Talosuunnittelua, osa 3: Asumishaaveideni täyttymys eli kirjastohuone

Kuvat: Pinterest

Olen haaveillut omasta kirjastohuoneesta pitkään. Haave on ollut olemassa vähintään siitä lähtien, kun ala-asteikäisenä luin kotilähiömme pikkukirjastoa läpi ja elättelin yltiöromanttisia kuvitelmia sisäoppilaitoksessa asumisesta (todennäköisesti Harry Potter-kirjojen innoittamana). Kun sitten päätimme alkaa etsimään meille sopivaa pakettitalomallia, oli yhtenä kriteerinämme juuri kirjastohuone, ja nyt pitkäaikainen haaveeni on toteutumassa. Ei siis ole varmasti ihme, että kaikista tulevan talomme tiloista, on kirjastohuoneen suunnittelu edennyt pisimmälle.

Kuvat: Pinterest

Talomallimme alkuperäisessä pohjapiirustuksessa ei ollut valmiina kirjastohuonetta, vaan muutimme yhden makuuhuoneista kirjastohuoneeksi. Käytännössä tämä muutos tarkoittaa sitä, että huoneen sisäänkäynti siirrettiin eteiskäytävältä olohuoneen puolelle ja kiinteät vaatekaapit jätettiin suunnitelmasta pois. Makuuhuonemaista vaikutelmaa vähentää myös se, että kirjastohuoneen ovi on puoliksi lasia.

Kirjastohuoneemme tarkoitus on toimia nimensä mukaisesti kirjastohuoneena, mutta sinne sijoitetaan kirjahyllyjen lisäksi työpöytä ja vuodesohva vieraskäyttöä ajatellen. Kirjahyllyiksi huoneeseen tulevat vanhat Lundia-hyllymme, joihin hankimme todennäköisesti kirpputorilta muutamia lisäkappaleita. Alun perin olin ajatellut, että kirjastohuoneeseen tulisi paikoilleen rakennetut, kiinteät kirjahyllyt, mutta irrallisten hyllyjen etuna on se, että voimme tarvittaessa muuttaa myöhemmin huoneen järjestystä. Huoneeseen tuleva vuodesohva ja työpöytäkin ovat jo olemassa, joten kalusteita meidän ei kirjastohuoneeseen tarvitse juurikaan hankkia. Unelmoin kyllä huoneen tunnelmaan sopivasta pienestä sivupöydästä sohvan viereen. Se tulisi varmasti tarpeeseen, sillä minne muualle voisin sijoittaa valtavankokoisen teekupin silloin kun haluan hetkeksi istahtaa lukemaan kirjaa? Sopivaa sivupöytäyksilöä täytyy siis alkaa metsästämään kirpparilta!

Kuvat: Pinterest

Tulevan kirjastohuoneen sisustuksen yksi olennaisimmista asioita on tapetti ja sen olen ehtinyt jo valitsemaan. Haluan ehdottomasti, että kirjastohuone on tunnelmallinen ja pesämäinen tila, joten tapetiksi olen valinnut tummasävyisen metsäkuvioisen tapetin. Olen tilannut tapetista jo muutaman näytekappaleenkin ja olen valinnastani täysin vakuuttunut, vaikka tapetin hinta onkin melko suolainen. Panostan kuitenkin mielelläni budjettia unelmahuoneeni tapettiin ja pihistän jossain muualla.

Tapetin lisäksi minulla on jo mietittynä myös muita kirjastohuoneen yksityiskohtia. Aion sijoittaa huoneeseen esimerkiksi vanhan jalkalamppumme, joka on ollut hetken varastossa. Hankin myös kesäloman aikana jalallisen, keraamisen kukkaruukun, joka kutsui kirpputorilla nimeäni ja vaati päästä asumaan tulevaan kirjastohuoneeseemme. Myös Henrietta –lintu (=Hampton Court Palacen museokaupasta ostettu ovistopperi) muuttaa ehdottomasti samaan tilaan sekä Klaus Haapaniemen suunnittelema fasaanikuvioinen tyyny (joka on uusi hankinta juuri kirjastohuonetta varten). Kaavailen, että huoneessa on myös iranilainen matto ja suhteellisen näyttävät verhot (samettiverhot?). Kirjastohuoneeseen tuleva tapetti on niin tumma ja kuvioitu, että mielestäni myös huoneen muiden yksityiskohtien tulee olla riittävän voimakkaita, ettei vaikutelmasta tule oudon eriparinen. Olen aina ollut myös kiinnostunut maksimalistisesta tyylistä ja tummista sisustuksista ja kirjastohuoneen kanssa voin viimein toteuttaa visioitani.

Henrietta kuvassa vasemmassa alareunassa.
Kuvat: Pinterest

Uskon, että muuton jälkeen juuri kirjastohuoneen sisustaminen tulee olemaan kaikista hauskinta. Sitä odotellessa on onneksi paljon kaikkea muutakin suunniteltavaa ja tehtävää ja varmasti ennen kuin huomaankaan, istun oman kirjastohuoneeni sohvalla, jalat viltin alla, juon teetä ja uppoudun hetkeksi kirjaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.