Tulevat asuntosuunnitelmat: tontti on, talo puuttuu

Olen muistaakseni maininnut täällä jo useasti, että meillä on uusia asuntosuunnitelmia. Kyseessä ei ole mitkä tahansa asuntosuunnitelmat, vaan olemme ostaneet tontin ja aiomme rakentaa talon vuonna 2020! Tai siis emme itse rakenna taloa (koska sellaisessa ei kukaan omaa elämäänsä ja turvallisuuttaan arvostava ihminen haluaisi asua) vaan rakennutamme talon. Kaikki suunnitelmat ovat vielä aika lailla alkutekijöissään ja voin sanoa, että tällaista suunnittelijaluonnetta kutkuttaa ajatus siitä, että voin viettää koko tulevan vuoden suunnittelemassa ja valitsemassa tulevan kodin yksityiskohtia lattiasta kattoon. Puutarhaunelmiakin voin kehitellä, sillä talon lisäksi tontille jää hyvin tilaa myös pihalle. 

Ajatus talon rakennuttamisesta virisi kesän aikana ja perehdyimme lähiseutujen tonttitarjontaan enemmän tai vähemmän tehokkaasti. Kriteereinä asuinpaikalle meillä oli n. 15 minuutin ajomatka ja n. 30 minuutin bussimatka Turkuun, sijainti suhteellisen lähellä Turku-Helsinki-moottoritietä, oma rauha, hyvät ulkoilumaastot ja päiväkodit ja koulut lähellä. Nämä kaikki kriteerit täytti lopulta tontti Kaarinan Kuusistossa. Näyttää siis siltä, että viihdymme Varsinais-Suomessa vielä tovin.

Asuinalue on uusi ja oma tonttimme toimii tällä hetkellä lähinnä valkohäntäpeurojen laidunalueena. Kaikki pitää siis aloittaa nollapisteestä ja asuinalueen tulevaa yleisilmettä on hankala kuvitella, kun pystyssä ei ole vielä yhtäkään taloa. Onneksi rakennusmääräykset alueella ovat melko tiukat, joten ihan mitä tahansa ei alueelle voi rakentaa. Myöskin oma budjettimme tietysti asettaa jonkinlaiset raamit talolle. Oikeastaan ainoat varmat asiat ovat, että haluaisimme hirsitalon ja 1 asuinkerroksen (tämä jälkimmäinen asia osittain rakennusmääräysten sanelemana).

Nyt vähitellen voin siis aloittaa aivan uudenlaiset talohaaveilut. Pinterest-kansion olen jo laittanut pystyyn ja varmasti tulevan vuoden aikana päivittelen sitä ahkerasti. Sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitänee paikkansa talon rakennuttamisessakin. Epäilen kyllä, että rakennusratkaisujen, talon lämmitysvaihtoehtojen ja muiden käytännöllisten asioiden sijaan suurin osa haaveilustani ja suunnittelustani tulee keskittymään kalusteisiin, tapetteihin, pihalle istutettaviin perennoihin sekä siihen, minne tulevaan kotiin voi sijoittaa joulukuusen. Onneksi taloutemme toinen osapuoli hallitsee teknisten yksityiskohtien mietinnän ja tutkimisen paremmin.

Niin ihanaa, kun talon suunnittelu onkin, aiheuttaa se välttämättä sen, että into nykyisen kotimme sisustukseen ja pihaan on vähän laantumaan päin. Yritän kuitenkin asennoitua niin, että minulla on nyt vielä vähän yli vuosi aikaa nauttia nykyisen kotimme parhaista puolista eli keskeisestä sijainnista ja vanhan talon tunnelmasta. Jännittäviä aikoja on kuitenkin edessä!

We’re moving – but not quite yet! The thing is, after we went through all the options that were available to us vis-a-vis finding a bigger place, we finally decided to just buy a plot of land and build a house on it. I’m more than a little excited, but since we’ll have to wait until 2020 before we’ll have enough saved for the build itself, I’ll have plenty of time to plan and dream about every little detail.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.