Lastenhuone ilman seiniä

tuulinenpaiva-fi-lastenhuone-hylje-korissa

Lastenhuoneen sisustaminen täytyy vähitellen siirtää oman to do -listani kärkeen, mutta oikeastaan koko tämä prosessi täytyy aloittaa lastenhuoneen luomisesta sisustamisen sijaan. Mitään erillistä huonetta tulevaa lasta varten meidän asunnossamme ei nimittäin ole, vaan tila lapselle täytyisi saada järjestettyä asuntomme yläkertaan, joka on yhtä avonaista tilaa. Tämä tilanne ei sinällään vaikuta erityisen ongelmalliselta – kyllähän nyt huoneeseen voi aina laittaa väliseinän tai jakaa tilan kirjahyllyllä tai muulla ratkaisulla! Kun yhtälöön lisätään kuitenkin vielä vanhoille puutaloasunnoille tyypillinen viisto katto ja se, ettei koko yläkerrassa ole yhtään tavallista ”ehjää” seinää, aiheuttaa koko asetelma tavallista enemmän pähkäilyä.  

tuulinenpaiva-fi-makuuhuone-ylakerrassa
Makuuhuone kattoikkunan alla. Tämä kuva on otettu ”lastenhuoneesta” päin.

Tällä hetkellä yläkerrassa sijaitsevat makuuhuonetilamme lisäksi Samin ja minun työskentelypisteet. Yläkerrassa riittää hyvin tilaa lohkaistavaksi lastenhuonetta varten, mutta mietintää aiheuttaa se, miten lastenhuoneen saisi erotettua omaksi tilakseen. Mielestäni olisi nimittäin mukava luoda tulevalle lapsellemme jo nyt oma tila, jossa hän voisi nukkua siihen asti, kunnes muutamme tästä asunnosta pois (ja siihen menee luultavasti useampi vuosi). Vauvan sängyn voisi toki sijoittaa oman sänkymme viereen, mutta mieluummin keksisin nyt jo pysyvämmän sijoitusratkaisun, sillä yläkerta on kokonaisuudessaan niin pieni tila, ettei vauva nuku kuin muutaman metrin päässä omasta sängystämme, vaikka pinnasänky olisikin sijoitettu hänen omaan ”huoneeseensa”.

tuulinenpaiva-fi-lastenhuone-work-in-progress
Tuleva lastenhuone ja Samin työpiste.

Seinien sijaan siirreltävä väliseinä ja verhot

Olemme jo päättäneet, että tuleva lastenhuone sijoitetaan Samin työskentelypisteen ja portaiden väliseen tilaan. Pinta-alaltaan tila ei ole suuren suuri, vain muutaman neliömetrin, mutta tilaan saa mahtumaan kuitenkin sängyn, hoitopöydän sekä säilytystilaa. Koko tilassa ei ole yhtään seinäpintaa, mutta minulla on jo muutamia ideoita siitä, kuinka tilan voi saada tuntumaan enemmän huoneelta.

Ajattelin ensinnäkin, että Samin työpöydän ja lastenhuoneen väliin voisi nikkaroida vanerilevystä pienen siirreltävän väliseinän. Sam voisi käyttää vaneriseinämää omalla puolellaan muistitaulun tapaan ja lastenhuoneen puolella seinämään voisi kiinnittää julisteita sekä maalata liitutaulumaalilla piirustustilaa. Ennen kaikkea seinämä toisi hieman yksityisyyttä Samin työskentelytilaan, mikä tulee varmasti tarpeeseen, sillä hän työskentelee osan aikaa kotoa käsin.  Itse en ole mikään nikkarointiekspertti, joten seinämän käytännön toteutus jää kyllä Samin vastuulle. Uskoisin kuitenkin, että tällainen seinämä on melko helppo ja edullinen toteuttaa.

Lastenhuoneen ”sisäänkäynnin” puolelle ajattelin taas ripustaa verhot. Näin tilan saisi tarvittaessa suljettua katseilta ja auki ollessaankin verhot rajaisivat tilaa mielestäni mukavasti ja saisivat tilan tuntumaan huonemaisemmalta. Sopivat verhot löytyvät jo kaapista, joten tätä projektia varten ei tarvitse hankkia kuin verhotanko.

tuulinenpaiva-fi-lastenhuone-work-in-progress-2
Lastenhuoneen tilaa rajaa myös Ellokselta hankittu puuvillamatto.

Näillä tilanjakoelementeillä olisi siis tarkoitus saada jaettua yläkertaa niin, että meidän makuuhuoneellamme, Samin työskentelytilalla ja vauvan omalla huoneella olisi kaikilla oma rauhallinen tilansa. Oma Ikean kirjoituslipastoon sijoitettu työskentelypisteeni sulautuu puolestaan kätevästi osaksi meidän makuuhuonetta. Käytännössä nämä kaikki tilat tietysti limittyvät toisiinsa, sillä esimerkiksi nojatuoli vauvan syöttämistä varten on makuuhuoneemme puolella ja vauvan vaatekaappi Samin työhuoneen puolella. Oleellista tässä yläkerran tilanjaossa on kuitenkin se, että kaikilla yläkerran eri toiminnoilla on ainakin näennäisesti omat rajatut tilansa. Kyse on enemmänkin henkisestä kuin konkreettisesta asiasta.

tuulinenpaiva-fi-tyopoyta-ja-nojatuoli
Oma työpisteeni portaiden vieressä ja sininen nojatuoli huoneen toisella puolella.
tuulinenpaiva-fi-makuuhuone-kattoikkunan-alla
Makuuhuone kuvattuna portaikosta päin.

Hankintoja edessä

Kuten kuvista näkyy, on lastenhuone vielä alkutekijöissään, ja hankintoja on vielä tehtävä. Suurin huoneeseen tehtävä hankinta, vanerisen väliseinämän lisäksi, on jonkinlainen hoitopöytä. Uudet hoitopöydät, joita olen katsellut esim. Ikeassa, ovat mielestäni melko rumia sekä kömpelön kokoisia meidän pientä tilaamme ajatellen. Yritänkin metsästää tässä loppusyksyn aikana kirpputorilta sopivaa hoitopöytäyksilöä, joka voi hyvin olla myös tavallinen lipasto, jos se vain mitoiltaan ja korkeudeltaan soveltuu hoitopöydäksi. Tavallisessa lipastossa olisi ainakin se etu, että sitä voisi käyttää lastenhuoneessa säilytyskalusteena sitten, kun varsinaiselle hoitotasolle ei ole enää tarvetta. Nähtäväksi jää, löydänkö etsimääni!

tuulinenpaiva-fi-lastenhuone-work-in-progress-3
Muutama kaluste on jo paikoillaan. Portaiden puolien eteen olen ajatellut virittää kankaiset suojat.

Vauvansängyn saamme käytettynä, joten sellaista meidän ei tarvitse onneksi etsiä. Samin isä on aikoinaan nikkaroinut Samille sängyn, ja nyt se pääsee uusiokäyttöön meidän luonamme. Sängyn ja hoitopöydän lopullisista sijoituspaikoista lastenhuoneessa en ole vielä aivan varma. Kun kalusteet ovat täällä, täytyy pelata hieman huonekalutetristä. Kovin montaa eri sijoituspaikkaa kalusteille ei kuitenkaan ole, siitä pitää viisto katto huolen.

Muita kalusteita huoneeseen ei tarvitsekaan hankkia. Jo nyt huoneessa oleva vaaleanpunainen lastentuoli ja keinuhevonen ovat olleet minulla lapsena. Myös minun vanha nukkekotini jää lastenhuoneeseen. Valkoinen Ikean tasopöytä on taas ollut aikaisemmin eteisessämme ja nyt se toimii hyvin laskutasona ja säilytystilana lastenhuoneessa. Säilytyskoreja sekä muita säilytysratkaisuja täytyy vielä miettiä, mutta niiden aika koittaa vasta sitten, kun hoitopöytä ja sänky ovat paikoillaan. Sen jälkeen alkaakin lastenhuoneen luomisen hauskin osuus eli sisustaminen!

 

Building a nursery. Sooner than later, we need to start thinking about creating a nursery for our baby. While our apartment doesn’t contain a room that could be used as a nursery, we can create one on our upper floor, which is one big open space. At the moment, the upper floor contains our working desks as well as our bedroom. The space that we have thought about using as a nursery is the space between Sam’s desk and the staircase. Since we want to make the nursery space more room-like, we’re thinking about making a movable partition between Sam’s working space and the nursery area. We’re also going to hang curtains that are going to act as a kind of doorway for the nursery. So it seems that there’re quite a few DIY projects in store for us this autumn!

We also need to get some furniture for the nursery. While we’re going to get the baby’s crib from Sam’s parents, we still need to find a changing table. However, since the nursery space isn’t very large, we need to find a changing table that will fit the space. We hope to find a nice used changing table or an old dresser that can be used as a changing table, as modern changing tables (e.g. the ones you find in Ikea) are often quite cumbersome and much too big for our space.

After the partition, curtains and furniture are in place, we can finally begin decorating the nursery, which is the most fun part! We already have some objects that are going to be a part of the nursery’s décor, like an old children’s chair, a rocking horse and a dollhouse, all from my childhood.

Stay tuned for more nursery-related news as this project develops!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.