Sunnuntai syyspuutarhassa

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-kottikarry

Oma pieni puutarhani näyttää tällä hetkellä varsin syksyiseltä. Kukkapenkeissä muutamat kasvit ovat vielä vihreitä ja maksaruoho kukkii yhä, mutta muutoin väriä pihalle tuovat lähinnä syksyiset lehdet. Kasvilavoissa porskuttavat enää ainoastaan lehti- ja palmukaali sekä persilja. Vaikka kasvilavat näyttävätkin nyt oudon tyhjiltä pitkän kesän jälkeen, näyttää piha kokonaisuudessaan syysasussaan todella tunnelmalliselta. 

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-kasvilava-ja-kukkapenkki
Sunnuntaiaamuna kääpiösamettikukat vielä kurottelivat ulos kasvilavasta ja maassa oli paljon lehtiä.

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-kasvilava-ja-haravointia

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-kasvilava-talviunille

Lehtiä putoilee maahan nyt niin paljon, että haravoida voi halutessaan vaikka päivittäin. Viime sunnuntaina haravoin lehtiä peitoksi kasvilavojen päälle sekä arempien perennojen juurille. Myöhemmin syksyllä laitan vielä ainakin pionien ja salkoruusujen juurille hieman havuja. On kätevää, kun omalta pihalta haravoituja lehtiä voi hyödyntää puutarhassa, vaikka pienellä kaupunkipihallamme ei olekaan kompostia. Kaikkia lehtiä eivät kasvilavat ja kukkapenkit kuitenkaan tarvitse, joten ylimääräiset lehdet kärrään taloyhtiön yhteisillä kottikärryillä taloyhtiön yhteiseen lehtikasaan, jonka talonmies käy myöhemmin syksyllä siivoamassa pois. Vuokra-asumisen hyviin puoliin kieltämättä kuuluu se, ettei kaikista pihan asioista tarvitse huolehtia itse!

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-tomaattilaatikko-ja-varaston-ovi

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-tomaattilaatikko

Sunnuntaina oli aika myös peitellä tomaattilaatikko talviunille. Kaivoin tomaattien juuret pois mullasta, mutta jätin loput mullat paikoilleen odottamaan ensi kesää. Tomaattilaatikon pohjassa ei ole reikiä, joten peitin laatikon pressulla talveksi. Pelkään nimittäin, että runsaiden sateiden tai lumentulon seurauksena laatikon multa saattaisi keväällä muuttua märäksi mutavelliksi. Ensi keväänä tomaattilaatikkoon täytyy kuitenkin lisätä vähän uutta multaa sekä huolehtia laatikon lannoituksesta huolellisesti, sillä tämän vuoden tomaattikasvit lienevät imeneet lähes kaikki ravinteet nykyisestä mullasta.

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-kukkapenkki-ja-pyora

Vaikka pihalla näyttäkin jo rauhallisen syksyiseltä, lopullisesti syys- ja talvitunnelma laskeutuu pihalleni kuitenkin vasta ensi viikonloppuna, sillä silloin ajattelin laittaa ovenpieleen valoköynnöksen eli ns. jouluvalot. Mielestäni lokakuun puoliväli ei ole yhtään liian aikainen ajankohta laittaa valoköynnös pihalle – minusta on vain mukavaa, että pimeissä illoissa on tunnelmallista kimmellystä. Minulla on jo ajatus siitä, miten ajattelin tänä vuonna valot ripustaa, mutta siitä lisää ensi viikolla!

tuulinenpaiva-fi-syyspuutarha-haravointia

An autumn Sunday in the garden. My small garden is starting to look very autumnal! Last Sunday, I spent some time in the garden raking leaves and preparing the raised garden beds for winter. Next weekend, I’m going to put up some fairy lights (a.k.a. Christmas lights) next to our front door, and I have a new idea for how we’re going to display them this year. More about that next week!

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.