Ruudun täydeltä sisustusinspiraatiota

Kuvalähde

Sisustusinspiraation ilmeisimpiä lähteitä ovat lehdet, internet ja sosiaalinen media. Saan itse kuitenkin usein inspiraatiota myös elokuvista ja televisiosarjoista. Lehdissä kodit on monesti saatettu siivota ja stailata niin viimeisen päälle, että tilat alkavat näyttää siltä, ettei niissä oikeasti asu ketään. Sosiaalinen media taas tarjoaa katsauksia sisustuksiin tarkoin harkituissa ja rajatuissa neliöissä, joiden ulkopuolelle jäävät lasten lelut, ryppyiset sohvatyynyt ja päivän tiskit. Elokuva- ja televisiolavastuksissa taas useimmiten pyritään juuri siihen, että tilat näyttävät mahdollisimman autenttisilta ja asutuilta. Olen pohtinut, että tämä on varmasti yksi tekijöistä, miksi lavastukset tuntuvat monesti niin viehättäviltä. En ala kuitenkaan tässä sen syvemmin erittelemään, miksi lavastukset inspiroivat minua vaan ajattelin jakaa muutamia minua inspiroineita elokuva- ja televisiolavastuksia. Ehkäpä niistä löytyy silmäniloa muillekin.

Moonrise Kingdom. Kuvalähde.

Ennen kuin uusi talomme valmistui, olen monesti sanonut, että voisin hyvin asua jonkin Wes Andersonin elokuvan lavasteessa. Erityisesti minua on inspiroinut Andersonin elokuvassa Moonrise Kingdom (2012) ollut Bishopin perheen talo saaristossa. Andersonin elokuvien lavastukset tuntuvat kotoisilta ja lämpimiltä ja mahdollinen pieni nuhjuisuus lisää vain persoonallisuutta. Luulen, että nykyisen kotimme värivalintoihin (erityisesti vaaleanpunertaviin seiniin) on alitajuisesti vaikuttanut Andersonin elokuvien ympäristöt.

Moonrise Kingdom. Kuvalähde.
The Grand Budapest Hotel. Kuvalähde.

Netflixin Sex Education -sarja (2019-) tarjosi teinidraamaviihteen lisäksi yllättäen myös sisustusinspiraatiota. Milburnin perheen rinteeseen rakennetun kodin sisustus runsaine tapetteineen ja yksityiskohtine on todellista silmänruokaa kaikille maksimalismin ystäville. Satuin katsomaan sarjaa samoihin aikoihin, kun tein uuden kotimme sisustusvalintoja ja minua inspiroivat erityisesti sarjan lavastuksissa käytetyt tapetit. Enemmän on joskus enemmän!

Kuvalähde.
Kuvalähde.

Monesti sisustuksellista inspiraatiota löytää myös huolellisesti tehdyistä (brittiläisistä) pukudraamoista. Vaikkei itse asu vuosisatoja vanhassa kartanossa tai halua muuttaa kotiaan historialliseksi museoksi, voi historiaa jäljittelevistä lavastuksista saada kuitenkin joitain ideoita omaan kotiin. Itseäni ainakin inspiroivat aina vanhat kirjastohuoneet, itämaiset matot, viherkasvit sekä istuskeluryhmät, joita ei ole sijoitettu televisionkatselua varten. Omia suosikkipukudraamojani hienojen miljöiden ja tunnelman osalta ovat Mennyt maailma (Brideshead Revisited 1981), Forsytein taru (The Forsyte Saga 2002) ja Elomme päivät (The Way We Live Now, 2001). Silmänruokaa erityisesti kaikille art decon ystäville tarjoilee tietysti myös kaikki Hercule Poirot -filmatisoinnit. Joitakin vuosia sitten pyörinyttä Downton Abbeytakin katselin, mutta vaikka lavastukset olivatkin komeita ja koristeellisia, paistoi minun makuuni ympäristöistä liiallinen harkinta.

Mennyt maailma. Kuvalähde.
Forsytein taru. Kuvalähde.

Nyt tulikin taas sellainen olo, että olisi mukava katsoa jokin pukudraama. Ehkäpä pian lähestyvä juhlakausi mielessä voisin etsiä käsiini jonkin sopivan joulujakson ja ammentaa inspiraatiota koristeluihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.