Ruotsalainen jouluihminen

tuulinenpaiva-fi-jouluihminen-lehdet

Olen viime aikoina pohtinut, milloin on ns. sopiva aika aloittaa joulun odotus. Mietteeni saivat lisäpontta viime viikolla, kun postilaatikkooni putkahti kaksi sisustuslehteä: kotimainen Koti ja Keittiö sekä ruotsalainen Drömhem & Trädgård.  

Jälkimmäiseksi mainitun kansikuvassa on käynnissä piparkakkutalon kokoaminen ja koko lehti keskittyy pelkästään jouluisiin asioihin aina lahjavinkeistä resepteihin. Uusimman Koti ja Keittiön sivuilla lähestyvä joulu ei sen sijaan näy vielä millään lailla. Vain yksi glögiresepti antaa vihiä kohta käsillä olevasta juhla-ajasta. Lokakuun loppu saattaa näin äkkiseltään tuntua kovin varhaiselta ajalta lukea jouluvinkkejä aikakauslehdestä. Enhän kehtaa laittaa edes joulutähteä ikkunaan ennen marraskuun loppupuolta. Siitä huolimatta olen lukenut paljon suuremmalla mielenkiinnolla Drömhem & Trädgårdin uusinta jouluista numeroa kuin vielä vahvasti syysarjessa kiinni olevaa Koti ja Keittiötä. Itse olen tainnut siis jo aloittaa joulun odotuksen näin lokakuun lopussa ja se kai on ihan hyväksyttävää, kun kerran joulu on pompsahtanut jo ruotsalaisen sisustuslehden sivuillekin?

Rakastan asioiden suunnittelua etukäteen ja siksi onkin luonnollista, että tulevan joulun koristeet, ruoat ja lahjat ovat mielessäni jo syksyn pimeinä iltoina. En halua koristella kotiani jouluun paljon ennen ensimmäistä adventtia, mutta haluan kyllä saada jouluvalmistelut pakettiin hyvissä ajoin ennen joulupyhiä. Hyvin suunniteltu on mielestäni aina jo puoliksi tehty, ja onnekseni myös ruotsalaiset sisustuslehtien tekijät vaikuttavat olevani kanssani samoilla linjoilla. Juuri nyt, tavallisina arki-iltoina ennen loppuvuoden juhlakautta ja muita kiireitä, on hyvin aikaa istua sohvalla glögikupposen kanssa, selailla joululehtiä sekä pohtia, millaisen kattaukseen joulupöytään tekisi tänä vuonna ja, mitä tarjoaisi vieraille pikkujouluissa. Koti ja Keittiö mainostaa uusimmassa numerossaan, että heidän joululehtensä ilmestyy marraskuun lopulla. Tällaiselle etukäteissuunnittelijalle se tuntuu hieman liian myöhäiseltä ajankohdalta. Ensimmäinen adventti on jo silloin käsillä ja olen varmasti ehtinyt tehdä jo kattavat muistilistat jouluvalmisteluja varten ja joulutähtikin taatusti killuu jo ikkunassa.

Monille sisustuslehtien lukijoille joulun odotus ja suunnittelu tässä mittakaavassa ei edes välttämättä ole niin tärkeää, mutta minä satunkin lukeutumaan ns. jouluihmisiin. Minulle joulu ei ole koskaan stressaavaa pakkopullaa, vaan oikeasti nautin kodin koristelusta, leipomisesta, lahjojen antamisesta ja paketoinnista sekä ajan viettämisestä kotona perheen kesken. Ennen ajattelin, että on olemassa vain jouluihmisiä ja ei-jouluihmisiä, mutta viime viikolla ilmestyneet Koti ja Keittiö ja Drömhem & Trädgård ovat saaneet minut ymmärtämään, että jouluihmisissäkin on eroja. Taidankin olla ruotsalainen jouluihminen.

tuulinenpaiva-fi-jouluihminen-joulutahti-viime-vuonna

Minusta on hauskaa lukea jouluisia sisustuslehtiä jo lokakuun lopulla, enkä enää häpeä myöskään myöntää sitä. Vuoden viimeisinä kuukausina mikään määrä jouluhöpinää ei ole minulle liikaa, ja tunnun ottavani joulun vähintään yhtä vakavasti kuin ihmiset ruotsalaisten sisustuslehtien sivuilla. Viimeisen parin vuoden aikana suomalaisia sisustuslehtiä ja -blogeja lukiessa minulle on tullut tunne, että Suomessa perinteisiä joulukoristeita pidetään vähän noloina ja ylipäätään jonkinlaista modernia minimalistia joulua pidetään uutena ihanteena, erityisesti omassa ikäluokassani. Tämä on tietysti vain oma tulkintani asiasta, mutta minusta tuntuu, että ruotsalaiset kokevat ns. jouluhössöttämisen vähemmän nolona kuin suomalaiset. Kaikki saavat tietysti suhtautua jouluun omalla tyylillään, mutta itse en enää viitsi häpeillä jouluintoiluani. Ehkä tänä vuonna ripustan joulutähden ikkunaan marraskuussa ilman, että mietin, onko se naapureiden mielestä aivan liian aikaista. Niin ruotsalainen jouluihminen varmasti tekisi ja nauttisi jälkeenpäin glögiä ja pipareita, vaikka on vasta marraskuu.

 

 

Swedish Christmas spirit. Recently, I’ve been pondering about how people like to plan for Christmas. I’ve come to the conclusion that I’m a Swedish-style Christmas person, as their interior magazines focus on Christmas already in October, while the magazines in Finland are still in autumn. I know that some might think that it is too early to fuss about Christmas in October or November, but I think that it’s good that I can spend time planning the holidays now instead of in December, so that I can focus on enjoying the Christmas season then. I guess I like to plan things far in advance, but I’m not afraid of saying that I love Christmas and that I can’t wait to spend the evenings planning the holidays and enjoying my fair share of (non-alcoholic) mulled wine (or glögi, as we Finns like to call it).

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.