Matkalla urbaaniksi puutarhuriksi osa 1: Kasvilavat

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds9

Yksi syistä, miksi päätimme viime kesänä muuttaa pois kerrostalosta, oli akuutti ja vakava pihankaipuu. Viherkasvien ja yrttien kasvattaminen ikkunalaudalla ei tyydyttänyt puutarhanhoitohalujani, vaan unelmoin omasta kasvimaasta, kesäisestä kukkaloistosta, käsien upottamisesta multaan ja heikoimpina hetkinä jopa rikkaruohojen kitkemisestä. Tuntuikin siis lähes lottovoitolta, että löysimme vuokra-asunnon, johon kuului oma (kaupunkilaisittain) suuri piha. Pihalla ei vielä viime kesän lopussa ollut muuta kuin laatoitettu patioalue, soraa ja yksi harmailla tiilillä reunustettu kukkapenkki, jossa kasvoi mehitähtiä ja laaja kirjo erilaisia rikkakasveja. Näin pihassa kuitenkin rikkaruohojen ja ankean sorakentän sijaan valtavasti mahdollisuuksia – vihdoinkin pääsisin toteuttamaan puutarhaunelmiani! 

Kesäkurpitsoille tanssiva mies ja omat viljelyunelmat

Keväällä 2015 puutarhankaipuuni ollessa suurimmillaan katsoin netistä brittiläisen puutarha-asiantuntija Alyson Fowlerin dokumenttisarjaa The Edible Garden, jossa hän kertoi omasta takapihapuutarhastaan viktoriaanisen talon pihamaalla. Fowler kasvatti keskellä kaupunkia pienessä puutarhassaan vihanneksia omaan käyttöönsä ja hänen rehevä ja rönsyilevä takapihansa sai minut huokailemaan ihastuksesta. Viimeistään silloin, kun Fowler kävi tapaamassa puutarhurituttavaansa, erästä iäkkäämpää herrasmiestä, joka tanssi kesäkurpitsoilleen ja sipuleilleen, olin vakuuttunut siitä, että tarvitsisin oman pihan ennemmin kuin myöhemmin. Vihanneksilleen tanssiva mies oli niin onnellisen näköinen, että puutarhanhoidossa täytyi piillä vähintäänkin jonkinlainen avain elämän tarkoitukseen.

tuulinenpaiva.fi-yard-before
Piha alkukeväällä.

Katsoessani uuden oman pihani sorakenttää olin siis ennen kaikkea varma siitä, että jonkinlainen hyötypuutarha pitäisi saada pystyyn. Soralla päällystetyn pihan muuttaminen kasvimaaksi tuntui järjettömältä ajatukselta, joten päädyin kasvien viljelyyn lavoissa. Aikaisempaa kokemusta viljelystä minulla oli lähinnä pieneltä opiskelija-asuntoparvekkeelta, jossa olin kasvattanut yrttejä ja tomaatteja. Minulla ei siis ollut juuri minkäänlaista käsitystä siitä, miten lavapuutarha kannattaisi perustaa, minkä kokoisia kasvilavojen olisi hyvä olla ja miten hyötykasvien viljely lavoissa ylipäätään parhaiten onnistuisi. Viime talvena tein ahkeraa taustatyötä ja tankkasin läpi erityisesti Heidi Haapalahden, Suvi Lehtosen ja Teija Tuiskun toimittamaa kirjaa Lavatarhuri, joka on varsin kattava opas lavatarhan perustamiseen ja kasvien viljelyyn lavoissa. Mitä lähemmäs kevättä tultiin, sitä suuremmaksi innostukseni kasvoi. Huhtikuussa ryhdyimme siis mieheni kanssa toimeen ja ajoimme puutavarakaupan pihalle hakemaan sopivia lautoja lavoja varten.

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds2

Kasvilavojen rakentaminen

Markkinoilla on myynnissä paljon erilaisia valmiita kasvilavoja. Halusimme kuitenkin perustaa lavatarhan edullisesti sekä saada juuri meidän pihallemme ja makuumme sopivat kasvilavat, joten rakensimme ne itse. Teimme kaksi lavaa, jotka ovat mitoiltaan 2m x 1m x 50cm (pituus, leveys, korkeus). Materiaaliksi valitsimme tavallista käsittelemätöntä kuusilautaa, koska se oli edullisin vaihtoehto. Käsittelimme laudat itse pellavaöljyllä, joten toivottavasti ne kestävät aikaa ja sääoloja kohtuullisesti. Itse en ole rakennuspuuhissa lahjakas (vaikka olenkin nuorempana osallistunut vapaaehtoistyöleirille ja rakentanut labyrintin yhdelle pellolle eteläisessä Saksassa), joten lavojen käytännön toteutus jäi mieheni kontolle. Hän selviytyi hommasta kunnialla ja yhden huhtikuisen lauantain uurastuksen jälkeen pihaamme koristivat kaksi tyhjää lavaa.

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds3

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds4

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds5

Ei siis muuta kuin lavojen täyttöön! Levitimme lavojen pohjalle aluksi ohuen kerroksen soraa ja sen päälle suodatinkankaan, johon teimme viiltoja, jotta mm. hyödyllinen pieneliöstö pääsisi lavoihin. Lavat täytimme tavallisella puutarhamullalla, johon sekoitimme muutaman ämpärillisen hiiliä, joita olimme keränneet talven mittaan kakluunin lämmittämisen sivutuotteena. Lavatarhuri -kirjan mukaan hiili kasvualustassa lisää mm. mullan kosteudenpidätyskykyä. Multaa suuriin lavoihin upposi reippaasti, mutta tulevina vuosina multaa ei tarvitse ainakaan kokonaisuudessaan vaihtaa, kunhan pitää huolen viljelykierrosta ja kasvualustojen lannoituksesta.

Aloitteleva urbaani puutarhuri karkkikaupassa eli siemenkaupoilla

Kunnianhimoisena ja euroistani tarkkana aloittelevana harrastelijapuutarhurina päätin luonnollisesti kasvattaa kaikki hyötykasvini itse siemenistä. Selasin siis hyvissä ajoin talvella läpi siemenluetteloita ja tein tilauksen Hyötykasviyhdistykselle. Kaikkien ihanien vaihtoehtojen keskellä en osannut hillitä itseäni ja postissa saapui joidenkin päivien jälkeen paketti, jossa oli siemeniä 28 erilaista laatua. Siementen hankinta saattoi lähteä ns. lapasesta, mutta kaikki siemenet ovat päätyneet kasvilavoihin asti, lukuun ottamatta basilikaa ja minttua, joiden esikasvatus ei jostain syystä onnistunut.

tuulinenpaiva.fi-seedlings
Talven ja kevään aikana esikasvatin mm. varsisellereitä, yrttejä ja tomaatteja. Esikasvatuksessa apuna oli joitakin vuosia sitten hankittu Kekkilän Vihervalo.

Haaveet käyvät toteen

Kylvin suurimman osan siemenistä lavoihin jo huhtikuun loppupuolella. Rakensimme itse lavojen päälle harsokehikot ja kaikki siemenet itivät nopeasti harsojen alla. Istutin lavoihin mm. erilaisia lehtisalaatteja, mangoldia, pinaattia, sokeriherneitä, härkäpapua, talvikurpitsaa, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, palmukaalia, punajuuria, porkkanoita, lehtipersiljaa, korianteria, ruohosipulia, kääpiösamettikukkaa ja auringonkukkia. Otin jälleen osviittaa Lavatarhuri -kirjasta ja istutin vihannekset huomattavasti tiiviimmin kuin siemenpusseissa ohjeistettiin. Kun kasvattaa hitaasti ja nopeasti kasvavia kasveja vierekkäin, saa pieneltäkin pinta-alalta paljon satoa. Lisäksi lajien runsaus kuulemma hämää tuholaisia ja tiivis kasvusto vaatii myös vähemmän kastelua.

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds7

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds6

Kevät on ollut poikkeuksellisen lämmin, joten poistimme harsot jo toukokuussa. Poistimme suojat myös lehtikaaleilta ja porkkanoilta, sillä olot harson alla alkoivat käydä jo liian trooppisiksi. Vielä tuholaiset eivät ole löytäneet niitä ja toivottavasti eivät löydäkään.

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds8

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds17

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds10

Lämpimän kevään ansiosta viljelykseni ovat ehtineet jo tuottaa satoa. Olen kerännyt ruokapöytään mm. salaattia, rukolaa, retiisejä ja pinaattia. Varsinkin pinaatti tuottaa satoa jatkuvasti! Haaveeni itse kasvatetuista vihanneksista ovat siis jo käyneet toteen. Harvemmin olen tuntenut itseni yhtä rikkaaksi ja tyytyväiseksi kuin saksiessani salaattiaineksia omalta pihalta. Toivottavasti koko kesän ajan voin jättää kaupan salaattiruukut ostamatta. Odotan innolla myös muun sadon kypsymistä. Tänään avautuivat jo ensimmäiset kesäkurpitsan kukat!

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds15

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds18

tuulinenpaiva.fi-raised-garden-beds1

On my way to becoming an urban gardener part 1: The raised garden beds. I have dreamt about growing my own vegetables for some time now. When we moved to our new apartment, I was excited about our new backyard – finally, I’d have a place to grow all the vegetables I ever wanted! However, our yard was mostly covered in grovel, so the best solution for growing any vegetables was to build two raised garden beds. We built the beds by ourselves, and by the end of April, I was able to plant most of my vegetable seeds. I decided to grow e.g. different types of lettuce, spinach, herbs, radish, squash, pumpkins, beetroots, carrots and kale.  This spring has been exceptionally warm, so I removed the garden bed covers already in May. I’m so happy that I can now collect salad ingredients from my own garden, and I can’t wait for the day when I can harvest the rest!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.