Kodit ilman kirjahyllyjä

tuulinenpaiva.fi-kirjahylly-olohuoneessa

Heinäkuussa ihmettelin, minne kodeista ovat kadonneet verhot ja nyt samankaltaista ihmetystä minulle aiheuttavat kirjahyllyt tai pikemminkin niiden puute nykykodeissa. Aivan kuten verhojenkin kohdalla, olen huomannut, ettei sisustuslehtien ja televisio-ohjelmien trendikkäissä kodeissa ole enää kirjahyllyjä, tai jos niistä jonkinlainen hyllysysteemi löytyy, on puolityhjien hyllytasojen päällä korkeintaan kolme kirjaa, designmaljakko ja kaksi kehystettyä sisustustekstitaulua. En ole varma, onko tämä vain pohjoismainen ilmiö, mutta minusta tuntuu, että olen viimeksi nähnyt kirjoilla täytettyjä kirjahyllyjä oman kotini lisäksi vain valikoidussa kuvissa Pinterestissä ja yli 50-vuotiaiden sukulaisten ja tuttavien luona. Miksi kirjahyllyt eivät ole enää muodikkaita? 

Pikselit ja kirjojen omistaminen

Kirjoilla varustettujen kirjahyllyjen katoaminen kodeista voi liittyä tietysti siihen, että ihmiset saattavat lukea nykyään vähemmän paperille painettuja opuksia. Viihteestä ja vapaa-ajan tekemisestä ei ole kotona pulaa älypuhelinten ja Netflixin aikakautena ja monet varmasti valitsevat tekemiseksi jotain muuta kuin kirjojen lukemisen. Kirjat ovat myös osaltaan siirtyneet digitaaliseen ympäristöön ja yhä useammin ihmisillä on mukana sohvaseurana muovikuoriin kääritty kännykkä tai tabletti kirjan sijaan. Kirjat ovat nykyään vain yksi viihde- ja tiedonhaun muoto muiden joukossa, ja kirjojen miinuspuoleksi monet laskevat sen, että painettu sana vie roimasti enemmän tilaa kuin pikselit.

tuulinenpaiva.fi-kirjahyllyssa

Vaikka kirjoja lukisi kuitenkin yhä paperimuodossa, ei kaikkia maailman kirjoja tietenkään tarvitse omistaa. Kirjaston hyllyillä on kyllä tilaa kaikille niteille, joita voi koskaan kuvitella haluavansa lukea. Osa ihmisistä onkin saattanut hyvillä mielin luopua omistuskirjastoistaan, sillä kaupunginkirjastoista voi tarvittaessa kipaista hakemaan lukemista pikaisesti. Minusta kuitenkin tuntuu siltä, että sellaiset ihmiset, jotka käyttävät aktiivisesti kirjastoa vapaa-ajallaan, ovat samalla myös sellaisia ihmisiä, joiden kotoa omia kirjoja löytyy myös hyllystä. Itsekin käyn ahkerasti kirjastossa, mutta oma pieni kirjakokoelmani kotona on minulle siitä huolimatta tärkeä.

Omien kirjojen säilöminen kodin kirjahyllyyn ei ehkä ole myöskään yksinkertaisesti trendikästä nykyään. Tavaroista luopuminen sen sijaan on. Ihmiset siivoavat kodeistaan kaiken ylimääräisen pois KonMari opus kainalossa ja minimalismin ilosanoma takaraivossa jyskyttäen. Kirjoista on helppo aloittaa kodin muuttaminen askeettisemmaksi, sillä e-kirjoja voi ladata loputtoman määrän kodin elektroniikkalaitteille ja paperisiakin kirjoja saa kätevästi kirjastosta. Mitä järkeä on siis säilöä kotona jo kerran luettuja sofioksasia ja juhaitkosia pölyä keräämässä?

tuulinenpaiva.fi-kirjahyllyt-pinterestissa
Unelmien kirjahyllyjä Pinterestissä.
tuulinenpaiva.fi-unelmien-kirjahyllyt-pinterestissa
Lisää ihania kirjahyllyjä Pinterestissä.

Persoonallisuus ja kirjat piiloon

Olen kirjoittanut aikaisemminkin tänne paljon kotien persoonallisuudesta. Aihe on mielestäni tärkeä, sillä ilman persoonallisia kosketuksia kodit alkavat muistuttaa hotellihuoneita tai muita julkisia tiloja. Persoonallisuus ei tietenkään kaikille tarkoita kuosien ja värien ilotulitusta ja outoja posliinisia eläinesineitä, mutta eleettömätkin sisustukset näyttävät kiinnostavimmilta, jos kaikkia kodin esineitä ei ole hankittu yhdestä sisustusliikkeestä, ja jos kaikkia pikkuesineitä ei ole siivottu piiloon minimalistisiin kahvattomiin kaappeihin. Kirjat ovat mielestäni yksi persoonan vahvasti esille tuova sisustuselementti, ja juuri siksi pidänkin mielelläni kirjoja esillä kotini paraatipaikalla. Täydellisessä tilanteessa kaikki kirjani olisivat tyylikkäitä ja kovakantisia, mutta toistaiseksi olen jättänyt myös pokkarit hyllyyn. Kaikista rumimmat ja vähiten käytetyt kirjat, kuten sanakirjat, olen kuitenkin siirtänyt pois olohuoneen kirjahyllystä.

Monet kirjojen omistajat saattavatkin sijoittaa kirjahyllyt jonnekin muualle kuin olohuoneeseen, jotta joka päivä ei tarvitsisi katsella vanhoja opiskelukirjoja tai joululahjoiksi saatuja Remeksiä. Tuntuukin siltä, että kirjoja sisältävät kirjahyllyt ovat kokeneet arvonalennuksen ja kodin paraatipaikan sijaan hyllyt sijoitetaan mieluummin työ- tai vierashuoneisiin. Itse ajattelen kuitenkin kirjahyllyjä ennen kaikkea sisustuselementteinä, enkä vain säilytyspaikkana kirjoille. Mielestäni olohuoneemme näyttäisi kummallisen paljaalta ilman kirjahyllyjä, ja oikeastaan unelmoin koko seinän peittävästä paikalleen rakennetusta kirjahyllystä. Sellaisen aika taitaa kuitenkin koittaa vasta jossain tulevaisuuden asunnossa. Koti täysin ilman kirjoja tuntuu minusta ajatuksena kylmältä ja kauhealta. Luen paljon kirjoja ja kirjat ovat merkittävä osa elämääni, joten tuntuisi perin kummalliselta olla tuomatta kiinnostustani kirjoihin esille myös kotonani.

Kaikki eivät ole kiinnostuneet kirjallisuudesta, eikä tällöin heidän kodeissaan kirjoja varmasti ole sijoitettu asunnon parhaalle paikalle. Se on ymmärrettävää, mutta sitä en käsitä, että kirjahyllyt ovat haihtuneet sisustuslehtien sivuilta ja erilaisista kotiohjelmista. Kaikki kirjoja lukevat ihmiset eivät kuitenkaan ole kadonneet maan päältä tai innostuneet viemään kirjojaan antikvariaatteihin tai kirpputoreille kodin raivausvimmoissaan. Muistelen jonkun kotimaisen sisustussuunnittelija sanoneen joitakin vuosia sitten, että nykyihmiset eivät halua enää koteihinsa kirjahyllyjä. Mielestäni tämä on kummallista, sillä uskon, että kotoilu sekä konkreettiset asiat ja tavarat tulevat taatusti entistä suositummiksi asioiksi, kunhan ihmiset kyllästyvät Pokemonien jahtaamiseen ja kaikkialle ulottuvaan digitaaliseen elämään. E-kirjatkaan eivät ole syöneet paperikirjojen suosiota, vaikka niin joskus povattiin. Ehkä kirjahyllyjen uudesta tulemisesta Suomessa kertoo myös perinteikkään Lundian uusi suosio, vaikka on tietysti mahdollista, että nykyään ihmiset sijoittavat Lundioihinsa aivan jotain muuta kuin kirjoja. Meidän kotona yli 30 vuotta vanhoissa Lundia-hyllyissä kirjat kuitenkin ovat ja pysyvät – trendeistä riippumatta.

tuulinenpaiva.fi-kirjahylly

Homes without bookshelves. I’ve noticed that bookshelves are becoming increasingly rare, at least in Nordic interior magazines and TV shows. This especially applies to bookshelves filled with actual books – regular shelves that are filled with vases, pictures and other knick-knacks still seem to be on trend.

I wonder if the reason for why people don’t showcase their books at home is due to the minimalism-craze which really doesn’t fit together with colourful bookshelves that’re stuffed with books, or if it is simply that people don’t read as much as they used to. I think that bookshelves are an intriguing home décor element, and I’m actually dreaming of a library room or an entire wall covered with built-in bookshelves. That’s why I find it a little bit sad that bookshelves seem to be so untrendy nowadays. I think that books make a home seem immediately warmer and more inviting!

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.