Kaikki paketissa: uuden kotimme tarina

Kesällä 2018 olimme havahtuneet siihen, että jossain vaiheessa olisi aika sanoa hyvästit vuokra-asumiselle ja hankkia oma asunto. Melko pian kuitenkin huomasimme, että tarkat toiveemme oman asuntomme suhteen tuottivat haasteita. Budjetillamme tuskin löytyisi täysin muuttovalmista taloa tai asuntoa, joka täyttäisi kaikki kriteerimme. Remonttikohteen hankintakaan ei innostanut. Kumpikaan meistä ei ole kovin taitava nikkaroinnissa ja muussa vastaavassa, ja erityisesti minua häiritsisi asua pitkään remontin keskellä. Asuttuamme useita vuosia 1800 -luvun puutalossa olimme myös melko kyllästyneitä siihen, että jokin kulma kodista on aina vähän rempallaan. Siispä aloimme pohtia tontin ostamista ja talon rakennuttamista.

Tontin ostosta talopaketin valintaan

Kävimme katselemassa tontteja kesän 2018 aikana. Tontin valitseminen oli oikeastaan hyvin helppoa. Katsoimme oikeastaan ainoastaan kuntien tontteja ja asuinpaikkakuntakriteerimme täytti lopulta vain Kaarina. Kävimme kyllä vilkaisemassa tontteja myös Paimiossa, mutta totesimme, että se sijaitsee kuitenkin aivan liian kaukana Turusta, emmekä myöskään kumpikaan kokeneet niin pientä paikkakuntaa meille sopivaksi vaihtoehdoksi. Nykyisen kotimme tonttia kävimme katsomassa siis ensimmäisen kerran toissavuoden kesällä. Ihastuimme tontin sijaintiin ja tontin takana aukeavaan metsämaisemaan, joka pysyisi tulevaisuudessakin ennallaan, kiitos tontin takana kulkevien voimalinjojen ja luonnonsuojelualueen. Mietimme asiaa noin kuukauden ajan ja hankimme tontin, kun huomasimme, että ympäröiviä tontteja alettiin myydä kiihtyvämmällä tahdilla.

Tontin ostamisen jälkeen aloimme vähitellen tutkimaan eri talovalmistajien mallistoja ja lopullisen päätöksen teimme talvella 2019. Meille oli alusta asti selvää, että haluaisimme rakentaa hirsitalon, sillä pidämme hirsitalojen ulkonäöstä ja lisäksi se tuntui muutenkin parhaimmalta vaihtoehdolta. Talotoimittajaksi valitsimme lopulta Finnlamellin, sillä heidän valikoimistaan löytyi eniten meitä miellyttäviä talomallivaihtoehtoja. Valintaamme vaikuttivat myös muut tekijät, mm. se, että kyseessä on perinteinen ja suurempi toimija ja että sama valmistaja voi tarjota myös rakentamiseen kuuluvat maatyöt.  Ennen rakennuttamissopimuksen allekirjoittamista hioimme valmista talopakettimallia meille paremmin sopivaksi. Teetimme myös maaperätutkimuksen, jota tarvittiin maatöiden kustannusten arviointiin. Talomallin valinnasta kirjoitin jo aikaisemmin oman blogipostauksen ja sen voit käydä lukemassa tästä.

Rakennuspiirustuksia, vastaava mestari ja lupa-asioita

Rakennuttamissopimuksen allekirjoittamisen jälkeen alkoi mielestäni koko rakennuttamisprosessin tylsin, mutta toki äärimmäisen hyödyllinen vaihe eli rakennuspiirustusten teko, hionta ja tarkastaminen sekä lupa-asioiden hoitaminen. Näissä asioissa meitä auttoi palkkaamamme ulkopuolinen vastaava mestari, jonka kanssa piirustuksia käytiin läpi. Meidän projektissamme vastaava mestari hoiti myös kaikki viralliset lupa-asiat kuntoon, mikä säästi meiltä todella paljon aikaa ja vaivaa. Lisäksi oli todella hyvä, että tässä vaiheessa pystyi luottamaan ulkopuoliseen asiantuntijaan, sillä täytyy sanoa, etten itse todellakaan osaisi pelkkää rakennuspiirustusta katsomalla nähdä, onko siinä jotain korjattavaa. Ylipäätään koko lupa- ja suunnitteluprosessi meni todella jouhevasti, vaikka toki aikaa tähän vaiheeseen kuluikin useampia kuukausia.

Rakentaminen alkaa ja sisustusvalintojen aika koittaa

Talomme rakentaminen alkoi maatöiden tekemisellä syksyllä 2019. Marraskuuhun mennessä talossamme oli jo seinät pystyssä ja katto päällä. Itse rakennusvaiheen aikana kävimme silloin tällöin tontilla katsomassa töiden edistymistä, mutta kaikesta ns. virallisesta valvonnasta vastasi vastaava mestari. Vasta sisätöiden koittaessa meidän oli välillä käytävä rakennustyömaalla useammin, kun talolla täytyi vastaanottaa erilaisia toimituksia, mm. kiintokalusteet, lattiat, laatat ja kattopaneelit. Muutoin rakennusaikana meidän huomiomme keskittyi talon sisustusvalintojen tekemiseen. Jo ennen kiintokalusteiden valitsemista, olimme miettineet etukäteen kodin pintamateriaaleja, seinien värejä, tapetteja ja muuta sellaista. Näistä alustavista ajatuksista oli apua kiintokalusteiden valinnassa. Panostimme kiintokalusteissa erityisesti keittiöön ja päämakuuhuoneeseen ja muiden tilojen osalta menimme talopakettiin kuuluvilla perusvaihtoehdoilla. Keittiön osalta budjettimme ylitti reippaasti talopakettiin kirjatun arviobudjetin, mutta olimme varautuneet tähän.

Muita sisustusvalintoja pääsimme käymään läpi talotoimittajan sisustuskonsultin kanssa. Meillä oli jo etukäteen tarkasti mielessä, millaisia valintoja haluaisimme, mutta sisustuskonsultin tapaaminen oli silti erittäin hyödyllistä. Erityisesti avuksi oli katsoa ammattilaisen kanssa, mikä lattiasävy sopii valitsemiimme seinäväreihin ja millaiset saumausvärit sopivat minkäkin laattavalinnan kanssa. Muutoinkin oli hyvä showroomilla nähdä ensimmäistä kertaa yhdessä kokonaisuus kaikista pintamateriaaleista ja todeta, miten ne sopivat yhteen. Ja olihan erilaisten laatta- ja lattiavaihtoehtojen hipisteleminen ihan mukavaa puuhaa!

Konsultaation jälkeen teimme valintamme ja näppäilimme ne eteenpäin netin kautta. Sisustusvalintojen kanssa tuli hyvin huomattua, että budjetti voi helposti riistäytyä käsistä, jos haluaa taloon jotain muuta kuin talopakettiin kuuluvia standardiratkaisuja. Esimerkiksi meidän lattiamateriaalivalintamme (vinyylikorkki) maksoi hieman ekstraa ja myös keittiön välitilalaatoista ja kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen lattialaatoista täytyi maksaa lisähintaa. Samoin lisähintaa kertyi myös tapettivalinnoista.

Syksyn 2019 ja talven 2020 aikana meidän piti tehdä myös monia muita valintoja koskien esim. hanoja, lamppuja, sisäovia, ovenkahvoja ja kodinkoneita. Näiden valintojen tekeminen sujui loppujen lopuksi todella helposti, sillä talopakettiin kuuluvien vaihtoehtojen määrä oli rajattu. Katsoimme vain kuvastoa ja nettiä apuna käyttäen meille mieluisat vaihtoehdot ja toimitimme tiedot talotoimittajalle. Valitsimme talvella myös taloomme tulevan takan. Alun perin unelmissamme oli takka, jossa olisi mukana leivinuuni, mutta tulimme toisiin aatteisiin, kun kuulimme takkamyymälässä, kuinka paljon lisähintaa tällaisen takan valitseminen olisi tuonut talopakettiimme.

Talo alkaa olla valmis ja muutto koittaa

Pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme huhtikuun 2020 puolessavälissä. Ennen muuttoa talossa tehtiin lopputarkistus ja myös kunnan viranomainen tarkisti talon. Lopputarkistuksen yhteydessä kirjattiin ylös mahdolliset puutteet, joita ei meidän talomme kohdallamme onneksi ollut paljoa. Lähinnä vain joitain pieniä korjauksia maalipintoihin jms. Yksi suurempi virhe huomattiin kuitenkin jo ennen lopputarkastusta ja se koski keittiön tasoa. Keittiötoimittaja oli virheellisesti tilannut meille väärän työtason ja tämä huomattiin vasta, kun väärä taso oli jo asennettu. Taso saatiin toki vaihdettua, mutta oli silti ikävää nähdä uusi keittiö ensimmäistä kertaa valmiina ja huomata, että työtaso on aivan erilainen kuin, minkä valitsimme. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, nyt keittiössämme on oikea taso ja olemme siihen todella tyytyväisiä.

Talopakettiimme ei kuulunut rakennuttamisvaiheen jälkeistä siivousta vaan kävimme itse putsaamassa paikkoja ennen muuttoa. Näin jälkikäteen ajatellen siivoukseen olisi voinut varata enemmän aikaa kuin kaksi iltapäivää tai mahdollisesti jopa harkita siivouksen tilaamista ammattilaiselta. Kaiken muuttotohinan ja -stressin keskellä rakennuspölyn siivoaminen kaapeista ja kaakeleista ei ollut erityisen hauskaa puuhaa. Yllätyksenä meille tuli myös, kuinka hankalaa rakennuspölyä on saada irti uusista kylpyhuoneen seinäkaakeleista. Itse muutto kuitenkin sujui mutkattomasti korona-ajasta huolimatta ja olemme kotiutuneet uuteen taloomme hyvin.

Vaikka talomme oli ns. muuttovalmis paketti, on talossa ja pihassa riittänyt töitä muutonkin jälkeen. Esimerkiksi talon maalaus ei kuulunut talopakettiin ja se on hoidettu nyt kuluvan kesän aikana. Olemme myös asentaneet postilaatikon pihalle, käsitelleet autotallin lattian ja vielä tarkoituksena on käsitellä varaston lattia. Talopakettiimme ei kuulunut myöskään pihatöitä, joten omana projektinamme on pikkuhiljaa laittaa pihaa kuntoon. Olemme aloittaneet jo asentamaan pihalaattoja etupihalle, ja syksyllä tarkoituksena on istuttaa pensasaitaa. Kaikkien näiden töiden kustannukset tulevat toki vielä talopaketin hinnan päälle ja nämä kannattaakin ottaa huomioon jo hyvissä ajoin rakennusprojektia.

Taloprojektin hyvät ja huonot puolet

Nyt kun olemme asuneet uudessa talossamme jo useamman kuukauden, alkaa talon rakennuttamisprosessi tuntua jo hyvin kaukaiselta muistolta, eivätkä kaikki prosessin yksityiskohdatkaan ole enää täysin kirkkaana mielessä. Kaiken kaikkiaan voin kuitenkin todeta, että koko taloprojekti meni todella nopeasti ja sujuvasti, vaikka toki päätettävää ja pähkäiltävää oli myös paljon. Projektin lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä!

Ajattelin, että voisin tähän kirjoituksen loppuun listata vielä yhteenvetona taloprojektimme hyviä ja huonoja puolia – ehkä näistä huomioista voi olla iloa myös jollekin toiselle pakettitalon rakennuttamista miettivälle.

Plussaa:

+ talon tilat ja pohjaratkaisu ovat juuri meille sopivat ja niihin on voinut itse vaikuttaa

+ kaikki yksityiskohdat ja pintamateriaalit on valittu itse eli ne ovat taatusti itselle mieluisia

+ talon teknisiin ominaisuuksiin on voinut itse vaikuttaa (esim. lämmitys, ilmastointi)

+ talon sijoittumiseen tontille on voinut itse vaikuttaa

+ kun on osallistunut talon rakennuttamiseen, tietää taatusti, miten talo toimii ja on rakennettu

+ rakennuttamisprosessi sujui mutkattomasti ja yhteydenpito talotoimittajaan sujui hyvin

+ kodin pihaa pääsee laittamaan alusta asti itse, eikä suurempaan raivaukseen ole tarvetta

+ kun talo on uusi, on todennäköistä, ettei suurta remonttitarvetta tule eteen pitkään aikaan

Miinusta:

-kaikenlaisten taloa koskevien päätöksien tekeminen vei aika paljon aikaa ja vaivaa

-kaikkien taloa koskettavien valintojen visualisointi voi olla vaikeaa rakennuttamisvaiheessa

-kaikkien kustannuksien arvioiminen sopimuksen allekirjoittamisvaiheessa on hankalaa – ainakin jos tietää, että haluaa pakettitaloonsa perusvalikoimista poikkeavia sisustusratkaisuja

-talon rakennuttamiseen menee aikaa

-muuton jälkeen talossa ja ympäristössä riittää yhä työtä ja kulueriä (esim. talon maalaaminen, pihatyöt)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.