Kasvilavakuulumisia: salaatteja, yrttejä, sokeriherneitä ja muutama kirva

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-bed-in-july

Kesä on hiipinyt jo heinäkuun puoliväliin ja kasvilavat pihallamme ovat olleet pystyssä jo kolmen kuukauden ajan. Satokausi on pyörähtänyt nyt toden teolla käyntiin ja ajattelin, että pieni katsaus kasvilavojen kuulumisiin voisi olla paikallaan! 

Kesä on ollut tähän mennessä säiden puolesta otollinen kasvisten kasvattamisen kannalta. Lämmin kevät ja alkukesä sysäsivät kasvit hyvään kasvuun ja nyt heinäkuun puolivälissä kasvit voivat rehevästi. Satoa olen korjannut kasvilavoista jo toukokuun lopusta lähtien. Alkukesällä satoa tuotti erityisesti pinaatti, jota olen myös jo pakastanut talven varalle. Runsaasti satoa ovat tuottaneet myös erilaiset salaatit. Istutin lavoihin keväällä muutamaa erilaista lehtisalaattilajiketta (Lollo Rosso ja Baby Leaf sekoitus) sekä rucolaa. Toukokuun lopusta lähtien emme ole ostaneet yhtäkään salaattipuskaa kaupasta, vaan kaikki lautasillemme päätyneet lehtivihreät ovat olleet itse kasvatettuja. Toiveeni ovat siis käyneet toteen ja kasvilavat ovat jo lähes maksaneet hintansa takaisin salaattien muodossa. Kesän aikana olen maustanut salaatteja yrttien lisäksi mangoldin lehdillä ja mangoldi onkin ollut myös todella satoisaa. Parasta on, ettei salaattien kanssa tarvitse kitsastella, vaan omalta pihalta voi kerätä ainekset salaattia varten vaikka joka päivä!

tuulinenpaiva.fi-salad-from-own-garden
Kesän ensimmäiset salaattiainekset omalta pihalta.
tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds-in-july
Kasvit ovat viihtyneet kasvilavoissa erinomaisesti.
tuulinenpaiva.fi-chard
Mangoldi on tuottanut runsaasti satoa.
tuulinenpaiva.fi-veggies-from-the-garden
Pihalta on voinut kerätä salaattiaineksien lisäksi myös jo kesäkurpitsoita.

Kasvilavoissa ovat viihtyneet mainiosti myös sokeriherne, härkäpapu sekä kesäkurpitsat. Sokeriherneen satokausi on jo alkanut ja itse kasvatetut sokeriherneet ovat todella makeita. Niitä täytyy kasvattaa myös ensi vuonna! Härkäpavun satokausi ei ole aivan vielä käsillä, mutta palot ovat jo hyvää vauhtia muodostumassa. Härkäpapu on ollut muuten helppo kasvatettava, mutta kirvat ovat vaivanneet kasvia hieman. Olen kuitenkin itse nipistellyt kirvoja hengiltä ja viime viikonloppuna bongasin kaksi ahkeraa leppäkerttua kirvojen kimpussa. Tällä viikolla kirvoja ei olekaan enää näkynyt. Kesäkurpitsat taas ovat viihtyneet kasvilavassa oikeastaan liiankin hyvin. Olen joutunut siirtämään valtaviksi rehahtaneiden kasvien tieltä muita kasveja ja kesäkurpitsoiden monsterimainen kasvu sen kuin jatkuu. Positiivista toki on, että kesäkurpitsasadosta tulee myös valtava. Myös talvikurpitsat ovat viihtyneet lavoissa hyvin.

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds
Härkäpapuja ja pensaskrassia.
tuulinenpaiva.fi-dill
Kruunutilli on tuottanyt myös hyvin satoa.
tuulinenpaiva.fi-celery
Varsisellerit kasvamassa…
tuulinenpaiva.fi-snap-peas-and-kale
Sokeriherneitä ja lehtikaalia.

Varsinaisia ongelmia kasvilavojen kanssa ei ole vielä ilmennyt. Kasvit ovat viihtyneet hyvin ja lannoitettakin olen antanut kasveille vasta kerran. Rikkaruohot, etanat tai muut ikävät tuholaiset eivät ole löytäneet tietänsä lavoihin, vaikka lehti- ja palmukaaleja onkin käynyt jokin hieman nakertamassa. Kaalit ovat siitä huolimatta käyttökelpoista syötävää.  Aurinkoisella ja lämpimällä kelillä lavoja täytyy kastella joka päivä, mutta sadepäivät ovat antaneet välillä taukoa kastelupuuhista. Syksymmällä kerron vielä, mitä istuttamilleni punajuurille, porkkanoille, talvikurpitsoille ja varsisellereille kuuluu. Ja sitä ennen on odotettavissa ainakin runsaasti kesäkurpitsa- ja tomaattisatoa!

tuulinenpaiva.fi-courgettes
Kesäkurpitsat kypsymässä.
tuulinenpaiva.fi-tomatoes-and-sunflowers
Tomaatit ovat kasvaneet jo komeisiin mittoihin. Ensimmäinen auringonkukka avaa kukkansa pian!

Greetings from our vegetable garden. It’s the middle of July and the raised garden beds have now been in our yard for three months. The best harvest season is now at hand and I couldn’t be more pleased with our little vegetable patch. During the whole summer, we haven’t had the need to buy any salad from the supermarket, and now we’re also harvesting sugar snap peas, courgettes, chard and herbs. Later, in the autumn, we will also collect celery, tomatoes, beetroots, carrots and pumpkins. Overall, growing our vegetables in raised garden beds has been super easy – we haven’t even had any pests troubling the plants during the summer.

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.