Puutarhan syyspuuhat: kukkasipuleita, kanervia ja siivousta

tuulinenpaiva-fi-syyspuuhat-kukkasipulien-istutus

Viime viikonloppu oli viileä ja aurinkoinen ja sää oli juuri sopiva syksyiseen puuhasteluun pihalla. Suunnitelmissani oli kesäisten ruukkuistutusten vaihtaminen syksyisempiin, kasvilavojen siistiminen, kukkasipulien istuttaminen ja puutarhakalusteiden vieminen talvisäilöön. Mielestäni puutarhan syyspuuhat ovat jopa mukavampia kuin keväiset tai kesäiset vastineensa. Tämä voi tietysti johtua siitä, että syksy on lempivuodenaikani, mutta joka tapauksessa on kiva puuhastella raikkaassa ulkoilmassa ja laittaa piha kuntoon talvea varten. 

Aloitin puutarhan syyspuuhat siivouksesta. Ruukkuistutukset ja kasvilavat alkoivat näyttää jo melko surullisilta, joten oli korkea aika kerätä pois kaikki kuolleet kasvustot, kipata isojen ruukkujen ylimääräiset mullat kukkapenkkeihin ja siirtää kaikki tyhjentyneet ruukut, astiat ja kasvituet varastoon. Talvisäilytykseen varastoon lähtivät myös kaikki pihakalusteet. On onni, että meillä on suuri varasto!

tuulinenpaiva-fi-syyspuuhat-kukkasipulit

tuulinenpaiva-fi-syyspuuhat-kukkasipulien-istutusta

Istutin viikonlopun aikana myös muutamia uusia kukkasipuleita. Toivon, että viime vuonna istutetut tulppaanit nousevat maasta myös ensi keväänä, mutta halusin pihalle myös muutamia uusia sipulikukkia. Kukkapenkkeihin päätyi tällä kertaa narsisseja sekä valkoisia ja pinkkejä tulppaaneita. Kaikki sipulit hankin Lidlistä, jossa ne olivat todella edullisia. Toivottavasti keväällä pihalla odottaa jos ei nyt ihan kukkameri niin ainakin järvi.

tuulinenpaiva-fi-syyspuuhat-kanervia-istutukseen

tuulinenpaiva-fi-syyspuuhat-syysistutus

Vaihdoin myös pihan kesäkukkaistutukset syksyisempiin. Jätin paikoilleen vain kuistin portailla yhä kauniisti kukkivan pelargoni-istutuksen, mutta kaikki muut kesäkukat tuoksuherneistä ja laventelista amppelikukkiin saivat väistyä kanervien tieltä. Tein yhteen suureen saviruukkuun istutuksen, jossa on kanervia, koristekaali sekä edellisenä viikonloppuna mökiltä tuomaani sammalta sekä käpyjä. Istutuksesta tuli mielestäni oikein söpö ja toivon, että se pysyy hyväkuntoisena aina lumentuloon asti. Täytyy siis muistaa kastella istutusta säännöllisesti! Istutin myös yhden valkoisen kanervan pieneen ruukkuun ja tein siitä pihalle asetelman kynttilälyhtyjen ja keraamisen koristekurpitsan kanssa. Olen myös miettinyt, että lokakuussa voisi olla kiva laittaa pihalle itse koverrettu kurpitsalyhty, mutten ole varma, onko se järkevää. Pelkään, että kurpitsa saattaisi joutua nokkimisen ja nakertamisen kohteeksi. Viime vuonna pihan pöljät linnut ja oravat nimittäin söivät ovikranssin vaahtomuovisienetkin.

tuulinenpaiva-fi-syyspuuhat-syysasetelma

Pihalle jäi viikonlopun puuhastelun jälkeen toki vielä tekemistä. Lehti- ja palmukaalit, lehtipersilja sekä kesäkurpitsa tuottavat vielä satoa, joten kasvilavoja ei voi aivan vielä laittaa täysin talvikuntoon. Myös tomaatit kypsyvät vielä omassa laatikossaan. Lisäksi haravointikausi on vielä edessä. Pihaa ympäröivät lehtipuut kyllä pitävät huolen siitä, että haravoitavaa riittää (onneksi, sillä haravointi on mielestäni hauskaa).

tuulinenpaiva-fi-syyspuuhat-piha-syyskunnossa

Tein puutarhan syyspuuhista myös lyhyen videon!

Autumn in the garden: flower bulbs, heathers and tidying. Last weekend, the weather was sunny and crisp, and we spent some time working in the garden. I planted flower bulbs, created autumnal decorations with heathers, an ornamental cabbage and moss, and tidied up all the dead plants from their pots. We also moved all the garden furniture into storage for the winter. I love working in the garden in the autumn and I’m happy that I can still look forward to some raking and tidying up the raised garden beds in October.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.