Puutarhamietteitä helmikuussa

Viimeistään helmikuussa minuun iskee aina vakava vehreyden kaipuu, ja tämä vuosi ei ole poikkeus, vaikka kotona minut pitääkin kiireisenä muutaman viikon vanha Eino. Kukkapenkit ja kasvilavat ovat vielä jäässä, mutta sisällä kakluunin lämmössä suunnittelen jo innoissani tulevan kesän istutuksia ja unelmoin ensimmäisistä lämpimistä kevätpäivistä omalla pihalla. 

Viime kesänä pääsimme nauttimaan ensimmäistä kertaa omasta pihasta. Perustimme perennapenkkejä, laitoimme pystyyn kaksi kasvilavaa, keräsimme satoa omalta pihalta, grillasimme ja otimme aurinkoa. Viihdyimme pihallamme erinomaisesti ja mielestäni saimme pihasta myös varsin viihtyisän näköisen kesäkeitaan, vaikka lähtötilanne muistutti ankeaa sorakenttää.  Viime kesä oli kuitenkin kaikin puolin vielä totuttelua puutarhaelämään ja nyt yhden kesän jälkeen minulla on jo melko selkeä käsitys siitä, mikä pihallamme toimii ja mikä ei.

Keväällä pihamme on todella aurinkoinen, mutta kesällä pihapiirin suuret lehtipuut ja pensaat varjostavat ympäristöä, eikä aurinko pääse paistamaan pihalle tasaisesti. Viime kesänä en ottanut tätä huomioon ja istuskeluryhmämme viereen näköesteeksi istuttamani ruusupapu jäi kitukasvuiseksi puolivarjoisalla kasvupaikallaan. Täksi kesäksi pitäisi siis keksiä jokin muu yksivuotinen köynnös näköestettä varten! Vielä en ole päättänyt, mikä kasvi olisi tarkoitukseen sopiva, mutta mielessäni on ollut kelloköynnös ja purppuravaula, joiden pitäisi käsittääkseni viihtyä myös puolivarjoisalla kasvupaikalla. Muratti voisi tulla myös kyseeseen, mutten ole varma kasvaisiko siitä tarpeeksi rehevää ja muutaman metrin korkuista näköestettä yhden kesän aikana.

Näköesteköynnöksen lisäksi ensi kesänä muutoksia pihallamme tapahtuu ainakin kasvilavoissa. Viime vuonna olin luonnollisesti todella innoissani kasvilavoista ja kokeilin kasvattaa vähän kaikkea mahdollista. Useiden erilaisten vihannesten kasvattaminen oli hauskaa ja mielenkiintoista, mutta loppujen lopuksi monien suosikkivihanneksieni sadot jäivät turhan pieniksi, kun jotkut kasvit taas valtasivat liikaa pinta-alaa kasvilavoista. Tänä vuonna aion siis keskittyä vain muutamiin lajikkeisiin ja tilasyöpöt kurpitsat istutan suosiolla lavojen sijaan erillisiin kasvusäkkeihin. Suunnitelmissani on istuttaa kasvilavoihin ainakin runsaasti erilaisia salaattilajikkeita, pinaattia, kahta erilaista sokerihernettä, porkkanaa sekä yrttejä. Viime vuodesta opin, että korianteria ja lehtipersiljaa ei ainakaan voi kasvattaa liikaa! Sen sijaan esimerkiksi kruunutilliä riittää pienempi määrä, vaikka onhan se koristekasvinakin ihan kaunis. Rajatulla kasvatusalalla täytyy kuitenkin olla tarkkana siinä, mitä oikeasti kannattaa kasvattaa ja kuinka paljon.

Pihamme kukkapenkkien osalta en ole tehnyt oikeastaan minkäänlaisia suunnitelmia. Viime vuonna istutetut perennat toivottavasti ovat tänä vuonna jo hieman rehevämpiä ja peittävät tehokkaammin kukkapenkkien kasvualaa. Ehkäpä myös pionit innostuisivat kukkimaan tänä vuonna? Viime kesänä ne nimittäin taisivat harmistua siirroista uusille kasvupaikoilleen, sillä ne kasvattivat vain lehtiä. Odotan innolla myös, mitkä istuttamani sipulikukat nousevat maasta keväällä. Viime keväänä tulppaanit kukkivat komeasti ja toivon, että ainakin samat tulppaanit intoutuisivat kukkimaan vielä tänä vuonna. Nähtäväksi jää myös, miten Lidlistä viime syksynä ostamilleni tulppaaneille käy…

Kasviasioiden lisäksi olen jo hieman pohtinut pihan yleistä viihtyisyyttä sekä somisteita. Mietinnässäni on ollut ainakin ulkokäyttöön soveltuva matto istuskeluryhmän alle sekä mahdollisesti itse nikkaroitu tikashylly, jonka askelmille voisi laittaa yrttejä ja kesäkukkia ruukuissa. Haaveilen myös amppelimansikan kasvattamisesta, mutta pahoin pelkään, että mansikat saattaisivat joutua oman suun sijasta pihapiirin oravajengin käpäliin. Lämpimät kevät- ja kesäpäivät ovat kuitenkin vielä parin kuukauden päässä, joten minulla on vielä aikaa hioa puutarhasuunnitelmiani ja pohtia, miten mansikat saisi sijoitettua huiskuhäntien ulottumattomiin. Talven ja alkukevään aikana jaan varmasti pihaa koskevia suunnitelmiani myös täällä blogissa!

 

February thoughts on our garden. Our small garden is currently very grey and frozen, but I’m already making some plans for the upcoming spring and summer season. Last summer, we spent a lot of time and a little bit of effort transforming our initially dreary yard into a small urban garden oasis. By the end of summer, our garden was quite lush, but there’s still room for improvement.  After the previous summer, I have a clearer vision of what works and doesn’t work in our garden, so now I’m planning things accordingly. For example, I’ve decided that I’m going to concentrate on growing only a select few vegetables (different leafy greens, sugar peas, carrots and herbs) in our raised garden beds in contrast to last year, when I tried to grow way too many different things. I also now understand how the sunlight hits our garden, so I can better select plants for our patio area. During the next few months, I’ll share more detailed gardening plans here on my blog, so stay tuned!

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.