Matkalla urbaaniksi puutarhuriksi osa 3: Vuokrapihan muodonmuutos

tuulinenpaiva.fi-garden-in-june4

Olisi hienoa omistaa iso tontti marjapensaineen, omenapuineen ja kasvihuoneineen, mutta koska asun toistaiseksi vuokralla, on tyydyttävä aavistuksen vaatimattomimpiin puitteisiin. Vuokrapihasta voi siitä huolimatta luoda aivan yhtä viihtyisän ja vehreän keitaan kuin omistuspihastakin – tarvitaan vain hieman kekseliäisyyttä ja ahkerointia. 

Oman pihan rauhassa keskellä kaupunkia

Vuokra-asuntomme kyljessä oleva piha on suuri kaupunkilaispihaksi. Monet Turun vanhoista puutalokortteleista on rakennettu todella tiiviisti ja useimmat taloista sijaitsevat suoraan kadun varrella. Tällaisten puutalokortteleiden sisäpihat ovat yleensä kaikkien asukkaiden yhteistä oleskelualuetta ja asuntoihin kuuluu vain harvoin oma aidattu piha-alue. Puutalokortteli, jossa oma vuokra-asuntomme sijaitsee, onkin erityinen juuri siksi, että kaikkia kuutta puutaloa kiertävät omat pihakaistaleet. Näiden omien pihojen lisäksi talojen keskellä on myös yhteinen piha-alue. Mielestäni on todella mukavaa, että suoraan talon ikkunoiden ulkopuolella ei ole jalkakäytävä, vaan pieni kaistale puutarhaa. Oma aidattu urbaani puutarhamme sijaitsee kaiken lisäksi taloyhtiön yhteisen pihan puolella, joten voimme nauttia pihalla todella rauhallisesta tunnelmasta. Pihaltamme ei näe autotielle, eivätkä autojen äänetkään erityisemmin häiritse, vaikka vilkas Itäinen pitkäkatu on parinkymmenen metrin päässä. Omalla pihalla, vanhan puutalokorttelin ja isojen lehtipuiden suojassa tuntuu siltä kuin olisi kaukana kaupungin keskustasta. On kuitenkin näppärää, että lähimpään ruokakauppaan on vain sata metriä matkaa – spontaanit jäätelöhetket pihalla on helppo järjestää!

tuulinenpaiva.fi-garden-in-june
Puutarhamme urbaanista ympäristöstä kielii kerrostalo talon takana. Suuri jalava tarjoaa kuitenkin näköestettä kerrostalon parvekkeille.

Tilaa oleskelulle ja grillaamiselle

Kun asuin kerrostalossa, jossa ei ollut edes parveketta, unelmoin pihasta, jossa voisin kasvien viljelyn ohella lueskella kirjaa, ottaa aurinkoa, grillata ja syödä kesäisiä aterioita auringonpaisteessa. Tiesimme siis jo muuttaessamme, että haluaisimme pihallamme panostaa kasvien lisäksi myös viihtyisiin oleskelutiloihin. Ensimmäinen hankintamme pihalle olikin ruokailuryhmä ja pieni sähkögrilli. Koska muutimme asuntoomme viime vuoden elokuussa, saimme napattua ruokailuryhmän loppukesän alennusmyynneistä edullisesti. Ruokaryhmä ei ole valtava, mutta riittävän suuri tarpeisiimme. Kokoontaitettavat kalusteet on lisäksi helppo viedä talveksi varastoon säilöön.

tuulinenpaiva.fi-garden-patio
Kahdesta erillisestä pöydästä kasattu ruokailuryhmä on hankittu Clas Ohlsonilta. Istuintyynyt ovat H&M:n kotimallistosta.
tuulinenpaiva.fi-outdoor-living-in-an-urban-garden
Olemme ehtineet alkukesällä nauttia omalla pihalla mm. pannukakkuja ja teetä.

Tänä keväänä hankimme pihalle vielä Ikeasta puisen aurinkotuolin, josta on tullut nopeasti lempipaikkani pihalla. En tiedä, onko mitään mukavampaa kuin lueskella hyvää kirjaa aurinkotuolissa, juoda kylmää limua ja katsella samalla pihan vehreyttä.  Hankimme pihalle myös helposti siirreltävän metallipenkin Ikeasta sekä vanhan ruskean apupöydän kirpparilta. Apupöytä ei varsinaisesti ole ulkokaluste, mutta pöytä on sijoitettu räystään alle ja siirrämme sen talveksi varastoon. Ylimääräinen laskutila on pihalla tullut tarpeen erityisesti grillatessa, ja lisäksi pöydän päältä ovat löytäneet paikkansa laventeli, minttu ja lobelia. Tällä hetkellä pihakalusteemme ovat siis kaikki kasassa, ja pihalla on mukava oleskella, grillata sekä ruokailla. Pihan ansiosta asuntomme tuntuu kesäisin lähes tuplasti suuremmalta!

tuulinenpaiva.fi-garden-sunbed
Lempipaikkani pihalla on aurinkotuoli.
tuulinenpaiva.fi-garden-decor-details
Puinen apupöytä on hankittu kirpputorilta. Pyöreä aurinkokennovalaisin on Ikeasta.

Olemme ostaneet kaikki kalusteet pihalle melko lyhyen ajan sisällä. Kaikki hankinnat on kuitenkin tehty mahdollisimman pienellä budjetilla kalusteiden ulkonäöstä tinkimättä. Mitä tahansa en pihalleni kelpuuta ja mielestäni esimerkiksi halvimmat muoviset pihakalusteet näyttäisivät oudoilta vanhassa puutalomiljöössä. Liian heppoiset kalusteet eivät myöskään kestä käyttöä kauaa. Puiset kalusteet kestävät varmasti käytössä hyvin, kunhan niitä jaksaa välillä huoltaa sekä viedä talveksi varastoon.

tuulinenpaiva.fi-garden-squashes
Rehottavat kesäkurpitsat tuovat pihalle viidakkomaista tunnelmaa.

Vehreyttä nopeasti

Vuokrapiha asettaa omanlaisiaan rajoitteita pihan kasvivalintojen suunnittelulle. Pihalle ei voi pystyttää minkäänlaisia pysyviä rakenteita, kuten aitoja tai pergoloita, eikä pihalle voi myöskään istuttaa isompia puita tai pensaita. Tuntuu myös typerältä kuluttaa suuria summia rahaa pihan kasveihin, sillä niitä ei välttämättä voi ottaa mukaansa, kun muuton hetki koittaa. Näistä rajoitteista huolimatta halusimme tehdä pihasta vehreämmän ja suojaisemman, sillä pihan alkutilanne tyhjine sorakenttineen ei todellakaan houkutellut pihalla oleskeluun. Vehreyttä pihalle tuovat ensinnäkin perennaistutukset sekä kaksi suurta kasvilavaa. Näiden lisäksi pihallamme on erilaisia ruukkuistutuksia sekä suuri vanha parvekelaatikko, jossa kasvatamme tomaatteja ja basilikaa.

tuulinenpaiva.fi-garden-raised-garden-beds
Kasvilavat ovat tuottaneet jo runsaasti satoa ja suuret hyötykasvit tuovat pihalle rehevyyttä.
tuulinenpaiva.fi-garden-perennials
Perennapenkissä kukkii palava rakkaus.
tuulinenpaiva.fi-garden-tomatoes
Tomaattilajike ”Outdoor girl” kasvaa iloisesti vanhassa parvekelaatikossa. Suojaa tomaateille antaa tarvittaessa vanha ikkunalasi.

Halusimme luoda hieman näköestettä ruokailuryhmältä taloyhtiön yhteiselle pihalle, joten nikkaroimme kasvilavojen rakentamisesta yli jääneistä laudoista kaksi pienehköä laatikkoa, joihin istutimme ruusupapuja. Nopeasti kasvava ruusupapu on jo nyt lähes peittänyt Granitista ostetut kasvituet ja muodostanut mukavan vihreän seinämän aidan viereen. Mikä parasta: ruusupavusta saa myös syötävää satoa! Samoissa laatikoissa ruusupapujen kanssa kasvaa myös krassia sekä lehtisalaattia. Nopeasti kasvavat yksivuotiset köynnökset ovatkin erinomainen keino saada vuokrapihalle rehevyyttä nopeasti. Ruusupavun lisäksi olen istuttanut isoon saviruukkuun tuoksuhernettä. Kokeilin myös viidakkokurkun kasvattamista, mutta se ei ole vielä ainakaan räjähtänyt kasvuun. Toivottavasti viidakkokurkku vielä innostuu, sillä siitä pitäisi kasvaa todella rehevä pusikko.

tuulinenpaiva.fi-garden-scarlet-running-bean2
Ruusupapu on aloittamassa kukinnan.
tuulinenpaiva.fi-garden-scarlet-running-bean
Samassa laatikossa ruusupapujen kanssa kasvaa salaattia ja krassia. Suuressa saviruukussa kasvaa tuoksuhernettä.
tuulinenpaiva.fi-garden-scarlet-running-bean3
Ruusupapu tuo pihalle vehreyttä ja toimii myös näköesteenä.

Pihallamme on myös erilaisia kesäkukkia. Meillä pyöri varastossa vanha grilliämpäri, jota emme ole käyttäneet kertaakaan, joten tein siitä kukka-astian. Jalkojen päällä seisovassa astiassa kasvaa nyt enkelinsilmäpelargonia ja apilaa. Aurinkotuolin yläpuolella kasvaa riippapelargonia ja apupöydän päällä yhdessä ruukussa minttua ja lobeliaa ja toisessa laventelia. Pihallamme roikkuu lisäksi amppeli, jossa kasvaa niin ikään riippapelargonia ja apilaa. Olen yrittänyt pitää pihan kesäkukkavalinnat yhtenäisinä, jotta pihalla olisi yhtenäinen ja harmoninen ilme. Tänä vuonna silmääni ovat miellyttäneet erityisesti vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyt ja ne kyllä sopivat kauniisti vaalean ja hieman romanttisen puutalon pihapiiriin.

tuulinenpaiva.fi-garden-geranium-and-clovers

tuulinenpaiva.fi-garden-decor-details2

Ruukkuistutukset pihalla teettävät tietysti jonkun verran työtä, sillä aurinkoisella säällä ruukkuja on kasteltava päivittäin. Lisäksi kuihtuneita kukkia on nypittävä pois. Tämä ei tosin haittaa minua ollenkaan, sillä pidän pihalla puuhastelusta. Usein en maltakaan istua aurinkotuolissa pitkiä aikoja kerrallaan, kun sivusilmällä huomaan aina jotain, mitä pihalla pitäisi tehdä. Mutta juuri tästä olen kerrostalokesinä haaveillut ja nyt olisi vaikea enää kuvitella elämää ilman omaa vuokrapihapuutarhaa.

tuulinenpaiva.fi-garden-raised-garden-beds2

tuulinenpaiva.fi-garden-in-june6

tuulinenpaiva.fi-garden-in-june5

 

On my way to becoming an urban gardener part 3: Transforming our rental apartment’s yard. Transforming a plain and empty rental apartment yard into a cozy garden space for relaxing, sunbathing and barbequing might seem like a daunting task at first – however, it’s possible to do so even with a minimal budget. We greened up our yard with some perennials, raised garden beds and different kinds of potted plants: annual climbers like sweet peas and scarlet runner beans, different kinds of flowers like geraniums and clovers, as well as herbs like mint and lavender. My favourite place in our now-cozy yard is the sunbed, where I like to read and enjoy the summer weather. With just a little bit of time and effort, our garden looks better than ever, and it feels like we’ve doubled our apartment’s entire living space.

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.