Tämän vuoden kasvilavasuunnitelmat

Kohta koittaa jo toukokuu, ja viljelykausi alkaa. Alun perin olin suunnitellut laittavani kasvilavat kuntoon pääsiäispyhien aikana, mutta säiden jumalat olivat eri mieltä. Vielä toistaiseksi kasvilavat odottavat siis kevätsiivousta, mutta eiköhän senkin aika koita viimeistään vappuviikonloppuna. Nyt olen kuitenkin saanut valmiiksi tarkemmat suunnitelmat siitä, mitä istutan lavoihin tänä vuonna ja mille paikoille, joten olen valmiina istutuspuuhiin heti kun ilmat vain hieman lämpenevät. 

Pyrin noudattamaan kasvilavoissa jonkinlaista viljelykiertoa eli en istuta peräkkäisinä vuosina samoja kasveja samoille paikoille. Viljelykierron avulla tuholaiset saattavat pysyä paremmin aisoissa, ja sadosta tulee muhkeampi, kun samat kasvit eivät kuluta ravinteita kasvupaikoiltaan vuodesta toiseen. Salaattien ja yrttien kohdalla viljelykierto ei ole niin oleellista, mutta muiden vihannesten paikkoja vaihtelen vuosittain.

Viime kesän (jopa liiallista) rehevyyttä.

Tänä vuonna suurimpia tuholaismagneetteja kasvilavoissani ovat varmasti porkkanat sekä sinappikaali eli rukola. Istutan ne eri lavaan kuin viime vuonna ja lisäksi pidän näiden kasvien päällä harson kunnes ne ovat päässeet hyvään kasvuun. Monissa puutarhakirjoissa mainitaan, että pahin tuholaisriskiaika päättyy juhannukseen mennessä, joten pitänen harsot porkkanoiden ja rukolan päällä siihen asti. Myös muut kasvit saavat päälleen harsot heti istutuksen jälkeen ja ne pysyvät paikoillaan kunnes siemenet ovat itäneet ja kelit varmasti lämmenneet tarpeeksi.

Ennen kasvien kylvämistä lavat täytyy kuitenkin vielä pistää kuntoon. Viime syksynä lapioin lavojen päälle jonkin verran lehtiä ja nyt maatunut lehtimassa pitää sekoittaa lavojen mullan joukkoon. Aion lisätä molempiin lavoihin myös uutta puutarhamultaa sekä talven aikana talteen ottamiani hiilenkappaleita. Hiili sitoo kosteutta itseensä ja toimii myös lannoitteena. Odotan mielenkiinnolla, miten kasvit viihtyvät lavoissa tänä vuonna, kun kaikki multa ei ole enää suoraan paketista tullutta puutarhamultaa. Toivottavasti tuholaiset eivät pääse mellastamaan, eivätkä kasvit kärsi ravinteiden puutteesta.

Nyt tarvitsisin vain lämpimät kelit, jotta pääsisin kylvöpuuhiin!

Pihapiirin oravajengin jäsen valppaana.

This year’s plans for our raised garden beds. Soon the weather will be warm enough and I can finally begin planting our raised garden beds. I’ve already made detailed plans on what vegetables and herbs I’m going to grow this year and how I’m going to place them. Now I just need to wait for the weather to get a bit warmer and prep the soil in the garden beds, and then this year’s gardening season can really begin!

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.