Kodin uusi järjestys: Keittiö keittiönä

Kun muutimme nykyiseen asuntoomme, asustelimme lähes vuoden ajan niin, että ainoa ruokapöytämme oli keittiön saareke. Vaikka kuinka ajattelin, että ratkaisu on käytännöllinen ja tilaa säästävä, havahduin viimeistään syödessämme jouluateriaa saarekkeen äärellä siihen, että oikea ruokapöytä saattaisi olla ihan tarpeellinen.  Niinpä hankimme ruokapöydän, ja koska sille ei oikein ollut tilaa keittiössä (saarekkeen vuoksi) tuli sen sijoituspaikaksi olohuone. Tämä järjestely toimi ihan mukavasti jonkin aikaa.  Kun Eino alkoi syödä ruokaa pöydän ääressä, alkoi astioiden, rättien ja ruokalappujen raahailu keittiön ja olohuoneen välillä kuitenkin käydä varsin rasittavaksi. Päätös siirtää ruokapöytä keittiöön syntyi siis hyvin helposti, kun pohdimme koko kodin uutta järjestystä. Jäljelle jäi vain muutama ongelma: mihin siirtää saareke ja astiasenkki? 

Ainoa mahdollinen keino saada ruokapöytä mahtumaan keittiöön oli luopua saarekkeesta kokonaan. Saareke muutti siis varastoon odottamaan myymistä eteenpäin. Onneksi meillä on suuri varasto! Myöskään astiasenkille ei löytynyt enää tilaa keittiöstä ruokapöydän sinne siirtämisen jälkeen. Ainoa vähänkään järkevä sijoituspaikka sille löytyi taas eteisestä. Juhla-astioiden ja keittiöpyyhkeiden säilyttäminen eteisessä ei tietysti ole millään lailla ihannetilanne (kuten ei makuuhuoneenkaan sijaitseminen olohuoneessa), mutta jotta saisimme nämä erikoiset puutaloneliöt toimimaan juuri meille, olen valmis hyväksymään myös erikoisemmat järjestelyratkaisut.

Vaikka saarekkeesta luopuminen kirpaisi hieman, en ole jäänyt kaipaamaan sitä nyt uuden järjestyksen myötä. Saarekkeesta oli tullut viime aikoina kaikkien sekalaisten tavaroiden laskupaikka ja koska Einon kanssa ruokailimme aina varsinaisen ruokapöydän ääressä, oli saareke jäänyt oikeastaan aika vähälle käytölle.

Saarekkeen hyllyillä oli toki paljon säilytystilaa ja jouduimmekin järjestämään kaikki keittiön kaapit uudestaan, jotta saimme luotua tarpeeksi tilaa saarekkeella säilytetyille tavaroille. Lopulta meidän piti siirtää suuret valurautapadat, slow cooker (hieno keksintö lapsiperheessä!) ja muutama muu keittiötarvike säilöön yläkerran kaappiin. Jälleen yksi epätavallinen järjestämisratkaisu, mutta se on toistaiseksi toiminut hyvin. Kesällä toki valurautapadoille on ollut vähän vähemmän käyttöä, mutten usko, että syksyllä on ylitsepääsemätön vaiva hakea silloin tällöin yksi pata yläkerrasta.

Kalusteiden ja tavaroiden siirtelyn lisäksi keittiömme sai uutta ilmettä myös uusilla tekstiileillä. Valkoiset ikkunaverhot vaihtuivat harmaa-valkoisiin lintukuvioisiin ja ruokapöydän alle hankimme suuren maton. Joskus tulevaisuudessa haluaisin sijoittaa ruokapöydän alle iranilaisen maton, mutta juuri nyt vähemmän arvokas ja kovaa kulutusta kestävä juuttimatto tuntui järkevämmältä ratkaisulta. Uutta väriä keittiöön tuo myös suuri printtitaulu, jonka siirsimme olohuoneesta keittiön seinälle. Muita uusia hankintoja on roikkuva hedelmäkori ja vihreäsävyinen ruukku kohtalonpensaan pistokkaalle, jonka otin mukaani Samin isovanhempien luota. Yksi uusi yksityiskohta keittiön sisustuksessa on myös erilaiset lasipurnukat keittiön kaappien päällä. Keittiömme huonekorkeus on mittava ja olin jo hetken miettinyt, että keittiön kaappien päälle olisi kiva sijoittaa jotain kiinnostavaa katsottavaa, joka ohjaisi katsetta ylöspäin. Lasipurnukat oli helppo, ilmainen ja kivannäköinen ratkaisu. Pölyjä toki täytynee pyyhkiä kaappien päältä hieman useammin kuin aikaisemmin.

Parasta keittiön uudessa järjestyksessä on ilmavamman vaikutelman lisäksi se, että nykyään vietämme huomattavasti enemmän aikaa keittiössä. Tuntuu hieman siltä kuin olisi saanut kotiin yhden huoneen lisää, kun puolet oleskelusta tapahtuu nykyään keittiössä emmekä ole aina vain olohuoneessa. Nyt keittiössä on aina parhaat bileet!

The time has finally come to say goodbye to our kitchen island and hello to our brand new kitchen area. Our previous configuration (kitchen island in the kitchen, dining room table in our living room) served us well enough, but we felt that it was time to make the kitchen the heart of the household (and to avoid having to move all that food and the odd cleaning rag around whenever it was Eino’s dinnertime). Now we have a more spacious area for all our cooking and eating as well as more room in our living room for, well, living.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.