Unelmien keittiö + vuokra-asunto = mahdoton yhtälö?

tuulinenpaiva.fi-kitchen6

Todennäköisyys sille, että löytäisi täydellisesti kaikkia omia asuntounelmia vastaavan vuokra-asunnon, on kehno – ellei sitten pankkitilillä satu pyörimään runsaasti ylimääräistä (ja siinä onnekkaassa tapauksessa omistusasuminen lienee järkevämpi asumismuoto joka tapauksessa). Kompromisseja vuokra-asumisessa on siis yleensä pakko tehdä, ja itsekin hyväksyn sen, etten voi saada kaikkea haluamaani. Keittiön kohdalla en siitä huolimatta halua tyytyä kompromissiratkaisuihin. 

Alakerrassa sijaitseva keittiö on yksi kotimme käytetyimpiä huoneita. Pidämme molemmat kokkailusta ja leivon yleensä jotain viikoittain. Meille on tärkeää, että keittiö on paitsi viihtyisä myös toimiva. Aikaisempien asuntojemme keittiöt ovat jättäneet paljon toivomisen varaan, joten  kun muutimme tähän asuntoon, emme halunneet tinkiä keittiön ominaisuuksista. Nykyinen keittiö ei kuitenkaan ensi näkemällä ollut mitenkään ihmeellinen. Valkoiset lastulevykaapit, muoviset harmaat työtasot, sähköliesi, astianpesukone, jääkaappipakastin ja hyllytila mikrolle. Keittiö oli kuitenkin erittäin hyvässä kunnossa ja huone tuntui suurelta ja avaralta, kiitos valtavan ikkunan ja huonekorkeuden. Tiesimme, että pienillä parannuksilla saisimme tästä keittiöstä irti kaiken mitä halusimme.

tuulinenpaiva.fi-kitchen2

tuulinenpaiva.fi-kitchen15

Tilaa taikinan vaivaamiselle ja vihannesten pilkkomiselle

Lähtökohtaisesti uuden asuntomme keittiössä oli työskentelytasoja niukasti. Jo edellisessä asunnossamme olimme tuskailleet lasku- ja työskentelytilan puutetta, joka iski aina viikonloppukokkailujen yhteydessä. Tilaa ei tuntunut olevan ikinä tarpeeksi, jos keittiössä teki jotain makaronilaatikkoa monimutkaisempaa. Unelmoimme keittiösaarekkeesta ja uuteen keittiöömme päätimme sellaisen hankkia.

tuulinenpaiva.fi-kitchen12

tuulinenpaiva.fi-kitchen4

tuulinenpaiva.fi-kitchen11

Ikeasta ostettu saareke onkin ollut oiva valinta keittiöömme. Se tuplaa keittiön lasku- ja työskentelytilat, tarjoaa säilytystilaa isoille padoille, kattiloille ja paistinpannuille ja toimii myös ruokailutilana aamuisin ja lounasaikaan. (Saarekkeen takia keittiöömme ei kuitenkaan mahdu varsinaista ruokapöytää ja sen olemme sijoittaneet olohuoneeseen, kts. aikaisempi kirjoitus aiheesta).

Säilytystilaa ei voi koskaan olla liikaa

Yksi suurimmista ongelmista erityisesti vuokra-asuntojen keittiöissä tuntuu olevan säilytystilat tai pikemminkin niiden puute. Omassa keittiössämme oli kyllä kaappeja, mutta suurin osa niistä oli liian kapeita isojen kattiloiden tai kulhojen säilytykseen. Kaappitilaa ei ollut myöskään tarpeeksi harvemmin käytössä olevalle juhla-astiastolle eikä keittiön tasoilla ollut tilaa jokapäiväisille kodinkoneille eli veden- ja kahvinkeittimelle. Säilytystilaa oli luotava keittiöön siis lisää.

tuulinenpaiva.fi-kitchen9

tuulinenpaiva.fi-kitchen7

Suuret kattilat ja padat saimme sijoitettua kätevästi saarekkeen hyllyille. Ompelin itse verhon saarekkeen hyllyjen eteen, jottei rumia paistinpannukasoja tarvitsisi katsella jatkuvasti. Juhla-astiastolle löytyi tilaa vanhasta senkistämme, jonka olimme hankkineet jo edelliseen asuntoon kirpputorilta. Senkki kätkee sisäänsä myös mm. hienommat juomalasit sekä keittiöpyyhkeet ja pöytäliinat.

tuulinenpaiva.fi-kitchen5

Ongelman kahvin- ja vedenkeittimen sijoittamisesta ratkaisimme laittamalla senkin viereen Ikeasta ostetun metallisen tarjoiluvaunun. Kodinkoneet mahtuvat vaunun päällimmäiselle tasolle ja alemmilla tasoilla säilytämme mm. tarjottimia, pannunalusia, keittokirjoja ja alkoholipulloja. Päivittäin käytössä olevat tee- ja kahvipaketit sijoitimme taas tarjoiluvaunun yläpuolelle pienelle seinähyllylle, jonka hankimme Ellokselta. Oma nurkkaus kahvin ja teen keittämistä varten on ollut erittäin toimiva ratkaisu!

tuulinenpaiva.fi-kitchen14
Yksi parhaista kiinteistä säilytysratkaisuista kodissamme on portaiden alle sijoitettu viisto kaappi. Säilytämme siellä kuivatavaroita ja muutamia harvemmin käytössä olevia kodinkoneita.

Kaiken kaikkiaan olemme onnistuneet ratkaisemaan  keittiömme säilytyspulmat näppärästi ja keittiössä on helppo toimia, kun kaikille tavaroille on omat järkevät paikkansa. Unelmoin toki yhä ulos vedettävistä syvistä laatikoista, joista olisi helppo kaivaa esille uunivuoat ja kattilat, mutta sellaisten aika koittaa vasta sitten, kun voin itse päättää keittiön kiinteistä ratkaisuista. Nyt pärjäämme kuitenkin mainiosti näin.

tuulinenpaiva.fi-kitchen10

Persoonallisempi peruskeittiö

Jos on onnistunut ratkaisemaan vuokrakeittiön työskentely- ja säilytystilapulmat, jää jäljelle silti vielä yksi ongelma. Kuinka saada tusinakeittiöstä persoonallinen ja omaan tyyliin sopiva tila? Keittiön kiinteisiin ratkaisuihin ei voi vaikuttaa, joten huomio täytyy suunnata muihin sisustusvalintoihin: tekstiileihin, irtonaisiin huonekaluihin ja sisustusesineisiin.

tuulinenpaiva.fi-kitchen8

tuulinenpaiva.fi-kitchen1

tuulinenpaiva.fi-kitchen13

Omaan keittiööni persoonallista ilmettä tuovat erityisesti vanha kirpputorilta hankittu senkki, mustapohjainen matto Gudrun Sjödéniltä, ilmavat valkoiset verhot, viherkasvit, keittiön väreihin sointuva taulu, mummon kätköistä pelastettu kuparinen kattovalaisin ja muutamat pienet yksityiskohdat mintunvihreässä värissä. Keittiömme kaapit ovat valkoiset ja taustakaakelit beiget, joten olen pyrkinyt pitämään keittiömme pohjavärityksen vaaleana ja lisännyt kontrastiväreiksi mustaa, mintunvihreää ja kuparia. Keittiön pienempiä tekstiilejä, kuten tyynyjä, tabletteja ja keittiöpyyhkeitä vaihtelen myös vuodenajan mukaan.

tuulinenpaiva.fi-kitchen3

Pienellä suunnittelulla ja erilaisilla sisustusratkaisuilla olemme siis saaneet luotua vuokra-asuntokeittiöstämme erittäin toimivan ja viihtyisän tilan. Nykyinen keittiömme ei ehkä vastaa kaikkia unelmiamme (sitä varten tarvitsisi ainakin kaksi kertaa suuremman keittiötilan…), mutta kompromissiratkaisulta se ei kuitenkaan tunnu.

 

Olisi kiva kuulla, miten muut ovat ratkaisseet keittiöpulmiaan vuokra-asunnoissa! Jätä siis kommentti, jos olet itse keksinyt jonkin hyvän ratkaisun!

 

Dream kitchen + rental apartment = An impossible combination? The kitchen is the one place at home where I don’t want to make any compromises. However, the kitchen in our rental apartment left a lot to be desired: there just wasn’t enough counter or storage space, and the kitchen felt a bit bland overall. We decided to solve our counter space problems by getting a kitchen island from Ikea which doubled our working and prepping space in the kitchen. The island also functions as storage space for pots and pans. An old wooden dresser from a flea market and a metal trolley from Ikea provide some additional storage space. Because we’re renting, we can’t change the permanent fixtures in the kitchen, so we brought our personal touches to the kitchen decor with some textiles, plants, decorative items and my grandmother’s old copper lamp. Our kitchen now is functional and inviting – it may not exactly be the kitchen of our dreams, but it’s close enough.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.