tuulinen päivä

Päivityksiä puutarhasuunnitelmiin, maa-ainekuormia ja esikasvatuspuuhia

Välipalahetket omalla terassilla, tuokiot aurinkotuolissa kirjan kanssa ja oman viljelysadon kerääminen päivän salaattiin – kohta pääsee taas viettämään ulkoilmaelämää! Puutarhakausi on juuri käynnistymässä kunnolla, joten ajattelin, että nyt on hyvä hetki kertoa puutarhasuunnitelmieni päivityksistä sekä siitä, missä vaiheessa pihatyömme parhaillaan ovat.

Hieman tässä töitä vielä riittää

Kirjoitin aikaisemmin talvella puutarhasuunnitelmistani ja pääpiirteittäin ne pitävät edelleen paikkansa. Olen kuitenkin tehnyt joitain muutoksia erityisesti takapihan suunnitelmiin. Alkuperäisessä suunnitelmassani takapihan perennapenkit ja hedelmäpuut oli sijoitettu ehkä hieman monimutkaisen oloisesti. Perennapenkit olivat suunnitelmissa myös liian nelikulmaisia muutenkin kovin neliskanttisella pihallamme. Uudessa suunnitelmassani takapihan penkit asettautuvat ympyrän muotoon omenapuun ympärille. Näin omenapuun vierelle on helppo tehdä myös mukava pieni istuskelualue. Kirsikkapuu tulee osaksi yhden penkin laitaa ja luumupuu istutetaan kasvilavojen keskelle keittiöpuutarhaan. Mielestäni uusi suunnitelma tuntuu paljon selkeämmältä ja lisäksi pystyn paremmin toteuttamaan ajatukseni siitä, että puutarhassa on monia erilaisia tiloja.

Tämä karkea yleissuunnitelma ei ole mittakaavassa, mutta toimii apuna pihatöiden tekemisessä.

Nyt kevään aikana pyrimme viimeistelemään kaikki pihan pohjatyöt, perustamaan nurmialueen sekä istuttamaan ainakin osan puista ja pensaista. Kevään ja kesän aikana suunnitelmissani on myös istuttaa etupihan perennapenkki ja takapihan penkeistä kaksi. Lisäksi ainakin etupihan laatoitus olisi viimeisteltävä. Perennapenkkien suunnittelu on parhaillaan vimmaisesti käynnissä ja jaan kyllä suunnitelmani täälläkin, kunhan kaikki on valmista.

Pihan pohjatyöt ovat siis tällä hetkellä käynnissä ja ne etenevät hitaasti, mutta varmasti. Tarkoituksena on parantaa savimaata hiekalla, levittää soraa kulkureiteille ja multaa istutusalueille. Jos elämän muut velvoitteet eivät estäisi, viettäisin varmasti päivittäin useamman tunnin pihalla kaivelemassa ja kärräämässä maa-aineksia. Pihatöiden tekeminen on nyt kuitenkin täytynyt keskittää enimmäkseen iltoihin ja viikonloppuihin, mutta asioiden tekemisessä hitaasti ja rauhassa on kyllä puolensa. Ainakaan ei tule tehtyä työtä hutiloiden, kun taukoja on pakko pitää ja omaa kädenjälkeä täytyy pysähtyä tarkastelemaan. Haluaisin tosin päästä jo hauskempaan vaiheeseen eli kasvien istuttamiseen!

Puutarhatyöt ovat käynnistyneet myös jo sisätiloissa, sillä olen aloittanut muutamien kasvien esikasvattamisen. Kasvilampun alla varastossa kasvaa tällä hetkellä tomaatteja ja yrttejä terassia varten sekä useita taimia punakellukkaa perennapenkkeihin. Esikasvatukseen on vielä päätymässä ainakin kesäkurpitsaa ja auringonkukkia. Aion kasvattaa kesän aikana siemenistä lisäksi ainakin krasseja, ruusupapua, mangoldia ja salaattia. Tänä kesänä emme aio vielä laittaa kasvilavoja pystyyn, mutta ajattelin viljellä kesäkurpitsaa kasvusäkissä ja muita syötäviä kasveja ruukuissa. Ensi vuonna pääsen sitten kasvattamaan kunnolla satoa, kun kaikki neljä kasvilavaa on rakennettu!

Tällaisia suunnitelmia siis tällä erää. Seuraavan pihapäivityksen aika voisikin olla sitten kun istutuspuuhat on saatu alkuun. Ensin riittää kottikärryllisiä maa-aineksia kärrättäväksi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.