tuulinen päivä

Syksyinen pihakatsaus

Työt pihallamme ovat edistyneet ja on pienen syksyisen pihakatsauksen aika. Alkusyksyn aikana olemme ehtineet istuttaa muutaman puun ja pensaita, raivata etupihaa, asentaa laatoitusta, perustaa yhden kukkapenkin sekä istuttaa kukkasipuleita. Melko paljon on siis saatu aikaiseksi sitten edellisen pihakatsauksen!

Operaatio etupiha valmiimmaksi: laatoitusta, pensaita ja yksi puu

Halusimme saada etupihan valmiimman näköiseksi ennen talvea, sillä syys- ja talvikuukausien aikana etupiha on näkyvämmässä roolissa päivittäisenä kulkureittinä. Samin isä auttoi meitä jatkamaan etupihan laatoittamista ja nyt etupihan kulkureitti ulko-ovelta autotallille on melkein valmis. Pieni pätkä laatoitusta täytyy tehdä ensi keväänä, kun olemme saaneet levitettyä tontilla odottavan sorakasan pois tieltä. Siistimme etupihalta pois myös tyhjiä rakennuslavoja ja maa-ainessäkkejä, sillä halusimme istuttaa etupihalle katsuran tämän syksyn aikana. Ihanan sokeriselta tuoksuvan katsuran lisäksi olemme istuttaneet etupihalle puuttuvan pätkän pensasaitaa sekä koivuangervoja vastavalmistuneen laattakäytävän viereen. Nyt etupiha näyttää siistimmältä ja jaksan odottaa ensi kevääseen, jotta pääsen istuttamaan etupihalle vielä hortensioita sekä koreanvaahteran.

Takapihalle pihlaja ja yksi perennapenkki lisää

Yhtenä päivänä sain päähäni, että takapihalle, nurmialueen laidalle sopisi pihlaja, joten sellainen sitten istutettiin. Alun perin olin ajatellut istuttaa tavallisen kotipihlajan, mutta ne olivat loppuneet puutarhamyymälästä. Päädyin sitten amerikanpihlajaan, jossa on hieman tavallista pihlajaa suuremmat lehdet ja marjat.

Takapihan kolmas perennapenkki on nyt myös perustettu. Rajasin penkin paikan kivillä jo keväällä, mutta annoin paikalle kasvaa rikkaruohoja koko kesän. Ensitöinä alkusyksyllä kaivoin siis penkistä pois kaikki rikkakasvit ja levitin tilalle uutta multaa. Penkkiin istutin helposti leviäviä perennoja sekä yhden kääpiöserbiankuusen. Tällä hetkellä penkissä kasvaa tarha-alpia, väriminttua, jättipoimulehtiä, koristekastikkaa, raparperia ja punakellukkaa. Aion kylvää vielä syyskylvönä penkkiin isotähtiputkea ja keväällä siperianampiaisyrttiä. On hauska seurata, miten tämä kukkapenkki alkaa kehittyä, sillä tällä hetkellä suuri penkki näyttää vielä melko keskeneräiseltä.

Olen lisännyt nyt syksyllä myös kaikkiin takapihan kukkapenkkeihin pallonmuotoiset aurinkokennovalaisimet. On mukavaa, että pimeälläkin pihalla näkyy jotain. Voi olla, että lumen tultua, lamput täytyy kuitenkin ottaa pois, jotteivat ne vain vioitu.

Kukkasipuleita ja syyskasveja ruukuissa

Edellisenä viikonloppuna ehdin jo istuttaa kukkasipuleita ensi kevättä varten. Mahdollisesti hankin kukkasipuleita aivan liikaa, mutten voinut hillitä itseäni sipulikaupoilla, sillä olen viimeksi voinut istuttaa kukkasipuleita vuokra-asuntomme pihalle monta vuotta sitten. Jos hyvin käy, nousee pihaltamme ensi keväänä paljon tulppaaneja, narsisseja sekä helmililjoja. Voi myös olla mahdollista, että kulmakunnan peurat pitävät pihaamme henkilökohtaisena buffetpöytänään tulevana keväänä ja kaikki tulppaanit katoavat parempiin suihin. Pohdin, pitäisikö kevättä ajatellen hankkia jonkinlaista peurankarkoitusainetta tai keksiä jokin muu keino pitää peurat loitolla, sillä ei ole myöskään mukavaa, että peurat käyvät parturoimassa keväällä juuri maasta puskevat perennojen alut. Nyt syksylläkin peurat ovat käyneet syömässä kukkapenkeistäni kuunliljat, koristeheiniä ja päivänliljoja.

Syksy on saapunut myös pihan ruukkupuutarhaan. Kuistin ja terassin ruukut ovat saaneet uusia syyskasveja kesältä säästyneiden rinnalle. Innostuin myös ostamaan koristekurpitsoita kuistille ja todennäköisesti askartelen lokakuun aikana vielä yhden halloween-kurpitsan kuistia koristamaan. Suunnitelmissani on hankkia myös etupihan kynttilälyhtyihin elektroniset, ajastimella toimivat kynttilät, sillä tässä elämäntilanteessa en jaksa sytytellä ja sammutella eläviä kynttilöitä ulkona päivittäin. Ihanaa, että kohta koittaa myös kausivalojen aika – parhaillani pohdin, millaiset kausivalot laitamme etupihalle tänä vuonna.  

Puuhaa ennen talvea ja mietteitä ensi keväästä

Ennen kuin talvikelit koittavat on suunnitelmissamme vielä levittää soraa etu- ja takapihalle sekä talon molemmille sivustoille. Toisin sanoen yritämme tehdä pihan kulkuväyliä mahdollisimman valmiiksi. Olisi mukavaa, ettei soran levittämistä jäisi aivan liikaa keväälle, vaikka sitä joutuu kyllä väistämättä tekemään jonkin verran myös ensi vuoden puolella. Ensi keväälle meillä on kuitenkin suunnitteilla muutama suurempi ja paljon aikaa vievä pihaprojekti nimittäin leikkimökki, hyötytarhan kasvatuslavat ja takapihan laatoitus. Myös istutuspuuhia riittää ensi keväälle. On siis hyvä, että pian koittaa talvi, jolloin ehdin kerätä lisää intoa kaikkiin pihatöihin, sillä ne eivät ole ihan hetkeen loppumassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.