Talosuunnitelmia osa 7: Ensimmäisiä mietteitä tulevasta pihasta

Tulevan pihamme lähtötilanne on tavallaan melko hyvä: tontti on tasainen eikä raivattavaa kasvillisuutta tai kiviä juuri ole. Suuri, osittain katettu terassi on jo valmiina. Pihan haasteisiin taas lukeutuu juuri se, että tontti on tällä hetkellä täysin paljas, neliskanttinen kurakenttä. Vaatii paljon työtä ennen kuin piha alkaa näyttää valmiimmalta tai edes eteisesti unelmieni puutarhalta. Tontin maaperä on myös hieman hankala, maaperätutkimuksen mukaan tontti on pääasiassa savimaata. Lisähaasteita pihasuunnittelulle tuo myös rakennusmääräys, jonka mukaan tontin reunoille, muutamien metrien mittaiselle vyöhykkeelle, ei saa istuttaa yli 2 metriseksi kasvavia puita tai pensaita. Haasteet on toki tehty ratkottavaksi ja oikeastaan en malta odottaa, että pääsen toteuttamaan työn alla olevia pihasuunnitelmiani.

Monesti sanotaan, että puutarhasuunnittelussa lähtökohtana tulee käyttää pihan ominaisuuksien huomioon ottamisen lisäksi sitä, mitä puutarhaltaan toivoo ja mitä siellä aikoo tehdä. Minulle tärkeintä on, että voin tuntea olevani omalla pihalla rauhassa kasvillisuuden keskellä. Olennaista minulle ovat myös erilaiset kukat ja hyötykasvit. Minua ei haittaa ollenkaan, jos pihan hoitaminen vaatii vähän työtä, suorastaan kaipaan pihalla ahertamista. Tahdon kuitenkin myös, että pihallani on mahdollisuus toteuttaa yhtä lempiharrastustani eli kirjan lukemista aurinkotuolissa. Unelmissani istun hellemekossa pihan aurinkoisimmassa kohdassa, nostan välillä katseeni lukemastani kirjasta, katselen kauniita istutuksia, ehkä tunnen ihania kukkien tuoksuja ja otan hörpyn kylmää limua. Toiveissani toki pihalla viihtyvät myös muut perheenjäsenet itseni lisäksi.

Paljon pihaa koskevia toiveita siis riittää, mutten usko, että ne ovat mahdottomia toteuttaa. Tämän hetkisen pihasuunnitelmani punaisena lankana on se, että haluan jakaa pihaa eri osiin, jotta se näyttäisi vähemmän tylsältä nelikulmiolta. Tavoitteena on, ettei kaikkea pihasta näkisi kerralla. Nurmikkoa en halua pihallemme paljoa, vaan pääpaino on enemmänkin runsaissa istutuksissa. Silti pieni nurmialue on hyvä olla. Haluan tilaa myös hyötypuutarhalle, joka sisältää ainakin kasvilavoja, marjapensaita ja joitain hedelmäpuita. Tämä osio puutarhasta sijoitetaan todennäköisesti tontin vasemmalle reunalle, sillä sille puolelle on sijoitettu pihan vesipiste. Lisäksi haluan varata pihalle tilaa lasten leikkipaikalle ja ulkona ruokailulle.

Yksi olennainen osa unelmieni pihaa on myös oma rauha. Tämän toteuttaminen sopivalla näkösuojaa tarjoavalla kasvillisuudella vaatii myös huolellista suunnittelua. Samalla voi pohtia myös sitä, miten mahdollisesti tontilta voi saada pidettyä pois valkohäntäpeurat, joita vilahtelee ympäristössä aina silloin tällöin. Myös talomme etupihalle on tarkoitus istuttaa kasvillisuutta, joka tarjoaisi pientä suojaa kadun puolelta. Vielä en ole suunnitelmissani niin pitkällä, että osaisin sanoa, millaisilla kasveilla tämän näkösuoja-asian aion toteuttaa, mutta kova pohdinta on käynnissä!

Joka tapauksessa ensimmäisenä pihan to do –listalla on pohjatöiden tekeminen. Pohjatyöt täytyy aloittaa jo tämän vuoden kesällä, koska tontti on tällä hetkellä hyvin mutainen. Kun ryhdymme pohjatöihin, on mielestäni tärkeää, että minulla on jo pihan kokonaissuunnitelma mielessä. Tietenkään kaikkia kasvivalintoja ja muita yksityiskohtia ei vielä tässä vaiheessa tarvitse olla suunniteltuna, mutta olennaista on, että ainakin eri istutusalueiden ja kulkuväylien paikat sekä suurimpien puiden ja pensaiden paikat on mietitty. Kunhan olen saanut puutarhasuunnitelmani tähän pisteeseen, jaan ne tietysti myös täällä blogissa.

Näiden puutarhamietteiden parissa alkukevät kuluukin rattoisasti ja kohta pääsen jo laittamaan ensimmäisiä kukkaistutuksia uudelle terassillemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.