Kasvilavajuttuja ja siemenostoksia kevättä varten

Viime päivien aikana sää Turussa on ollut harvinaisen ankea ja harmaa, mutta keväiset puutarhasuunnitelmani etenevät hyvää vauhtia. Olen nimittäin ehtinyt jo päättää, mitä istutan kasvilavoihin tänä vuonna ja olen jopa tilannut siemeniä Hyötykasviyhdistykseltä jossain vauvan syöttämisen ja vaippojen vaihdon välillä. Viime kesän ensimmäisistä kasvilavaviljelykokemuksista oppia ammentaneena en kuitenkaan höpsähtänyt aivan täysin siemenpussiostoksilla, vaan pysyin melko hyvin etukäteissuunnitelmissani. Nyt pitäisi vain malttaa odottaa viljelykauden alkua! 

Tänä vuonna ajattelin tosiaan keskittyä kasvilavaviljelyssä muutamiin hyväksi havaittuihin kasvilajikkeisiin sen sijaan, että yrittäisin kasvattaa pieniä määriä kaikkea mahdollista. Viime vuonna esimerkiksi retiisit ja punajuuret veivät melko paljon tilaa lavoista, mutta lautaselleni päätyi vain muutamia itse kasvatettuja makupaloja. Niin hyviä kuin itse kasvatetut retiisit olivatkin, uskon, että lavojen rajallisen kasvatuspinta-alan voi käyttää paremmin. Tänä vuonna en aio myöskään kasvattaa härkäpapuja ja varsiselleriä, sillä nekin vievät suhteessa sadon kokoon liikaa kasvualaa lavoista. Jätän lisäksi myös lehti- ja palmukaalit nyt istuttamatta, sillä niiden pitäminen tuholaisvapaina on liian rasittavaa. Keskityn mieluummin pinaatin kasvatukseen, sillä sitä eivät tuholaiset ainakaan viime kesänä vaivanneet ja lisäksi pinaatti on mielestäni monikäyttöisempää ruoanlaitossa kuin lehtikaali.

Viime kesään mahtui myös jonkin verran onnistuneita kasvatuskokemuksia ja tämän vuoden kasvatuslistalle on päätynyt muutamia menneen kesän suosikkikasvejani: sokeriherneitä, salaattia, korianteria, lehtipersiljaa, rucolaa ja porkkanaa. Erityisesti sokeriherneiden ja erilaisten salaattien kasvattaminen tuntui viime kesänä todella palkitsevalta, sillä ne antoivat hyvän sadon todella pienellä vaivalla (eli niitä ei vaivannut tuholais- tai muut ongelmat). Lisäksi tuntui erittäin mukavalta jättää muutaman euron salaattiruukut ostamatta kaupassa ja napsia rehut lautaselle omalta pihalta.

Varastoistani löytyi jo joitakin kasvien siemeniä, mutta hankin myös uusia Hyötykasviyhdistykseltä. Tilasin useampia erilaisia salaattilaatuja, jännittävältä vaikuttavaa violetinsävyistä sokerihernettä, pikkuporkkanoita sekä muutamia kukkia, pensaskrassia ja kääpiösamettikukkaa. Ostoskoriini sujahti myös paprikan ja tuoksuherneen siemeniä, mutta ne päätyvät kasvilavojen sijaan omiin ruukkuihinsa. Yksi heräteostos, tuoksuampiaisyrtti, tarttui myös mukaani. Minulla ei ole minkäänlaista aikaisempaa kokemusta kyseisestä yrtistä, mutta sen nimi kuulosti niin hauskalta ja kuvaus Hyötykasviyhdistyksen sivuilla kiinnostavalta, joten päätin ottaa sen kokeiluun. Tuoksuampiaisyrtin pitäisi kaiketi kasvaa luonnonvaraisena Siperiassa, joten voisi luulla, että se menestyisi minunkin vaatimattomalla pihallani.

Ensi kesän tavoitteenani on, että minun ei tarvitsisi ostaa yhtään salaattiruukkua kaupasta. Tämän tavoitteen ajattelin saavuttaa istuttamalla lavoihin useampaa eri salaattilaatua. (Tärkeää on tietysti huolehtia myös salaatin siementen säännöllisestä uudelleenkylvöstä, sillä muutoin voi käydä niin kuin viime vuonna ja yhtäkkiä keskellä heinäkuuta iskee salaattipula.) Viime kesänä olin istuttanut lavoihin vain kahta salaattilajia, Lollo Rossaa ja Baby Leaf -sekoitusta, mutta tänä vuonna olen tuplannut lajikkeiden määrän neljään. Odotan mielenkiinnolla erityisesti, miten endiivin kasvattaminen onnistuu!

Ennen kevättä minun täytyy vielä tehdä tarkemmat suunnitelmat siitä, mille paikoille istutan kasvit lavoihin. Viljelykierron noudattaminen on nimittäin kasvilavaviljelyssä olennaista, ja haluan olla varma, etten esimerkiksi istuta vahingossa porkkanoita samalle paikalle kuin viime vuonna. Myös erilliseen kasvatuslaatikkoon tulevat tomaatit ja kasvusäkkeihin päätyvät kurpitsat sekä kesäkurpitsat pitäisi vielä esikasvattaa. Näistä puuhista kuitenkin lisää sitten omassa postauksessaan myöhemmin!

 

My new plan for the raised garden beds. After last year, I now have a better idea of what I should and shouldn’t grow on my raised garden beds. This year, I’ll mostly focus on growing simple but abundant things, like salads, sugar snap peas, coriander and carrots, and I’ll leave out all the plants that either took up too much space (radishes and beetroots) or were a pain to keep pest-free (kale and lacinato kale). I bought my seeds from the Association of Useful Plants (Hyötykasviyhdistys in Finnish), and while I was browsing their online store, I managed to find a few surprise picks as well, such as bell peppers and sweet peas, which I’ll grow in individual pots. I’m also going to try my hand at growing Moldavian dragonhead — according to the Associantion’s description, it’s native to Siberia, so maybe it’ll have a chance in my little garden as well! That’s it for now, I’ll post more about my detailed gardening plans at a later date!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.