Tämän vuoden joulukoristeet: punaisen värin paluu, saksalainen kitsch-kylä ja enemmän on enemmän -asenne

Kuten jo edellisessä julkaisussani mainitsin, tämän vuoden joulukoristeet kotonamme eivät noudata vaatimatonta vähemmän on enemmän -linjaa. Jonkinlainen joulukärpänen tai pikemminkin -tonttu on puraissut minua ankarasti, sillä mieleni tekisi vuorata koko koti kaikenlaisilla ihanilla jouluhärpäkkeillä. Unelmoin mahtipontisesta havuköynnöksestä portaikkoon, olen kaivanut joulukoristelaatikostani jo esille oikeastaan kaiken muun paitsi kuusenkoristeet ja omaksi kauhukseni olen jopa välillä haikaillut amerikkalaistyylisten överipihajouluvalojen perään. Omalle pihalleni en silti sellaisia ottaisi, mutta jos jollain naapurustossa olisi pihalla hieno valoshow, saattaisin kävellä paikalle ihastelemaan sitä kauhistelun sijasta. 

Koristeet on siis otettu esille ja meillä vallitsee jo nyt varsin jouluinen tunnelma, ainakin jos vertaa viime vuoteen. Tänä vuonna omat rajoitteet koristeiden sijoittelulle asettaa kuitenkin eräs lähes 11 kk vanha herra, joka kiskoo alas ja laittaa suuhunsa kaiken, mihin ylettää. Mitään koristeita ei voi siis sijoittaa esimerkiksi pöytien reunoille tai millekään matalammille tasoille. Keittiön ikkunalaudalla tosin on led-kynttelikkö ja amaryllis ja niiden luota Einon saakin käydä hakemassa pois vähintään 27 kertaa päivässä, mutta kovin alastomaltahan ikkunalauta näyttäisi ilman koristeita. Täydellistä joulukoristeiden yliannostusta kotonamme estää myös se, etten edes omista loputtomasti koristeita, enkä halua hankkia uusia, ellei vastaan osu jotain täysin vastustamatonta.

Tänä vuonna kotiimme on saanut muuttaa kaksi uutta jouluista asiaa, joista kumpikaan ei ole erityisen vähäeleinen. Toinen on punainen, kirjailtu kaitaliina Gudrun Sjödénilta ja toinen on hileellä koristeltu ja ledeillä valaistu saksalainen joulukyläpienoismalli Lidlistä. Ensiksi mainittu liina sopii kauniisti suuren ruokapöytämme päälle ja erityisesti pidän liinan aavistuksen jugend-henkisistä kirjailuista. Voi olla, että modernimmassa ympäristössä liina saattaisi olla vähän liiankin rehevä, mutta tänne vanhaan taloon se sopii mainiosti.

Samaan huoneeseen olen sijoittanut myös täydellisen kitsch-löytöni Lidlistä. Ledeillä valaistut viisi pienoismallirakennusta koristavat nyt kirjahyllyämme ja en voisi olla hankintaani tyytyväisempi. Hileiset rakennukset ovat täysin turhat ja vähän höpsöt, mutta juuri sen takia pidänkin niistä. Parasta tässä pienoismallikylässä on se, että olisin ollut tästä aivan yhtä haltioissani 10-vuotiaana kuin nyt.

Yhdistetyssä ruokailu- ja olohuoneessamme on tänä jouluna ylipäätään paljon punaisia sävyjä. Jouluisen kaitaliinan lisäksi sohva on saanut koristeekseen muutaman punasävyisen tyynyn. Kun olohuoneessa on nyt useampia punaisia yksityiskohtia, nousee mielestäni myös maton punaiset sävyt paremmin esille. Olohuoneen joulutunnelman kruunaavat kitsch-kylän ja punaisten tekstiilien lisäksi tietysti joulutähti ikkunassa, hyasinttiasetelma ja kynttilät pöydällä, muutama eykalyptuksen oksa pikkumaljakossa, joulubambi sekä muutama vanhempi joulukoriste kirjahyllyssä.

Keittiössä olen niin ikään koristellut vähän runsaammalla kädellä verrattuna viime vuoteen. Ikkunalautaa koristavat tähtikynttelikkö ja valkoinen amaryllis kultaisessa ruukussa. Saarekkeen päällä on samat tonttukuvioiset tabletit kuin viime vuonnakin sekä punainen joulutähti.

Tänä vuonna en jaksanut tehdä ulko-oveemme havukranssia, mutta sen sijaan askartelin keittiöön supertrendikkään eykalyptuskranssin. Samalle seinälle kranssin kanssa päätyi myös joulujuliste ja kulkuskoriste.

Koska omistan joulukoristeita vielä niin rajallisen määrän, ovat yläkerran koristelut jääneet hieman minimalistisemmiksi. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä muutamakin jouluinen yksityiskohta tuo pieneen, vinttimäiseen yläkertaamme juhlatunnelman. Sängynpäädyn ja yöpöydän virkaa toimittavan lipaston päälle olen laittanut adventtikynttelikön ja joulukaktuksen. Itse sängyn päällä on taas jouluisia punakuvioisia tyynyjä. Einon ”makuuhuoneen” eli verhoilla erotetun oman sopen koristuksena on vain yksi joulutyyny nojatuolin päällä. Enempää koristeita sinne ei oikein olisi voinutkaan sijoittaa, elleivät koristeet olisi sitten repimisen ja syömisen kestäviä.

Tässä siis lyhykäisyydessään katsaus meidän kodin tämän vuoden joulukoristeisiin. Ensi viikolla kannamme sisään vielä joulukuusen ja sitten rauhoitumme muutamiksi päiviksi joulun viettoon perheen kesken. Juhlapyhien jälkeen koittaakin sitten taas uudenlaiset sisustuspuuhat. Tällaisen punasävyisen, kimmeltävän ja yltäkylläisen joulun jälkeen nimittäin kaipaan takuuvarmasti kotiin jälleen puhtaita linjoja, selkeyttä ja neutraalimpia talvisävyjä, mutta nyt on onneksi vielä juhlan aika!

 

As I promised, the motto for this year’s Christmas decorations is “more is definitely more”. While we haven’t splurged on new decorations, I did manage to find two things to add to our ever-growing collection of Christmas paraphernalia: a beautiful and very red tablecloth from Gudrun Sjöden and a super-kitsch Christmas village set from Lidl. I think that these, along with out pre-existing decorations, will do nicely for the holidays.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.