Kasvilavakuulumisia elokuun alussa

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-kurpitsa

Pihamme on suurten lehtipuiden ympäröimä. Talon toisella puolella on valtava hopeapaju ja toisella puolella suuri jalava. Kiinnitän puiden olemassaoloon jälleen enemmän huomiota, sillä ensimmäiset lehdet ovat jo pudonneet pihallemme. Kohta täytyy kaivaa harava esille varastosta ja ryhtyä suosikkipuuhaani haravointiin. Kasvilavoissakin alkaa näkyä jo, että eletään kesän loppupuolta. Kasvilavat pullistelevat kasveja ja kypsyviä vihanneksia, mutta joidenkin kasvien osalta satokausi taas on jo mennyt ohi. Tässä pientä päivitystä lavojen kuulumisiin! 

Satoa ja katoa

Tällä hetkellä kasvilavat näyttävät varsin reheviltä. Lähes kaikki istuttamani kasvit ovatkin kasvaneet hyvin ja tuottaneet satoa. Ainoat täydelliset epäonnistumiset lavoissani ovat olleet ruohosipuli (ostin ruokakaupasta puskan ja laitoin lavaan) sekä siemenestä kasvatettu timjami. Erityisen hyvin kasvilavoissa ovat viihtyneet mangoldi, salaatit, varsiselleri, pinaatti, sokeriherne, punajuuri, korianteri, sitruunamelissa, kruunutilli sekä auringonkukat, kääpiösamettikukat ja pensaskrassi.

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-elokuussa
Kasvilavat elokuun alussa. Härkäpavut on jo korjattu lavoista pois.
tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-ratatouille-salaatti
Oman pihan satoa on päätynyt kesän aikana mm. ratatouille -salaattiin.

Salaattia olemme syöneet kesän aikana niin tehokkaasti, että tällä hetkellä salaatit ovat kaikki vähissä. Uusia salaatinlehtiä on kuitenkin jo kasvamassa. Mangoldia lavoista voi korjata useamman kerran viikossa ja jatkuvaa satoa antavat myös korianteri, sitruunamelissa ja kruunutilli. Varsisellerit ovat kasvaneet komeiksi ja ne ovat valmiita sadonkorjuuta varten joidenkin viikkojen kuluttua. Pinaatin leikkasin alas kesäkuussa, kun se alkoi kukkia. Tarkoituksenani oli istuttaa nyt elokuussa uutta pinaattia, mutta minun täytynee odottaa, että lavaan vapautuu hieman lisää tilaa ensin. Sokeriherne on tuottanut satoa jo heinäkuun alusta lähtien ja yhä kypsymässä on muutamia palkoja. Punajuuret ovat kasvaneet mainiosti ja tällä viikolla korjasin lavoista pois jo ensimmäiset. Kääpiösamettikukat ovat rehahtaneet varsin villiin kasvuun ja olen välillä joutunut harventamaan tiheimpiä kasvustoja. Ensi vuonna annostelen samettikukan siemeniä lavoihin hieman varovaisemmin…

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-samettikukat
Kääpiösamettikukka ”Tangerine gem” on viihtynyt lavassa.
tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-varsisellerit
Varsisellerien varsien alaosan ympärille olen laittanut muovia, jotta kasvien päät valkaistuisivat.

Lavoissa ovat viihtyneet myös kesäkurpitsa, talvikurpitsa, härkäpapu, palmukaali, lehtikaali, porkkana ja rucola, mutta näiden kasvien kasvattamisessa on ollut omat ongelmansa. Ensinnäkin sekä kesä- että talvikurpitsat ovat kasvaneet lavoissa niin reheviksi, että ne vievät liikaa tilaa muilta kasveilta. Ensi kesänä laitan kurpitsat kasvamaan omiin erillisiin kasvusäkkeihinsä, jotta lavoissa mahtuu kasvattamaan enemmän muita kasveja. Oppia ikä kaikki, mutta ainakin kurpitsasatoa on tullut tänä vuonna kiitettävästi lautaselle asti!

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-kurpitsat
Kesä- ja talvikurpitsaviidakko. Etualalla lehtikaalia.
tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-talvikurpitsa
Talvikurpitsa on lähtenyt luikertelemaan pihan takaosaan.

Härkäpavun kasvattamisessa ongelma on ollut siinä, että pavun taimia olisi pitänyt olla lavassa huomattavasti enemmän, jotta kasveista olisi saanut enemmän satoa. Istutin keväällä kolme härkäpavun tainta ja sain palkkioksi yhden pienen pakastuspussillisen verran härkäpapuja. Luulen, etten istuta härkäpapuja ollenkaan ensi vuonna, sillä pavut vievät lavoista aivan liikaa tilaa suhteessa sadon kokoon, enkä halua täyttää lavojani kokonaan vain härkäpavuilla.

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-papusato
Osa härkäpapusadosta.

Palmu- ja lehtikaalien riesana ovat taas olleet kaalitoukat, jotka ovat rei’ittäneet kasvien lehtiä. Käyn yleensä joka päivä läpi kaalien lehdet ja nypin käsin pois mahdolliset toukat ja oman viitseliäisyyteni ansiosta kaalia on myös päätynyt omaan suuhuni eikä vain toukkien. Hieman vaivaa kaalien kasvattamisesta on siis ollut, mutta varmaankin istutan kaalia myös ensi vuonna, koska lehtikaali on niin hyvää (ja terveellistä).

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-kurpitsa-ja-kasvilava

Porkkanoiden kasvattamisessa ei ole oikeastaan ollut muuta ongelmaa kuin se, että kurpitsat ovat jyränneet suurimman osan porkkanaviljelyksistäni alleen. Tämän vuoden porkkanasato jää siis todella pieneksi, mutta sitäkin herkullisemmaksi. Ensi vuonna varaan varmasti enemmän tilaa porkkanoille!

Rucolan ongelmat ovat olleet samoja kuin kaalienkin; toukat ovat käyneet rei’ittämässä lehtiä. Olisin myös voinut varata rucolan kasvattamiselle enemmän tilaa, sillä syömme sitä mielellään ja tänä kesänä olisimme voineet syödä sitä suurempiakin määriä.

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-pensaskrassi
Pensaskrassi on kukkinut loppukesällä kauniisti.
tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-sitruunamelissa
Sitruunamelissa on viihtynyt toisen kasvilavan nurkassa.
tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-tomaatit
Tomaatit ovat kypsymässä.

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-tomaatti

Ensi vuonna vähemmän on enemmän

Ensimmäinen lavakasvatuskesä on siis kohta ohi ja se on ollut todella opettavainen! Koska kokeilin tänä vuonna kasvattaa paljon erilaisia kasvilajeja, minulla on nyt hyvä käsitys siitä, mitä haluan ja en halua kasvattaa ensi kesänä. Varmaa on, että haluan kasvattaa entistä enemmän erilaisia salaatteja ja varaan lisää tilaa porkkanoille ja sokeriherneille. Myös mangoldi, pinaatti ja erilaiset yrtit päätyvät varmasti lavoihin myös ensi vuonna. Härkäpapua tuskin kasvatan enää tulevana kesänä ja tämän vuoden epäonnista timjamia yritän kasvattaa lavan sijaan erillisessä ruukussa. Kasvilavoihin myös jää ensi vuonna paljon enemmän tilaa muille kasveille, kun kurpitsat kasvavat lavojen ulkopuolella omissa kasvusäkeissään.

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-puutarhapossu
Puutarhaporsas on ollut koko kesän säiden armoilla. Oregano on viihtynyt omassa ruukussaan kasvilavan edessä.

Olen myös todennut, että lavat saavat oikeastaan melko runsaasti aurinkoa päivän aikana, vaikka yhtäjaksoista paistetta niille ei osukaan kuin joitain tunteja. Ensi vuonna voisin siis ehkä kokeilla minipaprikoiden tai muiden auringosta pitävien kasvien kasvatusta. Kaiken kaikkiaan luulen, että ensi kesän mottoni lavakasvatusta varten on: Vähemmän lajeja, mutta enemmän satoa. Kahdessa lavassa ei yksinkertaisesti pysty kasvattamaan kaikkea, jos haluaa sadoksi muutakin kuin viisi porkkanaa tai yhden minigrippussillisen papuja.

tuulinenpaiva.fi-kasvilavat-auringonkukat

Greetings from our vegetable garden in August. Summer will soon be over, which is also apparent when I look at our raised garden beds. On the other hand, the beds are bursting with crops, but for some vegetables, the harvest season is already over. During the summer, I have learned a lot about growing vegetables in raised garden beds, and I can put my new knowledge to good use next summer. For example, I have noticed that I shouldn’t grow zucchinis and pumpkins in a raised garden bed since they take up way too much space. So, next summer, I’ll plant them in individual containers. I’ve also noticed that I want to grow even more salads, sugar snap peas and carrots. However, I doubt that I will grow broad beans next year, since they require so much space compared to the size of their crop.  My motto for the next year, at least when it comes to our vegetable garden, is “less is more” — less varieties and more crops.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.