jumittuneet keittiön pöydän ympärille, vaan saarekeratkaisu kannusti ihmiset liikkumaan juhlien aikana. Tarjolla olevat sipsit ja leivonnaiset riittivät pidemmäksi aikaa, kun vieraat eivät istuneet käsivarren mitan päässä herkuista. Aamiais- ja lounashetket saarekkeen äärellä tuntuivat luontevilta ja viikonloppuateriat söimme useimmiten television edessä sohvalla niin kuin aikaisemmissakin asunnoissamme.

Saareke elementissään buffetpöytänä uudenvuoden juhlinnoissa.
Saareke elementissään buffetpöytänä uudenvuoden juhlinnoissa.

Ongelmaksi saarekeratkaisu nousi vasta jouluna. Perheemme kokoontuivat juhla-aterialle luoksemme. Ruoka oli erinomaista, kynttilät paloivat ja ilmassa tuoksui piparkakuilta ja glögiltä. Juhlavaa tunnelmaa kuitenkin latisti se, että istuimme korkeilla jakkaroilla ja osa vieraista joutui asettelemaan jalkansa niin, etteivät saarekkeen hyllytasoilla säilytettävät padat ja kattilat kolisseet polviin ja sääriin. Joulun jälkeen aloin nähdä päiväunia suurista ruokapöydistä ja tunnelmallisista ruokasalongeista. Halusin olla ihminen, joka emännöi päivälliskutsuja ja ruokailee tavallisina viikonloppuinakin viihtyisästi ruokapöydän äärellä ja kattaa pöydälle sievät lautaset ja servietit. Mutta eihän meille millään mahtuisi kookasta pöytää puhumattakaan erillisestä ruokailutilasta?

Jouluateria saarekkeella.
Jouluateria saarekkeen ääressä.

Ruokasali olohuoneessa, olohuone ruokasalissa

Alakerrassamme on varsinaisia asuinhuoneita kaksi ja lisäksi alemmassa kerroksessa on suurehko eteinen ja kylpyhuone. Toinen asuinhuoneista on keittiö ja toinen huone on pohjapiirustuksissa merkitty makuuhuoneeksi ja siellä sijaitsevat myös asunnon vaatekaapit. Keittiöön ei saarekkeen lisäksi mahdu minkäänlaista pöytää ja saarekkeesta emme halunneet missään tapauksessa luopua. Jonkin äärellä ne tagliatelletkin pitää tehdä.

Ainoaksi vaihtoehdoksi ruokailutilalle jäi siis alakerran toinen huone, joka siihen asti oli ollut käytössä olohuoneena. Yhden viikonlopun ja kalusteiden uudelleenjärjestelyn jälkeen totesimme mieheni kanssa, että huoneeseen sopisi kuin sopisikin suuri ruokapöytä. Tilan järjestäminen ruokapöydälle ei ollut kuitenkaan täysin mutkatonta. Alakerran huone on kooltaan suuri, mutta huoneessa ei ole oikeastaan yhtään ”ehjää seinää”. Yhdellä seinustalla on suuri ikkuna, toisella vaatekaapit sekä ovi eteiseen ja kolmannella ovi keittiöön. Lisäksi kakluuni sijaitsee yhdessä kulmassa ja vie seinätilaa kahdelta seinältä. Tämän lisäksi oman haasteensa projektiin toi se, ettemme halunneet hankkia mitään muita uusia kalusteita kuin ruokapöydän ja tarvittavat ruokatuolit.

tuulinenpaiva.fi-living-room-before-2
Olohuoneen lähtötilanne ennen muodonmuutosta. Kuvittelimme, että ainoa järkevä sijoituspaikka melko kookkaalle sohvallemme on ikkunan edessä.
tuulinenpaiva.fi-living-room-before-4
Korkeaselkäinen sohva kuitenkin peitti näkymää ja esti valoa pääsemästä huoneeseen.
tuulinenpaiva.fi-living-room-before-6
Aikaisemmin televisio oli mielestäni liian näkyvällä paikalla.
tuulinenpaiva.fi-living-room-before-8
Aikaisemmin kirjahylly oli sijoitettu hieman irrallisen näköisesti keskelle seinää ja huoneessa oli paljon hukkatilaa.

Halusimme luoda yhteen huoneeseen siis kaksi eri tilaa; ruokasalin ja olohuoneen. Erotimme ruokatilan omaksi alueekseen suurella persialaisella matolla, joka oli huoneessa jo aikaisemmin. Ruokapöydäksi löysimme Ikeasta pöydän, joka oli tarpeeksi kapea ja pitkä. Ruokatuoleiksi laitoimme kaksi jo asunnossamme aikaisemmin ollutta tuolia ja lisäksi ostimme Ikeasta yhden penkin sekä kirpputorilta yhden tuolin. Pöydän ääreen mahtuu helposti ruokailemaan 6-8 henkeä, joten tarvitsisimme vielä muutaman tuolin lisää. Lopuilla tuoleilla ei ole kuitenkaan niin kiire, enkä halua ostaa uusia tuoleja. Täytyy pitää siis silmät kirppareilla auki!

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-9
Olohuone muodonmuutoksen jälkeen keittiöstä päin kuvattuna. Ihan kuin uusi huone! Vielä hieman häiritsee se, että nykyiset verhot ovat tähän huoneeseen liian lyhyet. Pitäisi mennä siis kangaskaupoille…
tuulinenpaiva.fi-living-room-after-3
Vanha luotettava perintökalu eli Lundian kirjahylly on nykyisin sijoitettu nurkkaan, joten hukkatilaa ei jää.

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-1

Muutoksen jälkeen olohuone-ruokasali-hybridistämme on tullut kotimme käytetyin huone. Syömme niitä kauan kaivattuja pastapäivällisiä pöydän ääressä, mutta sen lisäksi istun pöydän ääressä usein työskentelemässä läppärin kanssa, askartelemassa ja lukemassa. Sohvallakin on mukavampi istua, kun se sijaitsee nykyään lähempänä lämmittävää kakluunia.

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-11
Sohva on sijoitettu seinustalle, jossa sijaitsi ennen tv-taso. Vanha sohvapöytämme ei sopinut enää tilaan, joten hankimme Habitatista pienen, sirojalkaisen ja helposti siirreltävän pikkupöydän tilalle.

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-4

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-2
Olohuoneen yhdellä seinustalla sijaitsevat asunnon kiinteät vaatekaapit ja oviaukko eteiseen. Voisikin siis sanoa, että olohuoneessamme on ruokasalin lisäksi myös vaatehuone!

Olohuoneemme on muodonmuutoksen jälkeen kaiken kaikkiaan paljon toimivampi, eikä siellä ole näihin piskuisiin neliöihin nähden enää samanlaista hukkatilaa kuin aikaisemmin. Tuntuu siltä kuin olisimme saaneet asuntoomme yhden huoneen lisää! Aina kannattaa siis ajatella luovasti ja haastaa itsensä pois tutuilta poluilta. Kuka muka on päättänyt, että samassa huoneessa ei voisi olla sekä olohuone, että ruokasali?

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-13
Uuden ruokapöydän ääressä on jo ehditty järjestää pastapäivällisiä.

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-15

tuulinenpaiva.fi-living-room-after-12
Olohuoneeseen yhdistetty ruokasali on kuin luotu juhlaviin päivällishetkiin.
tuulinenpaiva.fi-living-room-after-16
Ruokapöytä taipuu kuitenkin myös työskentelytilaksi ja tältä pöytä useimmiten arkisin näyttääkin.

 

A dining room in the living room. When we moved to our apartment last autumn, we thought that our kitchen island could work as our only dining space. However, that turned out to be a bad idea. I longed for a less casual dining space where I could organize dinner parties and also dine more comfortably during the weekend as well. So we decided to give our living room a makeover and turn it into a living/dining room. Now it feels like we have gained an extra room and our living/dining room is the most used space in our apartment. With some creative thinking, we were able to make the most out of our 78 square metres. Who says that you can’t have a formal dining space in your living room?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.