Valaistus = koko kodin tunnelma

tuulinenpaiva-fi-valaistus-kuparinen-kattovalaisin

Nyt kun illat ja päivät hämärtyvät kiihtyvää vauhtia, tulee valaistuksesta jälleen oleellinen osa kodin sisustusta. Sillä sitä valaistus nimittäin mielestäni ehdottomasti on. Olen kuitenkin huomannut, ettei kaikille valaistuksen laadulla ole yhtä suurta merkitystä kuin minulle. Monille valaistus vain mahdollistaa kotona toimimisen ilman huonekaluihin törmäämistä, mutta minulle valaistus määrittää oikeastaan koko kodin tunnelman. 

tuulinenpaiva-fi-valaistus-olohuone

Olen suuri lämpimän ja rauhallisen valaistuksen ystävä. Kotona harvoin edes laitan päälle olohuoneen suurta kattolamppua, vaan napsautan valot yleensä  vain kahteen pienempään valaisimeen sekä sytytän kynttilöitä. Viihdyn yksinkertaisesti paremmin hämärässä tunnelmavalaistuksessa kuin kirkkaiden lamppujen alla. Minulle on myös tärkeää, että päällä olevat lamput levittävät ympärilleen lämmintä valoa. Siksi kiinnitän paljon huomiota lamppujen varjostimiin sekä siihen, millaisia lamppuja kotiimme hankitaan. Kylmä ja kirkas loisteputkivalaistus sopii mielestäni lähinnä sairaaloihin ja muihin julkisiin tiloihin (joskin niissäkin voisi olla hyötyä hieman lempeämmästä valaistuksesta). Uskon, että lämpimämmässä valossa koko kotikin tuntuu lämpimämmältä, mikä on erityisen oleellista silloin, kun ulkona lämpötila laskee alle viiden plusasteen, niin kuin usein valaistusta vaativina vuodenaikoina käy.

tuulinenpaiva-fi-valaistus-sipulilyhty-ja-kuparilamput

Keittiöömme lämmintä valoa luo isovanhempieni kätköistä löytynyt kuparinen kattovalaisin. Pidän lampun erikoisesta ulkonäöstä sekä siitä, että lampun luoma valo on aina lämmintä ja keltasävyistä riippumatta siitä, millaiset lamput varjostimien sisälle on valittu. Vuokrakeittiömme kiinteisiin kalusteisiin kuuluvat loistevalolamput napsautan päälle vain silloin, kun tarvitsen tehokkaampaa työskentelyvaloa. Silloin tällöin poltan keittiössä myös kynttilöitä. Viime jouluna käsityömarkkinoilta hankittu, riippuva sipulinmallinen tuikkulyhty on mielestäni erityisen kivan näköinen pimeinä iltoina.

tuulinenpaiva-fi-valaistus-olohuoneen-kattolamppu

tuulinenpaiva-fi-valaistus-jalkalamppu-ja-lyhty

tuulinenpaiva-fi-valaistus-seinalamppu

Olohuoneessamme on lamppuja kolme. Ikeasta alun perin edelliseen asuntoomme hankittu kattolamppu on päällä vain harvoin. Kattovalo palaa oikeastaan ainoastaan silloin, kun tarvitsen työskentelyvaloa pöydän äärelle tai kun on siivouspäivä. Sen sijaan olohuoneen kaksi muuta lamppua ovat pimeinä vuodenaikoina päällä joka päivä. Vanha puinen jalkalamppu on saatu vanhemmiltani. Varjostin on hankittu Pentikistä ja se suodattaa valon mukavan pehmeästi. Toinen usein päällä oleva lamppu on  viime vuonna Ellokselta hankittu seinävalaisin. Pidän lampun aavistuksen vanhanaikaisesta ulkonäöstä ja se myös tarjoaa sohvalle hyvän lukuvalon. Itse varjostin ei muuta valon väriä, joten tähän valaisimeen oli oleellista valita sopivansävyinen led-lamppu.  Lisäksi tunnelmavalaistusta olohuoneeseemme tuovat kynttilät. Vaihtelen pöydän päällä olevia kynttilöitä vuodenaikojen ja tilaisuuksien mukaan. Nyt pöydällä on sekalainen kokoelma tuikkukuppeja ja kynttilänjalkoja mustan ja harmaan sävyissä. Kakluunin edessä on myös suuri H & M Homesta hankittu kynttilälyhty, jota poltamme usein.

tuulinenpaiva-fi-valaistus-kynttiloita

Vietämme yläkerrassa eniten aikaa työskennellessä ja nukkuessa. Työskentelyvaloista on turha kertoa sen enempää kuin, että ne ajavat asiansa työpöydillä. Lisäksi yläkerran viistossa katossa on kaksi Ikeasta hankittua plafondia, jotka ovat useimmiten päällä työskentelyn lomassa pimeinä vuodenaikoina. Plafondit eivät ole erityisen kauniit, mutta ne olivat ainoat tarpeeksi pienet ja huomaamattomat valaisimet matalaan ja viistoon kattoon. Kiinnostavampaa valaistusta yläkerrassa edustavat sängyn viereiset lamput. Ehdimme asua täällä yli puoli vuotta ennen kuin keksimme, että valaisimet voisi kiinnittää kattopalkkeihin, jolloin ne eivät veisi tilaa yöpöydiltä. Nykyään valaisimet kehystävät sänkyä kauniisti ja kokonaisuus kattoikkunoineen kaikkineen tuo mieleeni ennemminkin jonkin viihtyisän boutique-hotellin kuin Turun kaupungin vuokra-asunnon. Pienillä valaisinratkaisuilla voi siis saada suuriakin muutoksia aikaan! Yläkerrassa tunnelmavaloa luo tarvittaessa myös vanha lasipullo, jonka sisään olen laittanut valoköynnöksen. Täytyy tosin myöntää, että harvemmin lasipullon valoja tulee laitettua päälle, koska suurin osa oleskelusta tapahtuu alakerrassa.

tuulinenpaiva-fi-valaistus-yolamput

tuulinenpaiva-fi-valaistus-yolamput-ja-lasipullolyhty

Kaiken kaikkiaan voi siis sanoa, ettei pimenevien päivien tulo haittaa minua, sillä mielestäni on mukavaa napsauttaa kotona valot päälle. Oikeanlaisella valaistuksella koko kotiin tulee aivan uudenlainen, viihtyisä syystunnelma. Olen myös suuri jouluvalojen ystävä, mutta ehkä maltan kuitenkin odottaa tovin ennen kuin kaivan tähtilamput esille varastosta. Siihen asti voin nauttia kotoilusta ja poltella kynttilöitä ja taas lisää kynttilöitä.

 

Setting the mood for the whole house with lighting. Now that autumn is here and the days are getting darker, lighting is becoming essential again. I think that lighting can change the whole feel of a home, and that’s why I pay a lot attention to the different light fixtures in our home. I’m a big fan of warm-toned lighting, and in general I feel a lot more comfortable in dimly lit spaces than in super-bright lighting. I especially dislike cold-toned fluorescent lights.

In our living room I rarely switch on the big ceiling lamp. Instead, I like to use the two smaller lamps: an old floor lamp and a small wall lamp. I also love candles, and they provide some additional mood lighting. In our kitchen, the main light fixture is an old copper ceiling lamp. I love how it spreads warm light all around the kitchen, no matter the type of light bulb. I also really like our little copper onion-shaped candle lantern and the way it twinkles against the dark window.  On the upper floor of our apartment, we have some standard lamps on our work desks and on the ceiling. The more interesting lamps are the ones next to our bed. We figured out (after living here for more than 6 months) that we could attach the lamps on the exposed roof beams. This proved to be an excellent decision since I think that the lamps frame our bed very nicely and also bring a sort of boutique-hotel feeling into our bedroom. Our upper floor also features one mood-lighting fixture: an old glass bottle with some fairy lights in it.

Overall, I can easily say that I look forward to the darker autumn days, because I can start switching on all our wonderful light fixtures in our home (and burn a lot of candles!).

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.