Paluu blogitauolta, muuttamisen ihana kamaluus ja Marie Kondo

Pieni blogitaukoni venähti muutaman kuukauden mittaiseksi, mutta nyt olemme asettautuneet uuteen kotiimme ja minulla riittää aikaa ja energiaa jälleen muuhunkin kuin tavaroiden purkamiseen ja järjestämiseen. Blogitauon aikana olemme ehtineet muuttamisen, töissä käymisen ja muun arkielämän lisäksi allekirjoittamaan talon rakennuttamissopimuksen, joten pikkuhiljaa taloprojektikin edistyy. Odotan innolla, että pääsen tekemään konkreettisia päätöksiä talon sisustamisen suhteen ja kirjoittelen tästä lisää myöhemmin. Nyt kuitenkin ajattelin jakaa muutamia viimeaikaisia mietteitäni muuttamisesta ja Marie Kondon opeista.

Muuttaminen on todella rasittavaa puuhaa, mutta hyvä puoli muuttamisessa on se, että omia tavaroitaan alkaa taas katsoa tuorein silmin. Vanhoja kalusteita ja sisustusesineitä arvostaa uudessa ympäristössä taas eri tavalla! Aikaisemmassa kodissa varaston pohjalle hautautuneille koristeille, verhoille ja tyynyliinoille saattaa uudessa kodissa löytyä juuri sopivat sijoituspaikat. Meidän makuuhuoneessamme sattui esimerkiksi olemaan juuri sopiva paikka messinkiselle kynttelikölle, joka tuntui aikaisemmassa kodissa väärällä tavalla vanhanaikaiselta ja täällä 50-luvun kerrostaloasunnossa se taas näyttää aika hauskalta kaikessa krumeluuriudessaan.

Ennen muuttoa satuimme myös katsomaan Netflixistä Marie Kondon järjestämisohjelman (Tidying up with Marie Kondo) ja en olisi osannut aavistaa kaukosäätimen nappulaa painaessani, kuinka suuri vaikutus ohjelmalla voisi olla muuton jälkeiseen tavaroiden järjestelemisprosessiimme. Ennen ohjelman katsomista olin aina ajatellut, että konmari -menetelmä on todennäköisesti täyttä hölynpölyä – miten nyt muka jotkin kumisaappaat, kuorimaveitsi tai vessanpesuaine voisivat tuottaa iloa? Kävi kuitenkin niin, että ohjelmaa katsoessani koin jonkinasteisen ahaa-elämyksen ja yhtäkkiä aloin katsomaan kaikkea omaisuuttani uudella tavalla.

Koko homman ydin ei mielestäni ole niinkään siinä, että kaikkien tavaroiden pitäisi tuottaa suunnatonta riemua, vaan siinä, että arvostaa sitä, mitä omistaa. Kondon innoittamana minun on nykyään myös helpompi luopua tavaroista, joilla en näe mitään käyttötarkoitusta tai edes esteettistä iloa (=tavara ei tuo minulle hyötyä/arvostusta). Muuton jälkeen huomasin esimerkiksi omistavani neljä piirakkavuokaa. En voi millään kuvitella tarvitsevani niin montaa vuokaa samaan aikaan, joten kaksi lähti kierrätykseen. Myös vaatekaapeista lähti iso kasa asioita kierrätykseen ja saman kohtalon kokivat jopa myös jotkin sellaiset tavarat (mm. sanakirjoja, keittiötarvikkeita, joita en ole koskaan käyttänyt jne.), joita olen siirrellyt viimeisten kolmen muuton aikana vain varastosta toiseen.

Parasta Marie Kondon ohjelmassa oli kuitenkin tekstiilien viikkausniksit! Nyt minäkin viikkaan kaiken siisteiksi nelikulmioiksi ja asettelen pystyyn laatikoihin tai koreihin. En muista, että koskaan aikaisemmin vaatekaappini olisi pysynyt siistinä näin kauan näin helposti. Kun kaikki tavarat ovat omissa laatikoissaan, pysyn myös paremmin kartalla siitä, mitä omistan. Aikaisemmin vaatteeni olivat huojuvissa pinoissa, joista taatusti aina jotain tipahti kaapin pohjalle pois näkyvistä ja pois mielestä. Viikkaaminen on myös omalla tavallaan rentouttavaa puuhaa. Samalla kun viikkailen vaatteita laatikoihin, silittelen niitä, ja kun kaikki vaatteet ovat kaapissa hyvässä järjestyksessä, tuottaa se minulle iloa (it sparks joy, kuten Kondo sanoo).

Tämä kuulostaa nyt hieman höyrähtäneeltä, mutta oikeastaan kyse ei ole muusta kuin siitä, että nyt arvostan omistamiani vaatteita ja muitakin tavaroita enemmän kuin aikaisemmin. Kirsikkana tämän kakun päällä on tietysti vielä se, että nyt mieleni ei tee hankkia kotiimme tai kaappeihimme enää mitään turhaa. Tämä on puoliksi Kondon ansiota ja puoleksi saan kiittää kamalaa muuttokokemusta ja sitä, että olen joutunut pakkaamaan, kantamaan ja purkamaan kaiken omaisuuteni paikasta A paikkaan B. Tein jopa pienen lupauksenkin tälle vuodelle ja se on, etten osta yhtään uutta kynttilänjalkaa, tuikkukuppia tai koristetyynyliinaa… Saa nähdä kuinka käy!

Eino onneksi pitää huolen siitä, ettei kotona ole kaikki tavarat aivan liian hyvässä järjestyksessä…

It’s been a while since I last posted here! We recently had the opportunity to move to a more practical apartment, and our plans for our new house have also been kicked into high gear, but more on that at a later date. Since we had to through all our belongings as part of the process that people like to call moving, it really made us cognisant of how much stuff we really had. As it happens, we binged through Marie Kondo’s show on Netflix right before our move, and it really helped us look at our possessions differently — even though we’ve always tried to be mindful of what we purchase for our home, I think that we’ll be even more aware of this in the future. Sure, it might sting a bit at first, but we’ll thank ourselves later (and especially when it’ll be time for us to move to our new house).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.